Ocenianie komentarzy

0

Chyba nie można dopisać więcej do tematu "Ocenianie komentarzy", dlatego też piszę to zdanie, by nie było pusto.

0

Brak opcji "nie mam zdania", za którą głosuję ;)

0

Dość często można spotkać sięz czymś takim @XYZ +1, dlatego jak najbardziej jestem za

2

jestem na nie - ocenie podlegają wypowiedzi w tematach technicznych więc siłą rzeczy oceniana powinna być przydatność takiej wypowiedzi. Komentarz służy do skomentowania wypowiedzi, wtrącenia OT, zwrócenia na coś uwagi. Wartościowe (pod względem merytorycznym) wypowiedzi w komentarzach nie powinny się znaleźć (częste karcenie przez modów za dyskusje prowadzone w komentarzach). Idąc tym tokiem rozumowania wypowiedzi merytoryczne powinny znaleźć się w postach i jako takie to one powinny być oceniane. Komentarze jako dodatek do dyskusji nie powinien przekazywać odpowiedzi na pytania przewodnie (bo od tego jest post) więc z definicji nie powinien zawierać treści podlegającej ocenie.
Wiem, że trochę pokrętnie ale nie wiem jak to prościej napisać. Dodatkowo uważam, że jak będzie ocenianie komentarzy to dyskusje na temat głównego problemu będzie się częściej do komentarzy przenosić.

0

Ależ chodzi właśnie o ocenianie tego offtopu i wtrąceń. Skoro może to przenieść dyskusje na tematy techniczne do komentarzy, to dlaczego oceniane są wypowiedzi w OffTopie/Flame? Może tam też przeniesiemy dyskusje techniczne?

0

a są (serio pytam bo nie pamiętam)? Przecież miały być tylko w działach technicznych.

No to może zacząć od początku i zdefiniować co te oceny w ogóle symbolizują bo aktualnie to chyba zbyt miarodajne nie są.

Poprzedni mój post dostał +1 i tutaj to sygnalizuje, że ktoś się ze mną zgadza. Niby OK tylko, że to się ma nijak do rozwiązania "problemu pytacza" bo tak naprawdę nie ma tu żadnego problemu a mój post nie jest rozwiązaniem a jedynie opinią.
Wydaje mi się, że założeniem "+1" było wyróżnianie/nagradzanie postów prowadzących do rozwiązania problemów jakie się tu (na forum) pojawiają. Jeśli moje założenie jest prawdziwe to ten powyższy "+1" z jednej strony fałszuje moją "przydatność/wiarygodność/jak to nazwać" ale z drugiej strony, właśnie w tej dyskusji niejako "popiera" moje zdanie.

Może rozwiązaniem jest "+1" dla działów technicznych i np. "zgadzam się/nie zgadzam się" dla działów nietechnicznych?

0

i np. "zgadzam się/nie zgadzam się" dla działów nietechnicznych? I dla komentarzy? ;) Bo przecież właśnie w taki sposób używane są teraz te "++" lub "+1" w komentarzach.

0

tak i dla komentarzy też by mogło wtedy być "zgadzam/nie zgadzam". Bo wtedy to będzie wyrażenie swojego zdania w stosunku do czyjejś wypowiedzi a nie "nagradzanie". Takie "zgadzam/nie zgadzam" nie były by nigdzie sumowane czy przeliczane. Była by to jedynie informacja dla innych userów i samego "właściciela" danego wpisu, w dyskusjach nietechnicznych, jaki jest stosunek innych userów do tej konkretnej wypowiedzi.
Teraz i tak często jest tak, że w komentarzach oprócz tych +1 czy ++ są też -1

Dla mnie aktualne +1 to rodzaj nagrody za wiedzę - pomógł rozwiązać problem, znaczy coś wiedział i zechciał się podzielić więc należy mu się takie wirtualne poklepanie po plecach. W końcu dlatego od jakiegoś czasu zaznaczenie postu jako rozwiązanie automatycznie skutkuje +1 od akceptującego (pytacza? - nie wiem jak dokładnie jeśli akceptuje mod). Następnie te plusiki są sumowane, mnożone, dzielone, pierwiastkowane, potęgowane, całkowane i cholera wie co jeszcze aż na końcu mamy "reputacje" - słowo wytrych. Niby jest, niby skądś się bierze ale jak się ktoś nad tym zastanowi to ciężko to odnieść bezpośrednio czy nawet pośrednio do wiedzy danego usera bo można "zarobić" plusów w takim flame bardzo szybko.

0

Według mnie ocena komentarzy nie ma sensu, a już na pewno nie powinna się liczyć do reputacji;

Ocena postów oraz możliwość ich akceptacji pomaga pytaczowi znaleźć najlepszą i najbardziej merytoryczną odpowiedź; Użytkownicy mogą oceniać posty (choć niezbyt często to robią) i te najlepsze promować, aby np. pytacz będący Newbie wiedział czym się sugerować, aby rozwiązać problem; Ocena w działach technicznych stanowi po pierwsze wskazówkę dla pytaczy i innych użytkowników, brzydko mówiąc pasożytujących na danym wątku (mających ten sam problem, ale nie zakładających nowe wątki, tylko czerpiących korzyści z wątków istniejących); Po drugie, ocena posta w dziale technicznym powoduje puchnięcie reputacji właściciela docenionego posta, czyli sukcesywne wyróżnianie użytkowników, mających wiedzę i praktyczne umiejętności, umożliwiające pomaganie innym;

Dlatego też możliwość oceny postów ma silne uzasadnienie i nie powinno być wątpliwości co do sensowności istnienia takiej funkcji; Forum istnieje głównie po to, aby każdy mógł pytać o zagadnienia techniczne - problemy z kodem, ze zrozumieniem jego działania czy doborem odpowiednich algorytmów, technologii, bibliotek itd.; Działy takie jak Off-Topic czy Flame to działy dodatkowe;


Komentarze istnieją po to, aby móc coś skomentować, bądź zwrócić na coś uwagę - moderacja dodatkowo używa komentarzy do zwracania uwagi na niezgodności z regulaminem forum - tytuły wątków, ich tagi, znaczniki, załączniki, słownictwo, literówki, ortografię, wylgaryzmy itd.; W komentarzach można też prowadzić OT, aby nie zaburzać pierwotnych dyskusji, wprowadzając zamęt w wątkach;

I tak faktycznie jest - większość [potrzebne źródło] komentarzy zawiera off-top, więc po co móc oceniać coś, co w ogóle powinno nie mieć miejsca w technicznej dyskusji? Jaki pożytek z takich komentarzy mają pytacze, skoro w niczym nie pomagają w rozwiązaniu danego problemu? Dla mnie to zbędny fiuczer, bo nie da użytkownikom nic ponadto, co istnieje obecnie;

A ocenienie komentarza tylko dlatego, że ktoś napisał w nim coś śmiesznego jest bezsensowna i niepotrzebna, tym bardziej jeśli taka ocena miałaby się liczyć do reputacji; Obecnie reputacja daje możliwość wyróżnienia takich użytkowników, którzy są najbardziej pomocni, najwięcej pomagają i najsensowniej, a nie tych najbardziej śmiesznych, bo 4programmers to forum dla programistów, a nie komików;


Dlatego też jestem przeciwny temu, aby wprowadzać ocenianie komentarzy, zarówno w działach technicznych, jak i tych dodatkowych; Połowicznym rozwiązaniem była by możliwość oceny komentarzy tylko w działach technicznych, ale nawet takie rozwiązanie z góry jest niedoskonałe, bo nie ma możliwości sensownego odróżnienia komentarzy istosnych dla pytacza, od tych off-topowych;

Stąd jeśli ktoś ma coś sensownego do dodania w technicznym wątku, to niech to robi w postach, a nie w komentarzach; Dlatego też moderacja zwraca uwage na to, aby dyskusję w działach technicznych prowadzić w postach, a komentarze pozostawić dla off-topu i ewentualnie dla moderacji, na uwagi dotyczące utrzymywania porządku na forum;

W sumie to tyle; Do ankiety dodałem opcję "nie mam zdania", aby nie ciągnąć off-topu o tym, dlaczego ankieta jest niedoskonała i pewna grupa użytkowników faktycznie niemających zdania w poruszanej kwestii mogła coś wybrać.

0

E tam, można kliknąć, jeśli post jest wartościowy? Można. Można by też kliknąć wartościowy komentarz? Można by. Tylko należy te dwa kliknięcia oddzielić, i np. kliknięć komentarzy nie uwzględniać albo uwzględniać w reputacji z mniejszą wagą.

1

Tyle że wartościowość posta jest o niebo bardziej przydatna, niż wartościowość komentarzy, nawet komentarzy w działach technicznych;

Tu problem nie stanowią komentarze, tylko niechęć użytkowników do pisania postów; W działach technicznych w ostatnim czasie sporo komentarzy zawiera wskazówki dotyczące problemu, ciągnące się przez kilka komentarzy; A wiadome - komentarze mogą być krótkie, więc wiele w nich zapisać nie można; No i oczywiście dochodzi problem formatowania zawartości, który praktycznie nie istnieje w komentarzach; A widuję komentarze z podanymi kodami, które czyta się beznadziejnie;

Do tego jeszcze niektórzy zamiast pisać posty, odpowiadają pytaczom w komentarzach; Pytacz chce odpowiedzieć komentarzowi, ale napisać coś więcej i np. jeszcze podać pokolorowany kod, więc pisze kolejny post; W niektórych wątkach posty jednego użytkownika siłą rzeczy umieszczane są jeden po drugim, bo odpisać w komentarzu ciężko, zedytowanie posta to słabe rozwiązanie, bo najpierw czyta się post, a dopiero potem komentarze pod nim, więc zakłada się kolejne posty i wprowadza zamieszanie; Jakaś dziwna niechęć pisania postów istnieje, jakby na ich umieszczanie potrzebny był opłacony abonament...

Dlatego też według mnie samo ocenianie komentarzy, tylko dla ocenienia nie ma sensu, bo nie daje to żadnych korzyści, prócz rozwijania Coyote'a.

1

Nie jest to najgorszy pomysł, ale zdecydowanie takie oceny komentarzy nie powinny mieć wpływu na reputację.

0

Czasami w offtopicowych tematach (nie tylko) tworza sie jeszcze bardziej offtopicowe (ciekawe) dyskusje w komentarzach. Wtedy przydalby sie taki +1.

Czasami chcesz podkreslic ze zgadzasz sie z tym komentarzem. (niektore komentarze sa slabe wiec nawet na -1 by sie przydal)

Zgodze sie ze nie powinno miec to wplywu na reputacje.

2

Po co komu kolejne ocenianie. Tego co już jest i tak nikt prawie nie używa. :-P

Jestem na nie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1