Błąd powiadomień o nowym komentarzu

0

Natknąłem się przed chwilą - jeżeli dodam komentarz pod postem, następnie go usunę i ktoś inny doda pod tym postem komentarz, to dostaję powiadomienie, że nowy komentarz się pojawił; Dotyczy to dokładnie tego posta:

W ustawieniach powiadomień włączone mam poniższe opcje (dla kolumny Informacja w profilu):

  • Powiadamiaj o nowych postach w obserwowanych wątkach,
  • Powiadamiaj o nowym komentarzu w Twoim poście,
  • Powiadamiaj o komentarzach w obserwowanych artykułach,
  • Powiadamiaj o modyfikacji Twojego postu (lub postu, który obserwujesz),
  • Powiadamiaj jeżeli Twoja odpowiedź zostanie zaakceptowana przez autora wątku,
  • Powiadamiaj jeżeli ktoś wspomni o Tobie w komentarzu na forum,
  • Powiadamiaj o wystąpieniu Twojego loginu w postach na forum,
  • Powiadamiaj o odpowiedzi na wpis na mikroblogu,
  • Powiadamiaj o wystąpieniu Twojego loginu w wiadomościach na mikroblogu,
  • Powiadamiaj o ocenie Twojego postu na forum,
  • Powiadamiaj o ocenie Twojego wpisu na mikroblogu;
    Skreślone opcje nie dotyczą forum;

Otrzymywane powiadomienia nie pasują do powyższych opcji - wątku nie obserwuję, to nie mój post, nie oceniłem go, nie modyfikowałem go, nikt nie wymienił mojej nazwy użytkownika, komentarz usunąłem, więc mojej działalności w tym poście nie ma i powiadomień nie powinienem już dostawać (pasowało by);

Coś trzeba z tym zrobić, aby w nowej wersji serwisu działało to prawidłowo.

1

Prawdopodobnie masz dodany dany post do obserwowanych.

0

Racja, przycisk Obserwuj był wciśnięty;

Jednak zastanawiam się, dlaczego po napisaniu komentarza, przycisk ten zostaje automatycznie wciśnięty? Wcale nie chciałem go obserwować... Rozumiem, że własne posty są automatycznie obserwowane, ale cudze? Nie rozumiem dlaczego tak to działa.

0
furious programming napisał(a):

Rozumiem, że własne posty są automatycznie obserwowane, ale cudze? Nie rozumiem dlaczego tak to działa.

Skoro zabierasz udział w dyskusji, to całkiem rozsądne wydaje się informowanie Cię o jej dalszym przebiegu.

0

To raczej oczywiste, jednak nie widzę korelacji z moimi ustawieniami powiadomień;

Z drugiej strony, napisanie komentarza nie musi oznaczać chęci obserwowania komentowanego posta; Dlatego też nie wiem czy automatyczne obserwowanie skomentowanego posta ma docelowo służyć wygodzie użytkownika, czy wygodzie implementacji mechanizmu powiadomień.

0

No tu chyba o wygodę użytkownika chodzi. Ja osobiście jestem ciekaw tego, co mi odpiszą, sądzę, że większość ludzi również. Po prostu po napisaniu trzeba odcisnąć przycisk "Obserwuj" i tyle. :)

0

Do niedawna denerwowały mnie ciągle przychodzące powiadomienia o nowych komentarzach pod cudzym postem, choć nikt mojego nicku nie wymieniał; Czasem trafiało się 50 powiadomień, bo taka dyskusja rozwinęła się w komentarzach, a ja nie zauważyłem, że guzik Obserwuj jest wciśnięty...

Dlatego też pytam, czy auto-obserwowanie wątków po dodaniu komentarza jest konieczne :]

2

Tak jak napisał @somekind, zazwyczaj pożądane jest otrzymywanie powiadomień o tym, że ktoś dodał coś nowego w dyskusji. Na podobnej zasadzie otrzymasz powiadomienia pod swoim postem, gdyż po napisaniu takowego, automatycznie obserwujesz swój post. Jeżeli nie chcesz otrzymywać powiadomień, bo znudziła Cię dyskusja, zawsze można po prostu odklikać ten przycisk :))

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1