Układ elementów postów

5

Układ elementów postów w nowej wersji nie jest dobry - zupełnie odbiega od starego, który przecież był dobry, czytelny i intuicyjny; W starej wersji, prawa część posta składała się z treści, pod nią znajdowała się lista załączników, informacja o edycji posta i na końcu sygnatura użytkownika;

W nowej wersji tylko treść pozostała na swoim miejscu - stopka znalazła się zaraz pod treścią, a pod nią lista załączników i informacja o edycji, a na samym końcu jeszcze tagi wątku... Według mnie, sygnaturka powinna iść na sam dół, a lista załączników znajdować się bezpośrednio pod treścią posta, żeby nie trzeba było ich szukać i żeby nie dało się załączników przeoczyć; Poza tym tagi na dole posta to zły pomysł - o wiele lepszym miejscem jest lewa strona szarego paska z przyciskami Nowy wątek i Odpowiedz, czyli tak jak było wcześniej;

IMO za dużo tych zmian, sporo niepotrzebnych, wprowadzających bałagan i dezorientację; Poprzednia wersja była pod tym względem lepsza i nie rozumiem dlaczego zostało to pozmieniane - skoro coś było dobre to po co to zmieniać?

3

Ogólnie po prostu można było zostawić większość starego układu wszędzie na stronie. Zmiany zrobić tylko tam, gdzie to konieczne do wsparcia nowych rzeczy. Np. tych związanych z markdownem czy działem Praca. Po co było zmieniać to, co było dobrze? (Albo inaczej - nie było dowodów, że jest niedobrze) Czy ktoś zgłaszał jakieś problemy z tym układem że podjęto decyzje o jego zmianie?

Rozumiem, że intencją było odświeżenie grafiki. Jasne. Zmiany fontów, odstępów itd. To jeszcze rozumiem (chociaż nie wszystko mi się nie podoba). Ale nie od razu przeoranie układów różnych rzeczy.

0

Dokładnie wyglądało to tak:

screenshot-20161214131248.png

Czyli:

  1. Treść
  2. Załączniki
  3. Stopka
  4. Informacja o edycji

Teraz tak:

screenshot-20161214131437.png

  1. Treść
  2. Stopka
  3. Załączniki
  4. Informacja o edycji

Czyli zamieniona została kolejność załączników ze stopką. Wynika to z faktu przeoczenia, niezwrócenia uwagi, niż celowego działania :) Nie ma problemu z zamianą kolejności. Czy jesteś jednak pewien, że stopka powinna iść na sam dół? Bo w starej wersji tak nie było.


Co do tagów. Przy mniejszej szerokości ekranu, brakuje tu miejsca na tagi:

screenshot-20161214132025.png

Kolejna rzecz to ujednolicenie widoków prezentacji postu, wyników wyszukiwania oraz historii zmian w poście. Teraz w historii edycji posta zapisywane są również zmiany w tagach. W wynikach wyszukiwania również pokazywane są tagi, w tym samym miejscu:

screenshot-20161214132650.png

Niemniej jestem otwarty na propozycje jeżeli chodzi o rozwiązanie tej kwestii :)

0

Czy jesteś jednak pewien, że stopka powinna iść na sam dół? Bo w starej wersji tak nie było.

Na sam dół, jeśli post nie był edytowany, a jeśli był edytowany to nad informację o edycji, czyli tak jak było wcześniej :]

Teraz w historii edycji posta zapisywane są również zmiany w tagach.

O widzisz, no to dobrze; Przy czym dziennik zdarzeń jest teraz dużo lepszy;

W wynikach wyszukiwania również pokazywane są tagi, w tym samym miejscu:

W porządku, w wynikach wyszukiwania wygląda to dobrze, jednak w widoku wątku już nie - trzeba tych tagów szukać; Wcześniej tagi były w takim miejscu, że nie dało się ich przeoczyć, a moderator chcący je poprawić, nie musiał ich szukać; Teraz trzeba, bo ich miejsce (na ekranie) jest zależne od długości pierwszego posta w wątku; Dlatego sugeruję powrót do poprzedniego układu i umiejscowienie ich na belce u samej góry wątku;

Co do tagów. Przy mniejszej szerokości ekranu, brakuje tu miejsca na tagi:

Przycisk Nowy wątek w widoku wątku jest zbędny, w zupełności wystarczyłby przycisk Odpowiedz i nic więcej;


W temacie tagów mam też dodatkową propozycję, jeśli oczywiście tagi wrócą na swoje poprzednie miejsce; Wcześniej, aby moderator mógł edytować treść posta, mógł skorzystać z szybkiej edycji; Aby zmienić tytuł, mógł wybrać opcję z hamburger-menu; Jednak aby mógł zmienić tagi, musiał przejść do pełnej edycji posta, zmienić je i zapisać zmiany; Teraz jest dokładnie tak samo, więc zgodnie z poprzednią wersją;

Sugeruję dodanie nowego przycisku obok listy tagów, widocznego jedynie dla moderatorów; Po jego kliknięciu tagi chowają się a pojawia Edit do wpisywania i kasowania tagów oraz przycisk do zapisania zmian (czyli tak, jak to wygląda podczas zakładania wątku); Po kliknięciu w przycisk zapisu (lub wciśnięciu Enter) ten Edit chowa się i pojawiają poprawione tagi;

Nie wiem jak to miałoby wyglądać od strony implementacji, jednak taki ficzer ułatwiłby moderowanie wątków.

0

Tak jak napisałem w poprzednim poście: jest problem na małych ekranach z tamtym miejscem na tagi. Jeżeli będą dłuższe albo będzie ich więcej to się będą zawijały i rozwalą układ strony (nieładnie to będzie wyglądać). Może jakieś inne miejsce, może nad treścią posta?

Co do sugestii dotyczącej szybkiej edycji tagów to jasne - pomysł dobry. Dodasz na github, aby nie zginęło wśród innych propozycji?

0

Może jakieś inne miejsce, może nad treścią posta?

Nie będzie to wyglądać tak źle; A może załatwić to dynamicznie? Przy dużej rozdziałce wyświetlać na belce (tak jak poprzednio), a przy małej - nad treścią pierwszego posta?

Co do sugestii dotyczącej szybkiej edycji tagów to jasne - pomysł dobry. Dodasz na github, aby nie zginęło wśród innych propozycji?

Ok, już dodaję :]

0

Można pokazywać/ukrywać pewne elementy na określonych szerokościach ekranu. Tak więc odpowiadając na Twoje pytanie: tak. Wrócę do tego tematu i będę myślał jak można to rozwiązać.

0

@Adam Boduch - podłączając się pod temat układu elementów, wspomnę tylko, że lista użytkowników na dole stron (każdej, która wyświetla listę użytkowników) posiada inną kolejność niż poprzednio; Sugeruję powrócić do poprzedniej kolejności, bo teraz wydaję się bardzo dziwna; A poprzednia kolejność typów użytkowników przedstawiała się następująco:

  • administratorzy,
  • moderatorzy globalni,
  • moderatorzy lokalni (lub globalni z określoną kategorią),
  • użytkownicy,
  • roboty;

Przy czym odstępy pomiędzy grupami użytkowników były dwa razy mniejsze.

2

Dodałem sortowanie grup oraz zamieniłem kolejnością sygnaturę oraz listę załączników.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1