Wątek zablokowany 2017-01-16 07:12 przez Adam Boduch.

Nowy layout serwisu - jest dobrze !

0

@Adam Boduch gdzie w nowym layoucie jest wyszukiwarka na forum? Taka z wieloma opcjami, nie ta globalna? Chciałem zaznaczyć kilka wybranych działów oraz autora postu (siebie) by znaleźć konkretny wątek. W tej głównej nie ma takiej możliwości, stara wyszukiwarka na to pozwalała.

0

Tak. https://4programmers.net/Forum/Search Tylko powinno być imho tak, że po kliknięciu w lupkę w polu wyszukiwania (w prawym, górnym rogu), mam możliwość przejścia do tej strony. obecnie tego nie ma :|

0

@Adam Boduch - żeby to co potrzebuje @Azarien było możliwe, trzeba by dodać przycisk w menu służący do wstawiania znaczników cytatu w miejsce kursora lub dla zaznaczonego tekstu (tekstu i również kodu); Wtedy też dla każdej zaznaczonej linii automat mógłby sam dodawać ciągi > na początek każdej linii zaznaczonego kodu i użytkownik nie musiałby tego sam robić;

Problem w tym, że takiego kodu nie dałoby się z edytora przekopiować bez znaczników cytatu - trzeba by włączyć sobie podgląd wiadomości i wtedy skopiować;

PS: Tekst w backtickach jest trimowany - foo - dałem po trzy spacje przed i po foo...

4

https://i.imgur.com/bxrDxtQ.png
ale mnie to wkurza, @Adam Boduch zrób coś z tym. Ten >> sugeruje zawsze, że jest kolejna strona, a jej nie ma. Wywalić. To samo z << na pierwszej stronie.

0

Jeszcze oferty pracy (mój ulubiony dział :D ) - powinno standardowo pokazywać oferty wg. daty MZ, a wg. trafności dopiero jak użytkownik użyje "szukajki". Bo inaczej dopasowanie (trafność) tutaj kompletnie nie pasuje.

1

@pingwindyktator: to jest standardowy bootstrapowy paginator. Ale ok, zobacze co da się zrobić ;)

0

Jest jedna ważna wada obecnego layoutu - zniknęła kobieca strona formatowania (toolbar odpowiedzi).

:-(

A tak poważnie, to fajnie że jest wreszcie ikona w toolbarze do wstawiania URL-a, ale niestety jest nieintuicyjna
(trzeba szukać podręcznika żeby zrobić nie-domyślny opis linka).

1
somekind napisał(a):
grzesiek51114 napisał(a):

@Azarien To świetny pomysł, tym bardziej, że gros użytkowników jest już do takiej składni przyzwyczajona, a ta nowa jest trochę dziwna. IMHO znaczniki były lepsze.

Owszem, były lepsze. Jakieś 15 lat temu. W czasach w miarę uniwersalnego języka znaczników nie ma sensu mnożyć podstandardów.

Owszem, zgadzam się z kolego. Po co ma być przejrzyście i prosto - im więcej krzaków, krzyżyków, dziwnych znaczków tym lepiej:

http://i.imgur.com/29xZilb.png

Nie ma sensu mnożyć podstandardów - wywalmy proste tagi, weźmy zamiast nich jeden najgłupszy standard jaki wymyślono, wprowadźmy do siebie i profit: moderator będzie musiał poprawiac co drugi źle sformatowany post.

Proponuję może wprowadzić składnię post script a jeszcze lepiej rtf - bo to co teraz jeszcze za proste, za mało haszów

1

Abstrahując od standardów, podkreślenie było:
<u>test</u>
a jest:
<span style="text-decoration: underline">test</span>
:|

1
Krzywy Kura napisał(a):

Nie ma sensu mnożyć podstandardów - wywalmy proste tagi,

Te "proste tagi" powodowały ciągłe problemy z parsowaniem, w ekstremalnych przypadkach wchodzenie na niektóre strony wywalało serwer.

weźmy zamiast nich jeden najgłupszy standard jaki wymyślono

To, że czegoś nie rozumiesz, nie znaczy od razu, że jest głupie. Markdown już jest powszechnie używany, a będzie tylko popularniejszy. Lepiej się go nauczyć wcześniej niż później.

moderator będzie musiał poprawiac co drugi źle sformatowany post.

Moderator będzie musiał. :D :D :D
Dla Twojej informacji - śmieci łatwiej usuwać. Poprawki są naszą dobrą wolą.

0

Te "proste tagi" powodowały ciągłe problemy z parsowaniem, w ekstremalnych przypadkach wchodzenie na niektóre strony wywalało serwer.

To był tylko i wyłącznie problem z implementacją.

1
JavaFan napisał(a):

Jeszcze oferty pracy (mój ulubiony dział :D ) - powinno standardowo pokazywać oferty wg. daty MZ, a wg. trafności dopiero jak użytkownik użyje "szukajki". Bo inaczej dopasowanie (trafność) tutaj kompletnie nie pasuje.

Trafność działa nawet jeżeli nie użyjesz "szukajki". Algorytm sortowania wyników bierze pod uwagę:

  • jakość ogłoszenia (zależy nam na promowaniu tych lepszych ogłoszeń, czyli takich gdzie podane są widełki płacowe, informacje o firmie, tagi, benefity, czy oferta wystawiana jest przez pośrednika itp)
  • data (ważny czynnik: im starsze ogłoszenia, tym niżej)
  • dopasowanie względem Twoich preferencji czy lokalizacji (zakładka Wybrane dla mnie)

@Azarien: w markdown nie ma czegoś takiego jak podkreślenie, a sam znacznik <u> nie jest dozwolony w HTML5. Markdown generuje jedynie <strong> oraz <em> i wygląd tych znaczników powinien być dostosowany przy pomoc CSS.

0

W jakim celu na zakładce Moje tagi każdy wiersz ma podświetlenie?

0

Jak rozumiem chodzi o to, aby na stronie gdzie **każdy **wątek zawiera "mój tag", żaden rekord nie był podświetlony, tak?

0

No mamy 6 zakładek:
Kategorie
Wszystkie
Bez odpowiedzi
Obserwowane
Moje
Moje tagi
i pierwsze pięć wyświetla wiersze normalnie, a szósta podświetlone - raczej niezrozumiały wyjątek.

0

Podświetlanie działa w każdej zakładce (za wyjątkiem Kategorii) pod warunkiem, że wątek zawiera jeden z naszych tagów.

0

Dumam, czy tylko mi brakuje możliwości by będąc w danym dziale na forum przefiltrować wątki i np. wyświetlić tylko te nieprzeczytane? Kilka mi na przykład umknęło w Coyote i jedynym (chyba) obecnie sposobem jest przewijanie kolejnych stron i szukanie pomarańczowych ikonek.

2

Tak patrząc na Logo 4programmers w CSS dałbym chyba pre {max-height: 600px}. Dawno dawno temu też mieliśmy długie kody zawinięte. Ciekawym opinii.

0

A może procentowo, np. 90% wysokości ekranu?

0

Już jakiś czas temu zauważyłem, że niektóre posty mają margines, a niektóre nie. Taki niuans, ale rzuca się w oczy.
screenshot-20170109112845.png screenshot-20170109113036.png screenshot-20170109113111.png

Dodatkowo.. jak pokazać obrazki obok siebie? W tym poście dałem jeden obok drugiego, a wyświetlają się każdy w osobnej linii.

.post-content img:not(.img-smile) {
    display: block;
0

To ma związek z tym, czy do komentarza są przypisane komentarze czy też nie. Gdzieś jest babol. Jakieś podpowiedzi mile widziane :)

0

Strona alarmuje mnie o zerze powiadomień:
p.jpg

Zniknęło po kliknięciu.

1

W wersji mobilnej w spisie postów proponuję umieszczać datę ostatniego postu a nie datę utworzenia wątku,

Screenshot_2017-01-15-10-47-38.png

0

Po otrzymaniu powiadomienia przeglądarka(opera) się zawiesiła, już 3 raz. Nie wiem czy to kwestia serwisu czy czegoś u mnie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1