Edycja innego posta, niż wskazany w URL powoduje pokazanie tego z URL

0

Już dawno znalazłem mały bug, albo niedogodność - nie wiem jak to nazwać; Chodzi o pokazywanie posta po jego edycji;

Mamy wątek z kilkoma postami; Adres URL zawiera ID danego posta, np. jednego z pierwszych; Teraz jeśli edytuję np. ostatni post w wątku, po zapisaniu zmian zamiast pokazać mi ten edytowany post - pokazywany jest ten z URL;

Założyłem testowy wątek - http://4programmers.net/Forum/Coyote/Test/233594-edycja_postu
Tutaj jest link do drugiego posta - http://4programmers.net/Forum/Coyote/Test/233594-edycja_postu?p=1033455#id1033455

Jeśli teraz edytuję ostatni post (piąty), to po zapisaniu zmian, pokazany zostanie drugi post wątku, bo w URL jest jego ID;

Spróbujcie u siebie, bo nie wiem czy to kolejny unikalny bug, który tylko ja zauważyłem; Sprawdziłem w testowym wątku i u mnie zawsze tak się dzieje; A że często przeglądam wątki klikając na link do ostatniego posta, to w URL jest jego ID; Jeśli chcę edytować np. ostatni post, a ID z adresu wskazuje na wcześniejszy - po edycji pokazuje mi wcześniejszy post, a nie ten edytowany;

Jeśli chodzi o "pokazywanie posta", to rozumieć przez to należy dosunięcie pola posta do góry okna przeglądarki; Jeśli nie rozumiecie co mam na myśli - mogę zrobić zrzuty;

@Adam Boduch - przywołuję :]

0

po wejściu w tamten temat z Twojego linku
http://4programmers.net/Forum/Coyote/Test/233594-edycja_postu?p=1033455#id1033455
i przeedytowaniu własnego postu, po zapisaniu ląduje na końcu i w pasku adresu mam link
http://4programmers.net/Forum/Coyote/Test/233594-edycja_postu?p=1033490#id1033490
czyli do swojego postu

test

0

Jeżeli mówimy o edycji (nie szybkiej edycji) to po zakończonym "procesie edytowania posta" następuje przekierowanie do edytowanego posta (w URL zawarte jest ID tegoż posta):

efeb31daec.png

Na screenie podkreślone zostało ID posta, dzięki czemu przeglądarka jest w stanie "przewinąć" stronę do danego postu. Mówisz, że tego parametru brakuje w Twoim przypadku?

0

Ahhh... Damn it... Oczywiście chodzi o szybką edycję... Parametr jest, tyle że nie szybko edytowanego posta, a tego, którego ID było w adresie URL przed wykonaniem modyfikacji;

Wybaczcie - z pośpiechu nie opisałem sprawy dokładnie w pierszym poście.

0

Hmm, szybka edycja nie modyfikuje hash-a w pasku URL. Modyfikacja tego hasha powoduje scrollowanie treści w przeglądarce. Oczywiście można to również robić przy pomocy JS, ale ja tego nie robię, tj. nie modyfikuje pozycji scrolla... bo po co?

0

Adam, przydałoby się, aby po szybkiej edycji posta, właśnie ten poprawiony zostawał na ekranie, a nie uciekał z niego; Tym bardziej, gdy ID posta jest w adresie, a wątek zawiera kilka postów do poprawy (np. dodanie znaczników kolorujących składnię);

Wtedy po poprawieniu każdego z nich i zapisaniu zmian, widok powraca do tego posta, którego ID jest w adresie; Po każdej modyfikacji posta trzeba szukać miejsca (posta), w którym się przed chwilą było; A często jest tak, że w jednym wątku, co drugi post jest do poprawy.

0

Ale ja napisałem, że nie następuje modyfikacja URL-a więc nie ma co z czego "uciekać" :P Zobacz jak to wygląda na innych przeglądarkach. Ja również testowałem na Operze i wydaje mi się że jest OK, albo się nie rozumiemy :P

0

Po szybkiej edycji strona nigdzie nie jest przewijana.. Wyłączałeś dodatki w Operze?

0

Mam tylko AdBlocka, ale to nie jego wina (sprawdziłem na wyłączonym) - nic więcej nie mam zainstalowane, bo nie potrzebuję; Spróbuję na innych przeglądarkach;

Ogólnie to zaczyna mnie to powoli denerwować, bo wraz z wprowadzeniem nowego layoutu zaczęły się problemy; Nie uważam, że to problem Coyote, ale coś jest na rzeczy; Gdybym miał wyliczyć co u mnie źle działa, to na pierwszy ogień poszłoby z 10 różnych rzeczy; Nie mam pojęcia co się dzieje i dlaczego w sumie tylko u mnie takie rzeczy się dzieją;

Głównie problem jest z odświeżaniem stron i pokazywaniem aktualnego stanu forum; Ciągle muszę wykonywać twardy refresh (Ctrl+F5) żebym widział faktycznie nowe wątki czy nowe posty w wątkach; A przecież w cache mi nic nie zostaje, bo mam całkowicie wyłączony (na włączonym jest to samo); Dziwne to.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1