Zdjęcie profilowe

Odpowiedz Nowy wątek
2016-01-20 22:15

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Nie uważacie, że kompresja zdjęć profilowych jest troszkę zbyt wysoka? Na mikroblogi spokojnie wchodzi zdjęcie z ekranu >FHD bez żadnej kompresji, a jak moje profilowe wygląda każdy widzi. W dodatku z czarnym tłem działy się co najmniej dziwne rzeczy (całe tło powinno być czarne...):

Screen Shot 2016-01-20 at 21.59.03.png

Z .jpg poszło lepiej, jak widać ;)

edytowany 1x, ostatnio: merlinnot, 2016-01-20 22:19

Pozostało 580 znaków

2016-01-23 18:32

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 4 minuty temu

0

Ale kto ci broni zmienić avatara na PNG?

Ja kiedyś miałem JPG i rzeczywiście był takiej-sobie jakości, ale przy okazji kiedy rozmiar avatara się zwiększył, wrzuciłem większy i w bezstratnym PNG.

edytowany 2x, ostatnio: Azarien, 2016-01-23 18:32

Pozostało 580 znaków

2016-01-23 18:56

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Właśnie PNG wyszło tragicznie, JPG lepiej (to, które mam teraz, to jpg). W PNG w ogóle wycięło kawałek tła, jak widać wyżej.

Pozostało 580 znaków

2016-01-26 21:32
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 1 dzień temu

0

Możesz potestować na http://dev.4programmers.info jak teraz wygląda skalowanie :)

@Adam Boduch a "ostatnia aktywność" będzie miała nazwę działu? Nazwa działu w Ostatniej aktywności - twonek 2016-01-27 12:19
Dodałem zadanie do listy do zrobienia. Będzie, tyle że później :) - Adam Boduch 2016-01-27 12:32

Pozostało 580 znaków

2016-01-26 21:37

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Na czarnym tle nieźle z PNG, ale jak jest przezroczyste, to szarpie krawędzie ostro:

Screen Shot 2016-01-26 at 21.38.28.png

edytowany 1x, ostatnio: merlinnot, 2016-01-26 21:39

Pozostało 580 znaków

2016-01-27 02:15
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 21 godzin temu

Lokalizacja: Tuchów

0

@merlinnot - no to nie używaj przezroczystości i także nie używaj grafiki, której romiar musi być przez system zmniejszony; W razie czego zawsze możesz stworzyć grafikę 24-bitową, której tłem będzie kolor używany jako tło wkoło awataru; Nie jest to idealne rozwiązanie, ale na pierwszy rzut oka grafika wygląda jak przezroczysta;

Zobacz na móją fotkę (tzn. to nie moje zdjęcie) - obrazek w kilka minut przygotowałem w opisany sposób.


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2016-01-27 02:16

Pozostało 580 znaków

2016-01-27 09:13

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

Lokalizacja: Wrocław

1

@furious programming

Ja się nie upieram wcale, żeby takie mieć, jak widzisz poradziłem sobie i jest ok. Ale uważam, że użytkownicy powinni móc wrzucić cokolwiek. Nie pisałem tego jako "pomocy nie umiem ustawić awatara" tylko "Coyote nie radzi sobie z x, może warto by to poprawić?".

Ok - ja to widziałem nieco inaczej, stąd taka a nie inna odpowiedź; - furious programming 2016-01-27 11:42

Pozostało 580 znaków

2016-02-02 07:47
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 1 dzień temu

0

Hmm, do skalowania zdjęć używana jest biblioteka GD wiec to ona takie cuda wyczynia :P

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0