Wątek zablokowany 2017-01-16 07:12 przez Adam Boduch.

Nowy layout serwisu - jest dobrze !

1

Już wczoraj widziałem pracę administracyjne i tak przypuszczałem że pojawi się nowa wersja serwisu.

Ogólnie wygląd layout, niby nie ma wielkich zmian, ale bardzo na plus!

Fajnie wygląda dział praca, a na forum podoba mi się edytor. Całego serwisu, jeszcze wszystkich zmian pewnie nie widziałem, ale te wymienione są bardzo na plus.

JavaFan

0

Dzięki za opinie. Tutaj znajdziesz listę zmian:
4programmers.net 2.0

8
  1. Dlaczego fonty są wyraźnie mniejsze?
  2. Chcę wyłączyć sticky header.
  3. Nie chcę tego co się tuż pod headerem po lewej stronie pojawia i znika i pojawia i znika i pojawia i znika i pojawia...
    (tak chyba ma być ale to denerwujące)
    4. Wcześniej po edycji posta można było nacisnąć tab i spację żeby „kliknąć” zapisz. Nie działa.
  4. Błąd parsera: powyższy punkt 4 jest niepotrzebnie wcięty.
  5. Kolejny błąd parsera: powyższy punkt 5 ma numer 4.
0

Nie wszystko poszło dobrze, np. w tym poście https://4programmers.net/Forum/Java/Submit/280951/1312457 były trzy sekcje z kodem, kolejno:
<code=java></code>
<code></code>
<code=java></code>
Konwersja na nowe znaczniki powiodła się tylko częściowo.

0

Przecież wersja mobilna jest tragiczna.. Wszedłem na stronę główną i w oczy od razu raził jeden błąd, ale jak zacząłem grzebać dalej to błędów jest masa.
Coby nie być goloslownym:

  1. to coś się nie zwija jak kliknie poza to cos
    https://imgur.com/5zHvTYP
  2. nie mogę se skoczyć do konkretnego działu od razu, trzeba przez Forum się przeklikiwac
  3. brzydko
    https://imgur.com/EtVo2bl
  4. dlaczego to coś się przewija w poziomie?
    https://imgur.com/8HCqAjC
  5. jeszcze to
    https://imgur.com/XU3TDZT
  6. i to
    https://imgur.com/wCGaFbO
  7. https://imgur.com/acfQAO8
0

Personalizacja nie działa. Mimo ukrycia wielu działów, wciąż widzę wątki z nich na stronie głównej forum.

3

Tekst w backtickach w komentarzu jest zdecydowanie za mały:

a.png

3

Przy próbie wysłania posta dostałem komunikat że "nie wysłałem formularza przez dłuższy czas". Pomogło tylko odświeżenie strony.
To jakieś nieporozumienie. Posta czasami pisze się bardzo długo, z przerwami.

0

Na telefonie przy rozdziałce full HD (sgs5) korzysta się tragicznie w porównaniu do poprzedniej wersji. Na stronie głównej - Co nowego na forum jest ok ale za to ostatnia aktywność się rozjeżdża (za dnia wstawię screeny) przez co powstaje dużo pustego miejsca przy długich tytułach wątków. Przyklejony navbar też raczej nie pomaga. Wszystkie uwagi tylko z perspektywy telefonu.

Edit: jak ostatnia aktywność była po prawej stronie przedtem od listy tematów z Co nowego na forum? To można było spokojnie scrollować w dół. Teraz jest to pod spodem i jak się trochę zjedzie to zaczyna brakować miejsca by móc scrollować dalej w dół a zamiast tego przesuwa posty z ostatniej aktywności.

2

Kliknięcie z controlem na powiadomieniu otwierało stronę w tle, ale zostawiało menu powiadomień otwarte.
Teraz menu się zamyka, w rezultacie gdy jest kilka powiadomień i wszystkie chcę kliknąć, trzeba się dwa razy więcej naklikać.

0

Nie działa subskrypcja kanału RSS.

0

No chyba nie jest do końca dobrze.
Gdy zmieniam kategorię,powiedzmy pomiędzy najciekawcze a najwyżej ocenianie to mam cały czas takie coś

title

2

Powiadomienia mailowe nie zawierają teraz treści (postu, komentarza), więc stały się kompletnie bezużyteczne.
Zwłaszcza z moderatorskiego punktu widzenia to tragedia, bo bez soft delete, taki mail często był jedynym dowodem awantury.

0
Azarien napisał(a):
  1. Dlaczego fonty są wyraźnie mniejsze?
  2. Chcę wyłączyć sticky header.
  3. Nie chcę tego co się tuż pod headerem po lewej stronie pojawia i znika i pojawia i znika i pojawia i znika i pojawia...
    (tak chyba ma być ale to denerwujące)
    4. Wcześniej po edycji posta można było nacisnąć tab i spację żeby „kliknąć” zapisz. Nie działa.
  4. Błąd parsera: powyższy punkt 4 jest niepotrzebnie wcięty.
  5. Kolejny błąd parsera: powyższy punkt 5 ma numer 4.

Ad 1. Które fonty masz na myśli? Jeżeli chodzi o treść posta to jest to 13px. W komentarzu 11px, tak jak na poprzedniej wersji.
Ad 2. Zadanie jest na Github. Dodałem jednak wątek (Ankieta: czy prefereujesz "sticky header" czy wolisz tradycyjne rozwiązanie?) który pozwoli mi się zorientować kto jakie rozwiązanie woli (aby przyspieszyć ewentualnie realizację taska ;p)
Ad 4. Poprawie to. Sugestia: Ctrl+Enter może posłużyć do wysyłania posta.

Jeżeli chodzi o parser markdowna, to użyta została gotowa biblioteka. Nie twierdzę oczywiście, że nie może ona posiadać błędów. Treść Twojego posta, wkleiłem na github, aby zobaczyć jak się parsuje. Tak samo:

screenshot-20161214134949.png

Więcej informacji o markdown: https://guides.github.com/features/mastering-markdown/

Problemem jest użycie znacznika HTML - <b>. Według specyfikacji markdown nie jest parsowany wewnątrz znaczników HTML . Stąd lista nie mogła być poprawnie "przeparsowana".

0

Ad 1. Które fonty masz na myśli? Jeżeli chodzi o treść posta to jest to 13px. W komentarzu 11px, tak jak na poprzedniej wersji.

Widok działu (lista wątków).
Krój też jest chyba inny. To może być powodem mniejszego rozmiaru faktycznego mimo tej samej wartości liczbowej.

PS. I znowu ten "formularz od dłuższego czasu". To nowy "błędny klucz" ;-)

0
Azarien napisał(a):

Ad 1. Które fonty masz na myśli? Jeżeli chodzi o treść posta to jest to 13px. W komentarzu 11px, tak jak na poprzedniej wersji.

Widok działu (lista wątków).
Krój też jest chyba inny. To może być powodem mniejszego rozmiaru faktycznego mimo tej samej wartości liczbowej.

PS. I znowu ten "formularz od dłuższego czasu". To nowy "błędny klucz" ;-)

Tak, krój jest inny. Spróbuje jeszcze dzisiaj coś z tym podziałać i dam znać.

Co do tego błędu o niewysyłaniu formularza od dłuższego czasu... to normalnie nie powinno się przytrafić. Jest to zabezpieczenie samego frameworka przed atakami typu CSRF. Nie wiem czy to może mieć coś wspólnego z otwarciem dwóch zakładek - jednej na https a drugiej po http. Niemniej jednak jest to bug i będę musiał przeanalizować dlaczego tak się dzieje.

3

Proponuję przywrócić obsługę tagów <quote> i <code> bo ta nowa składnia jest nieprzewidywalna, zwłaszcza w połączeniu (cytat kodu).
Czasami pusta linia powoduje przerwanie bloku, czasami nie. Jeśli nie - nie wiadomo jak to wymusić.

Kiedy wklejam tekst ze schowka i chcę aby był kodem albo cytatem, nie powinno być potrzeby wstawiania żadnych znaczków w środek.
Słowem - poprzednia składnia była lepsza, nawet jeśli też miała swoje osobliwości.

0

@Azarien To świetny pomysł, tym bardziej, że gros użytkowników jest już do takiej składni przyzwyczajona, a ta nowa jest trochę dziwna. IMHO znaczniki były lepsze.

0
Azarien

Czasami pusta linia powoduje przerwanie bloku, czasami nie. Jeśli nie - nie wiadomo jak to wymusić.

Przydałby się przykład złego parsowania;

Osobiście wolę składnię Markdown, nawet pomimo tego, że trzeba będzie do niej przywyknąć; W sumie to jestem bardzo zadowolony z nowej wersji serwisu, choć jest w niej dużo błędów i niedociągnięć od strony wizualnej; No i stara Opera nie najlepiej znosi pewne elementy interfejsu :]

1
grzesiek51114 napisał(a):

@Azarien To świetny pomysł, tym bardziej, że gros użytkowników jest już do takiej składni przyzwyczajona, a ta nowa jest trochę dziwna. IMHO znaczniki były lepsze.

Owszem, były lepsze. Jakieś 15 lat temu. W czasach w miarę uniwersalnego języka znaczników nie ma sensu mnożyć podstandardów.

2

Czemu w wersji mobilnej nie widać awatarów?

0

A jak widzę, w trybie poziomym awatary są, ale tu już chyba wersja desktopowa

0

Widok działu (lista wątków).
Krój też jest chyba inny. To może być powodem mniejszego rozmiaru faktycznego mimo tej samej wartości liczbowej.

Przywróciłem Ariala.

0

Na pierwszy rzut oka nowy interfejs wydaje się okej, ale jednak fonty są malutkie, czyli i tak muszę powiększać (chociaż nie pamiętam jakie były poprzednio, a zwykle oglądam strony na powiększonym - w zasadzie myślę, że to jakaś dziwna moda i większość stron w internecie jest robionych z myślą o tym, żeby je oglądać przy powiększeniu o jakieś 110-150%).

0

@LukeJL: napisz, w którym miejscu, to sprawdzę.

0

w tym miejscu:

body {
    font-family: Arial,Verdana,Helvetica,sans-serif;
    font-size: 13px;
    line-height: 1.428571429;
    color: #333;
    background-color: #fafafa;
}

co ma wpływ na tekst w postach.
swoją drogą fajnie, że jest Markup teraz w postach, bo wygodniej dodawać kod.

0

W starej wersji akurat <body> wyglądał tak:

body {
    background: #fafafa;
    color: #444;
    text-align: left;
    font-family: Arial,Verdana,Helvetica,sans-serif;
    font-size: 12px;
    padding: 0;
    margin: 0;
    min-width: 605px;
}

Jak widzisz, krój fontu był mniejszy. Na pewno jednak masz na myśli jakieś konkretne miejsca w systemie, w których Twoim zdaniem - krój fontu jest zbyt mały i jest pewnie nadpisuje rozmiar z <body>.

0

IMHO znaczniki były lepsze.

Dobra. To jak wstawić kod z pustą linijką w środku:

lorem

ipsum

ale tak, żeby był cytatem, jednym cytatem i jednym blokiem kodu, i nie trzeba było nic wstawiać wewnątrz kodu?

0

ale tak, żeby był cytatem, jednym cytatem i jednym blokiem kodu, i nie trzeba było nic wstawiać wewnątrz kodu?

Hmm, chodzi o blok kodu jako cytat, tak jak powyżej?

0

Nie pusty blok kodu, tylko to co wcześniej można było zrobić tak:

<quote><code>lorem

ipsum</code></quote>

ale bez konieczności dodawania czegokolwiek w środku kodu (sam kod pochodzi z copy&paste)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1