Czat na forum 4programmers.net

0

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Założyłem tą ankietę, by poznać wasze zdanie na temat stworzenia forumowego czatu (tzw. ShoutBox-a) i gdy wynik będzie pozytywny (myślę że minimum 60%) , wystouję odpowiednią prośbę do Administratora.

Myślę że dwa tygodnie wystarczą na zebranie głosów.

P.S.
Wiem, że jest kanał IRC, jednak rzadko kto tam bywa i nie wszyscy wiedzą że takowy istnieje.

P.S.2
Proszę moderatora (jeśli to możliwe) o podpięcie tematu.

Pozdrawiam
Luki

1
MiGas napisał(a):

Wiem, że jest kanał IRC, jednak rzadko kto tam bywa i nie wszyscy wiedzą że takowy istnieje.

Trochę ludzi tam siedzi : /

0

Przecież to już było wałkowane.

Od czatu jest IRC.

0
Endrju napisał(a):

Przecież to już było wałkowane.

Od czatu jest IRC.

Prawda, to było wałkowane aż raz...

0
Endrju napisał(a):

Przecież to już było wałkowane.

Od czatu jest IRC.

Tylko że go nie ma.

0

Jak to nie ma? Oczywiście, że jest. Kanał #4programmers na PolNecie (katowice.ircnet.pl). Od kiedy jestem zarejestrowany (czyli od ponad 12 lat) tak było (i od tylu lat tam siedzę).

O tu jest instrukcja: http://4programmers.net/Forum/Coyote/123138-chat_na_forum?p=833985#id833985 (@liske1 znalazł)

2
MiGas napisał(a):
Endrju napisał(a):

Przecież to już było wałkowane.

Od czatu jest IRC.

Prawda, to było wałkowane aż raz...

Raz ?
chat na 4programmers
Chat na 4Programmers.net
Ch@t na 4programmers
http://4programmers.net/Forum/Coyote/123138-chat_na_forum

Widzę że jesteś nowy. Jednak pamiętaj o wyszukiwarce.

Działa IRC, jak się z nim połączyć masz napisane tutaj: http://4programmers.net/Forum/Coyote/123138-chat_na_forum?p=833985#id833985

0
liske1 napisał(a):
MiGas napisał(a):
Endrju napisał(a):

Przecież to już było wałkowane.

Od czatu jest IRC.

Prawda, to było wałkowane aż raz...

Raz ?
chat na 4programmers
Chat na 4Programmers.net
Ch@t na 4programmers
http://4programmers.net/Forum/Coyote/123138-chat_na_forum

Widzę że jesteś nowy. Jednak pamiętaj o wyszukiwarce.

Działa IRC, jak się z nim połączyć masz napisane tutaj: http://4programmers.net/Forum/Coyote/123138-chat_na_forum?p=833985#id833985

Wpisywałem "czat" i "czat na forum", jednak wyskoczł mi tylko jeden dotyczący tego forum, a nie samego skryptu.

0

Mnie podoba się wizja czatu ściśle połączonego ze stroną 4programmers, obsługiwanego w przeglądarce, tak np. jak moduł wiadomości prywatnych, tyle że bez przeładowywania strony; Coś tam piszę, wstawiam pokolorowany kod, obrazek, załącznik itd.; Mogło by być ciekawie.

0

Tak, to dobry pomysł. Temat już kilkakrotnie poruszany. Mam nadzieje, że kiedyś dojdzie do jego realizacji :)

5

W dobie dzisiejszych komunikatorów, facebooków, innych pierdół IRC dawno zdechło https://www.google.com/trends/explore#q=irc siedzą tam już chyba tylko ludzie z sentymentu i boty
Nie ma co liczyć że ktoś ściągnie klienta specjalnie żeby wejść na czat 4programmersów, zazwyczaj też nikt nie chce na nim siedzieć cały czas tylko podejrzeć wchodząc na stronkę (tak jak działa shoutbox)
Ale idąc na łatwiznę można się pokusić na przykład o grupę na whatsappie

Funkcjonalność też stosunkowo łatwo dorobić - wystarczy żeby to był zwykły wątek na forum, włożyć go w ramkę, uprościć trochę widok, dodać odświeżanie przez ajax (long pooling?), opcjonalnie ukryć wątek na forum ;) Byłaby nawet możliwość komentowania wpisów ;)
Ogólnie opcja odświeżania wątku przydałaby się na całym forum - mogłoby być coś jak na stackoverflow że pokazuje się ramka o nowych odpowiedziach na którą można kliknąć żeby te odpowiedzi doczytać. Trzeba iść z duchem czasu i dodać trochę dynamiczności do strony :)

0

Jak ktoś nie chce instalować klienta IRC to zawsze może użyć jakiegoś webowego (ja tak robię).

Jeśli chcecie osadzać dedykowany chat to fajnie by było zrobić coś w stylu tego co ma SO.

1

Tak swoją drogą, to odpowiedź Nie w tym przypadku jest trochę dziwna; Bo jeśli ktoś czegoś nie chce, to przecież nie musi wcale tego używać; Zapewne sporo użytkowników nie korzysta w ogóle z mikroblogów, ale samo ich istnienie pewnie im nie przeszkadza (wszak to jeden link więcej w menu);

A tak to czterech użytkowników (którzy zagłosowali na Nie) to przysłowiowe "psy ogrodników" - sami nie chcą czy nie potrzebują, ale przyczyniają się do blokowania powstania czatu dla innych :D

To oczywiście żart, więc nie obrażajcie się.

3

@Endrju - Ty tak na poważnie?

W życiu nie korzystałem z IRCa, ale patrzę na zrzuty różnych klientów i widzę jakiś pseudo-komunikator, obsługujący jedynie tekst, emotki i kolorowanie wiadomości; Czyli zajebiście ubogo i nijak ma to się do tego, co było by przydatne i o czym napisałem w tym poście;

IMHO serwisowy czat byłby o niebo lepszy od IRCa, bo:

  • stanowiłby integralną część serwisu i obsługiwany byłby przez przeglądarkę (np. w nowej zakładce),
  • obsługiwałby formatowanie treści, znane z postów czy artykułów (jeden zestaw znaczników formatowania dla całego serwisu), czyli np. styl fontu, emotki, tex, wypunkowanie, skracanie linków do postów czy komentarzy, zamiana specjalnych fraz na linki do kontentu Kompendium itd.,
  • pozwalałby wstawić kod w znane z forum znaczniki kolorowania składni,
  • umożliwiałby wrzucenie obrazka, bez konieczności hostowania go na zewnętrznych serwerach i bawienia się w udostępnianie linków,
  • dawałby możliwość dołączenia załącznika, na takich samych lub podobnych zasadach jak ma to miejsce w postach;
    Dlatego właśnie forumowy czat byłby o wiele lepszym i wygodniejszym rozwiązaniem, a jego obsługa była by znana przez wszystkich tych, którzy w postach, mikroblogu czy artykułach wrzucili cokolwiek innego niż jałowy tekst.
0

Oczywiście, że na serio. Przede wszystkim nie o Twojej propozycji była ankieta do ciężkiej cholery. A na jakąś niezdefiniowaną, ogólną propozycję "chatu" odpowiadam "nie". Od takiego ogólnego chatu jest IRC.

Twoja propozycja wychodzi dużo dalej i to nie jest klasyczny chat. Wierzę Ci, że nie masz pojęcia co to jest chat, skoro jak sam przyznajesz nie korzystałeś z IRCa. To co Ty proponujesz to śmietnik i duplikowanie funkcji forum.

W ogóle po co ta dyskusja? Jest ankieta, są wyniki. Większość chce chatu to go zróbcie, zamiast omawiać to miesiącami albo oskarżać tych co mają inne zdanie o egoizm. (To jest w ogóle kuriozalne, tak jak pisałem - jest ankieta ale jak ktoś wybierze złą opcje to egoista :-D) Nie zapomnijcie tylko zrobić opcji wyłączenia tego tworu.

1

Przede wszystkim nie o Twojej propozycji była ankieta do ciężkiej cholery.

I co z tego - taka wizja czatu to nie tylko mój pomysł jakbyś nie zauważył;

A na jakąś niezdefiniowaną, ogólną propozycję "chatu" odpowiadam "nie". Od takiego ogólnego chatu jest IRC.

Ktoś tu chyba jest fanboy'em IRCa, skoro jedyną właściwą formą czatowania jest obleganie IRCa;

Twoja propozycja wychodzi dużo dalej i to nie jest klasyczny chat.

Klasyczny czat to stary, dysfunkcyjny i niewygodny badziew; Serio - czasy ekscytowania się jałowym tekstem już dawno minęły, w dzisiejszych czasach to o wiele za mało, dlatego nie korzystam z takich rzeczy;

Wierzę Ci, że nie masz pojęcia co to jest chat, skoro jak sam przyznajesz nie korzystałeś z IRCa.

Oczywiście że wiem czym jest czat; Napisałem jedynie to, że nie korzystałem z IRCa, więc czytaj ze zrozumieniem;

To co Ty proponujesz to śmietnik i duplikowanie funkcji forum.

A to co Ty proponujesz jest gorsze od starego GaduGadu; Pewnie dlatego zachęcasz na siłę innych, aby dołączyli do IRCa i stanowczo negujesz forumowy czat, z dużo większą funkcjonalnością;

Skończmy tę dyskusję, bo jak widać niektórzy rękami i nogami bronić się będą przed czymś nowym - lepszym.

0

Jestem za :) !
Nawet jeżeli byłby to najprostszy ShoutBox (bez tak zaawansowanych funkcjonalności jak te które opisuje @furious programming) to i tak dużo wygodniej moim zdaniem korzystać z czegoś wbudowanego w serwis niż z kanału IRC który wymaga dodatkowych narzędzi.

2

Zagłosowałem za, choć w sumie to mnie ten czat interesuje tyle co dział Flame. Czasem zaglądam, ale udzielać się raczej nie będę.

To że jest IRC nie jest dobrym argumentem. Z jakiegoś powodu nie jest popularny (nie wiem, tak wynika z Waszych postów). Nowa wygodniejsza forma może dużo zmienić. My programiści często dążymy do unikania dublowania funkcjonalności (DRY), a to tak nie działa poza kodem. Firmy mają wiele produktów konkurujących ze sobą i jakoś nie spieszno im do połączenia tych marek.
Poza tym czasem jedno klinięcie mniej może drastycznie zmienić popularność danego produktu/funkcjonalności. Amazon kiedyś opatentował/chciał opatentować 1-Click, co może się wydawać śmieszne, ale bynajmniej niegłupie z biznesowego punktu widzenia. Jakby ten czat był gdzieś z boku forum to może czasem (z nudy) bym kliknął, a jeśli mam bawić się w czytanie instrukcji do IRC to sobie daruję.

2
hipekk napisał(a)

[...] bez tak zaawansowanych funkcjonalności jak te które opisuje @furious programming [...]

Ta zaawansowana funkcjonalność to praktycznie to samo, co można zrobić w postach... :D

Czyli w skrócie - formatowanie treści, znaczniki code, obrazki, załączniki;


Takie narzędzie było by bardzo użyteczne, dużo wygodniejsze niż PM'ki; Bo można by w grupie podyskutować na jakiś temat, wreszcie mógłbym normalnie podyskutować ze @spartanPAGE na temat mojego i jego projektu, bez czekania na PM'kę, ciągłego odświeżania strony, wstawiania linków do obrazków czy załączników; @fasadin i ekipa mógłby mieć miejsce na grupową dyskusję na temat ich projektu; Inni też mogliby się przyłączać do dyskusji i mieć możliwość wglądu na to co się w projekcie dzieje, bez oczekiwania aż pojawi się post w dedykowanym wątku; Można by też spiknąć się i w grupie omawiać jakiś temat, aby młodych czegoś pouczyć;

Taki czat dawałby niesamowite możliwości i byłby bardzo przydatny, dlatego jestem za jego stworzeniem; A jeśli czat ma dawać jedynie możliwość wysyłania nieformatowalnego tekstu, to sens tworzenia takiego narzędzia jest znikomy.

0

Można zintegrować Slacka z forum, a przy okazji zapoznać polskie IT z tym narzędziem.

0

@furious programming po Twoim poście nasuwa mi się jedno pytanie:
Jeżeli potencjalny czat miałby działać tak samo jak posty (tzn posiadać te same funkcjonalności które podałeś) to czym po za "auto-odświerzeniem" będzie się różnił o tematu "CZAT" w Off-Topie ?

Mi osobiście taki czat kojarzy się z czymś prostym, żeby ogólnie omówić temat.

0

Jeżeli potencjalny czat miałby działać tak samo jak posty (tzn posiadać te same funkcjonalności które podałeś) to czym po za "auto-odświerzeniem" będzie się różnił o tematu "CZAT" w Off-Topie ?

Nie rozumiem - czat to czat, a forum to forum; Na forum nie możesz w grupie prowadzić zamkniętej dyskusji z wybrańcami;

Mi osobiście taki czat kojarzy się z czymś prostym, żeby ogólnie omówić temat.

Ja nie piszę o czymś zaawansowanym, 4programmersowym Wordo-Commanderze;

Jednak nie wyobrażam sobie, aby czat w serwisie stricte programistycznym nie umożliwiał podania kodu w znacznikach kolorujących składnię; Dorzucenie obrazka do wpisu to też nie jest przerost formy nad treścią - wolisz dołączyć obrazek, czy podać link do hostingu i tracić czas na przeklikiwanie się pomiędzy zakładkami i łykanie śmieciowych ciasteczek?

Jeśli ktoś nie będzie chciał używać takich rzeczy i wystarczy mu zwykły tekst, to przecież korzystać z nich nie musi; To tylko możliwość, a nie przymus; Zobacz ilu użytkowników na forum używa formatowania treści postów, a zrozumiesz co mam na myśli.

0

Na forum nie możesz w grupie prowadzić zamkniętej dyskusji z wybrańcami;.

Teraz rozumiem Twój zamysł.
Ja cały czas "przed oczami " mialem taki typowy ShoutBox więc bez podziałów na rozmowy prywatne itp (czyli wszyscy do wszystkich) stąd mój komentarz :)

0
  • UWAGA!!
    proponuję żeby powstał też taki prywatny dział "TYLKO DLA TOP57" (włącznie) -żeby mieli do niego dostep tylko użytkownicy z top57 włącznie.
    bez regulaminu, głupich pytań, szumu, bezwartościowych tematów. dostęp tylko dla zasłużonych, hakerskiej elity, tajna wiedza taki gang trochę. CO WY NA TO?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1