Pierwszy draft: widok watku

0

Zaznaczam, ze jest to pierwszy projekt, ale jeszcze niedokonczony. W samej funkcjonalnosci nie ma poki co zadnych zmian. Jedynie uwidocznione sa tagi danego watku (juz dawno mialo zostac to przeniesione wyzej) oraz sam tytul watku jest teraz bardziej widoczny:

20274745705148d3855ea53.png

0

imho, kolorystyka niezbyt pasuje - aktualnie mamy szaro-zielono i wygląda to ok, a ten niebiesko-szary niezbyt mi pasuje do tego zielonego...
Natomiast łapki wyglądają na pewno fajniej :)

Also, ktoś w ogóle korzysta z tej funkcjonalności do sortowania postów wartościowo? :P

0

zaznaczam, że są to moje subiektywne uwagi

  1. zielony w tytule wątku jest za jaskrawy i za bardzo zlewa się z tłem
  2. nie podobają mi się przyciski w ramkach (nowy i odpowiedz)
  3. ten szary ma dziwny odcień - ni to zielonkawy ni to niebieskawy
  4. tam gdzie są przyciski (nowy i odpowiedz) po lewej stronie jest pusto - tam mógłby być tytuł wątku
  5. ocenianie i sposób prezentacji ale o tym jest osobny wątek
  6. nie pasuje mi czcionka - mimo iż aktualna jest mniejsza od tej na screenie to jest wyraźniejsza i lepiej się ją czyta. Może to być spowodowane tym jak moja przeglądarka randeruje stronę
0

Dzieki za ocene.

ad 3. Hmm, nie jestem pewien, o ktory odcien chodzi, ale odcienie szarego juz byly prezentowane w innych watkach w tym dziale (szukaj po tagach nowy-layout)
ad 4. Tam znajduja sie narzedzia dla moderatorow :P Ale fakt, ze w widoku dla "normalnych" userow, jest tam pusto, ale nie mam za bardzo pomyslu ;/
ad 6. U Ciebie wszystko jest Ok. Obecnie uzyta jest Verdana, a na screenie - Arial. :)

0

Mnie się podoba ten "zielono-szary" (choć na monitorze ma kolor zielono-szary, a na matrycy laptopa szary :] ), przyciski od Nowy temat i Odpowiedz też eleganckie; Ogólnie większość mi się podoba, jednak kolor tematu oraz nazw zalogowanych użytkowników jest trochę jaskrawy i mógłby być bardziej zbliżony do obecnego;

0

Kolor zielony przyciemnilem w takim razie globalnie, nie tylko dla tej jednej podstrony. Nowa wizualna funkcjonalnosc to wyswietlanie skroconych informacji o profilu, po naprowadzeniu kursora myszy nad login:

1638659632514b585ae4a5f.png

Myslalem tez nad przeniesieniem przyciskow do szukania postow danego usera, czy tez pisania nowej wiadomosci, na rzecz tej chmurki z informacja o profilu (tak jak jest na screenie).

0

Kolejny screen: 1697948196514b5eafcb159.png

0

1.Co to jest to 1x Bald?
2.Czerwony/pomarańczowy przycisk? Serio? :|
3.W poście Bald jest po lewej u góry na zielono, a w komentarzach na niebiesko.
4.Dlaczego pomiędzy tym białym paskiem u góry (powyżej napisu Bald w informacjach o autorze postu) jest jakaś szara, pusta przestrzeń?

0
Patryk27 napisał(a):

1.Co to jest to 1x Bald?

Informacja o edycji postu.

2.Czerwony/pomarańczowy przycisk? Serio? :|

Tak. Wczesniej juz prezentowalem juz 2 miesiace temu: Widok artykulu

4.Dlaczego pomiędzy tym białym paskiem u góry (powyżej napisu Bald w informacjach o autorze postu) jest jakaś biała, pusta przestrzeń?

Do wywalenia.

0

Also, ta ikonka przy cytacie postu jest za duża.

0

Jeszcze prezentacja ankiety:

318144140514b6449ee23d.png

0

za dużo czerni ogólnie. czarne przyciski, czarne ikonki...

0
Adam Boduch napisał(a)

Nowa wizualna funkcjonalnosc to wyswietlanie skroconych informacji o profilu, po naprowadzeniu kursora myszy nad login

To jest fajna sprawa - podoba mi się (szczególnie, że w tym okienku informacji pod awatarem jest pole Offline - przyda się); A co do przeniesienia przycisków - myślę, że dobrze by było je tam przenieść; Z jednej strony mniej będzie elementów w poście, a z drugiej strony okienko informacji nie będzie ubogie (bo jeśli się tych przycisków nie przeniesie, to będą jedynie awatar i pasek reputacji, a to trochę mało);

A co do koloru linków - linki niebieskie nie bardzo pasują; Te zielone można by jeszcze trochę przyciemnić :]

0
napisał(a):

Nowa wizualna funkcjonalnosc to wyswietlanie skroconych informacji o profilu, po naprowadzeniu kursora myszy nad login:

Zauważyłem, że taka "funkcjonalność" stała się ostatnio modna ale mnie po prostu denerwuje.
Jakiś niewielki tooltip jak najbardziej ale spore okno, które nagle, bez mojej woli się pojawia gdy przypadkowo umieszczę kursor myszy nie tam gdzie trzeba i zasłania duży fragment tekstu, który akurat czytam, jest nie do przyjęcia.
Proponuję zrezygnować z tego albo dać możliwość zarejestrowanym userom włączania/wyłączania tego.

0
pelsta napisał(a)

Proponuję zrezygnować z tego albo dać możliwość zarejestrowanym userom włączania/wyłączania tego.

I to byłby kompromis;

Czasem podczas cytowania fragmentu czyjejś wypowiedzi zaznaczam i kopiuję nazwę użytkownika - mam nadzieję, że nowe okienko nie będzie tego utrudniać (choć sądzę, że nie, ponieważ nie zasłoni nazwy autora postu).

0

@Azarien: tez mi sie wydaje, ze jest troche szarawo ;) Jakies propozycje?
@pelsta: zeby takie okienko sie pojawilo, trzeba wstrzymac kursor nad linkiem przez jakis czas (np. sekunde), tak, aby przypadkowe przesuniecie kursora nad link nie denerwowalo userow.

0

user image
Przyznam, że nie widzę spójności w stylach przycisków/linków/ikonek

Co decyduje że jeden przycisk jest pomarańczowy a inny zielony? Jakie są zasady w tym temacie? Powinny być jasne dla Kowalskiego, jeśli zechce dodać funkcjonalność wymagającą guzika.

Ikonkę "edytwany" też bym zamienił na tekst - tam jest wystarczająco miejsca.

I zgadzam się, że jaskrawa zieleń dla tekstu powinna zniknąć - tytuł wątku ma za mały kontrast.

0

Ja proponowałbym użyć jakichś motywów strikte programistycznych. Na przykład jakieś jasne (w pół przezroczyste) klamerki { i } na początku i końcu posta. Nie chodzi o znak tylko taki większy obrazek 100-150px.

W załączniku obrazek. Jakoś słaba bo robiłem to w paintcie w szkole.

PS: Przy okazji, czasami jeżeli ktoś napisał krótkiego posta, a ma dużą stopkę, myli mi się to i czytam stopkę zamiast posta.

0

@Marooned: kolor pomaranczowy zostal uzyty w paru miejscach. Miedzy innymi, w miejscu, gdzie wyswietlana jest liczba nieprzeczytanych powiadomien. Uzyty zostal rowniez jako styl przyciskow w formularzach.

1

Powiekszylbym line-height w tresci postow i moze zmienil czcionke..

2

@Coldpeer: line-height: 150%:

205694240251666bc0cbd61.png

tutaj 100%:

17369352451666c178e44c.png

Rzeczywiscie, lepiej wyglada zwiekszony line-height.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1