Obowiązkowe tagowanie wątków w działach Newbie i programistycznych.

1

Coraz częściej obserwuje ignorancje ludzi w tym temacie. A tagi są po to żebyśmy ułatiwali przeglądanie forum innym. Może już taki pomysł był, ale chyba nie rozważono go. Odkąd @madmike nie jest aktywnym Moderatorem, a ja ze względu na pracę przeglądam forum zwykle co drugi dzień wieczorami lub po południu to nie otaguje każdy wątek, któremu brakuje tagów. Dlatego proponuje dodanie zapisów w regulaminie i ewentualnie wymuszanie przy postowaniu aby pole do tagów zawierało przynajmniej jeden tag. I objaśnienie obok, z przykładem, że należy tagować wątki. Dotyczyło by to działów Newbie (tutaj koniecznie imo) i proponuje również programistycznych subforów, gdzie można było jak w czytanym i moderowanym przeze mnie dziale Delphi / Pascal, sprecyzowac jednym tagiem czy post dotyczy delphi, fpc czy na przykład lazarusa. Czasami wiadomo po przeniesieniu z działu X do Newbie można wywnioskowac z adnotacji w temacie jakiego języka może dotyczyć wątek. Ale lepiej to doprezycować czasami na przykład o ide i tym podobne. Do napisania tego tematu skłoniło mnie po raz n-ty natknięcie się na temat z pytaniem o kod w C/C++ w dziale Newbie. Na temat problemów z tym językiem wolę się nie wypowiadać, ze względu na - jak mogę ocenić - o wiele mniejszą jeżeli nie bardzo małą wiedzę w porównaniu z Pascalem / Delphi. To dlaczego mam zamykać zaraz zakładkę nawet gestem myszki w Operze. To marnowanie czasu. I obciążanie serwera otwieraniem niepotrzebnych odnośników itp ;) Co o tym sądzicie? Czekam na uwagi i głosy. I przydało by się wtedy, żeby @Adam Boduch lub @Demonical Monk dodali jeśli można powód dla przeniesień do np kosza "brak tagów".

2

Nic nie na siłę. :P Może to się wszystkim nie spodobać. :) Pod spodem umieszczam mój sposób załatwienia sprawy.

  • Coyote w głównym poście założonym przez autora:
  • wyszukiwałoby w tekście kilka wyrazów np. C#, WPF, ASP.NET, F#, PHP, itd. i na podstawie tych wyrazów przypisywałoby tagi do nowych wątków
  • za pomocą opcji "Kod źródłowy" można by było też przypisać tagi, np. jak user umieszcza kod programu i oznacza go jako "Kod źródłowy C#", itd.

edit:
Drugi pomysł:
W textBoxie: "Temat" dodać opcję która będzie wymagać napisanie języka, technologii przed nazwą tematu np. [C#] Native Interop: Metoda i wydajność, oczywiście na stronie głównej 4p w tabeli "Ostatnie zmiany na forum" nie będzie widać wymaganego języka, technologii, ponieważ on zostanie umieszczony w tagach. :P

W zasadzie można by było połączyć textBoxa Temat i Tagi w jednego textBoxa. ;)

edit2:
Z drugiej strony nie głupi pomysłem jest połączenie tych dwóch pomysłów w jeden. :P Dodatkowo można by było je jakoś usprawnić np. jeśli user napisze w temacie np. [C#] Operacje na liczbach i publikuje kod źródłowy z C++, to można by było zastosować MessageBox.Show("Kod źródłowy, który publikujesz na forum jest napisany w innym języku, technologii, niż opisany twój problem, w twoim wątku, Czy na pewno chcesz dołączyć ten kod źródłowy do twojego wątku?") - opcje pod spodem TAK/NIE.

Dodatkowo takie tematy z taką informacją, wysyłałyby informację do Adminów i Moderatorów w celu sprawdzenia wątku. :)

3
Docent napisał(a)

wyszukiwałoby w tekście kilka wyrazów np. C#, WPF, ASP.NET, F#, PHP, itd. i na podstawie tych wyrazów przypisywałoby tagi do nowych wątków

Nie doceniasz newbie.
W poście napisze, że chodzi o C#, po czym da kod C++ lub pomyli nazwę języka.


olesio napisał(a)

I obciążanie serwera otwieraniem niepotrzebnych odnośników itp

Coyote afair obsługuje cachowanie, więc nie jest to zbyt duża strata :D


Cd.tematu: ja osobiście jestem na tak. @olesio już wymienił sporo powodów, więc nie zamierzam się powtarzać ;)
3
  1. Za.
  2. Poprawić wyświetlanie tagów na liście wszystkich wątków, jeden tag widoczny na raz to za mało (widać tylko pierwszy, który niekoniecznie jest najdokładniejszym)...
  3. Ograniczyć listę tagów które mogą nadawać użytkownicy (względni: nowi użytkownicy) - tagi 'informatyk', 'lider', 'w', 'dziale', 'it' nie są zabawne... Praktycznie na każdej stronie jest ktoś kto nie rozumie do czego są tagi.
  4. Ewentualnie, automagicznie dodawać nazwę działu do tagów (czyli - szukanie po tagu C++ zwróci wątki o c++ w newbie i wszystkie wątki w C++) - w tej chwili mamy dwa równoległe sposoby na kategoryzację wątków...
2

Przede wszystkim dodal bym autocomplete w tagach. Tak, aby bylo podpowiadanie juz istniejacych tagow.

0
napisał(a):

Przede wszystkim dodal bym autocomplete w tagach.

Na pewno bardzo pomoże... Kto korzysta z tagów to podpowiadania nie potrzebuje, jak do pola Tagi nie zajrzy to autocomplete nawet nie zobaczy.

0
msm napisał(a):
  1. Za.
  2. Poprawić wyświetlanie tagów na liście wszystkich wątków, jeden tag widoczny na raz to za mało (widać tylko pierwszy, który niekoniecznie jest najdokładniejszym)...
  3. Ograniczyć listę tagów które mogą nadawać użytkownicy (względni: nowi użytkownicy) - tagi 'informatyk', 'lider', 'w', 'dziale', 'it' nie są zabawne... Praktycznie na każdej stronie jest ktoś kto nie rozumie do czego są tagi.
  4. Ewentualnie, automagicznie dodawać nazwę działu do tagów (czyli - szukanie po tagu C++ zwróci wątki o c++ w newbie i wszystkie wątki w C++) - w tej chwili mamy dwa równoległe sposoby na kategoryzację wątków...

Popieram wszystkie pomysły MSM.

Co do pomysłu Docent by automatycznie dodawać tagi, to jest to bardzo nieszczęśliwy pomysł i bedzie prowadził do dziwnych błędów (nadmiar automatyzmu jest zawsze irytujący). Ja bym proponował raczej, żeby w przypadku braków tagów, automatycznie proponować tagi, które należy dodać. W ten sposób newbie może się czegoś nauczy.

0

@Adam Boduch: możesz dodać powód przeniesienia "brak tagów". Teraz przy odwiedzeniu forum po jakimś czasie widzę, że nadal nie ma dyscypliny w tagowaniu. Skoro ta część naszej społeczności zainteresowana porządkiem na tym forum w większości zagłosowała za moim rozwiązaniem, to mogę się postarać je egzekwować w dziale Newbie, po prostu przenosząc do Kosza to co nie jest otagowane. Powraca też kwestia kolejności powodów na liście przeniesień. Wątek dotyczy podstaw / "Próba uzyskania gotowca" / "Brak tagów" / "Nieprawidłowy dział" "Spam" / "Autor postu jest debilem". Taka mogła by być ta początkowa kolejność według mnie żeby się wygodnie wybierało z "ComboBoxa". Pozostałe powody wedle uznania Twojego chyba, że ktoś uważa inaczej.

3

@olesio - chcesz usuwać poprawny wątek z dobrym tematem tylko z powodu braku tagów? Póki nie są one obowiązkowe i wymuszane przez system, a ludzie nie są przyzwyczajeni, to jestem na nie. Nawet jak dodasz wpis do regulaminu, to ile starych bywalców to zauważy bez odpowiedniego ogłoszenia?

Kolejność można zmienić, tu nie widzę przeciwwskazań. Może nawet dałoby się wyciągnąć z bazy dane na temat procentowego użycia tych powodów i tak je posortować?

0

No dobra, jak uważacie. To przydało by się jednak jeżeli to możliwe jak najszybsze wymuszenie wpisywania tagów przy tworzeniu nowego wątku, bo nadal będzie z tym samowolka. @Marooned a co to przestawienia się do tagowania, to według mnie akurat bywalcy nie powinni się w tej kwestii "motać", ponieważ sprawa tagów była wałkowana długo i dawno temu zapowiedziaono jej wprowadzenie. Nawet moja lamerska persona, która nie zawsze dokładnie czyta inne działy oraz wszystie posty z poza Newbie i Delphi / Pascal jakoś to pamięta, a finalnie przyklejono prośbę póki co o tagi.

1
Marooned napisał(a):

Kolejność można zmienić, tu nie widzę przeciwwskazań. Może nawet dałoby się wyciągnąć z bazy dane na temat procentowego użycia tych powodów i tak je posortować?

Zmiana kolejności to nie problem, reasony nie są powiązane z innymi tabelami. Z tego też powodu wyciągnięcie procentowego użycia będzie trudne, Adam po prostu wszędzie wkleja na żywca te stringi, nie posługuje się reason_id. Komunikaty uległy pewnym zmianom na przestrzeni lat, zobaczę co się da zrobić.

@olesio, jesteś moderatorem, pisz komentarze, ślij PM, sam poprawiaj tagi, póki nie są wymagane to nie można usuwać wątków za ich brak. Możesz uświadomić użytkownikom, że brak tagów zmniejsza dostępność wątków, część użytkowników korzysta z ich podświetlania (To śmieszne coś (Brak tagów. Kliknij, aby dodać) na dole listy wątków), przegląda przede wszystkim to, co zawiera ich ulubione tagi. Jak duża część użytkowników? Mogę zrobić anonimowe statystyki, przekonamy się.

Co do samej konieczności tagowania - wielu użytkowników w kilku ostatnich wątkach podało dość powodów, popieram w całej rozciągłości.

0

Statystyki powodów bez większych niespodzianek:

ilość powód
7361 { brak }
2575 Niepoprawna kategoria forum
802 Wątek dotyczący podstaw
640 Niepoprawny temat
629 Temat umieszczony podwójnie
524 Beztreścizm (nugarum vanitatum)
309 Spam
256 Na wniosek autora wątku
159 Trolling
121 Off-topic
109 Autor postu jest debilem
108 Odświeżanie starego wątku
106 Niepoprawny tytuł wątku
79 Wulgaryzmy
54 Próba uzyskania gotowca
39 Temat wielokrotnie poruszany
35 Szczątkowy opis problemu
16 Malware
11 Beztreścizm (trifles vanitas)
5 Wątek umieszczony podwójnie
1 Szczątkowo opisany problem (brak kodu?)
1 Post umieszczony podwójnie
1 Niski poziom merytoryczny wątku
Potem przerzucę to forum_reason (z uwzględnieniem niedawnego podziału na Wątek umieszczony podwójnie i Post umieszczony podwójnie [rotfl]).

Zaraz machnę plugin do statystyk użycia ulubionych tagów, wyniki ocenimy za kilka tygodni.

0

Ok, mogę olewać posty bez tagów. @Docent: jak się na jakimkolwiek forum jest i są przyklejone tematy z prośbą, na przykład o tagowanie wątków to się do nich stosujemy jeżeli nie chcemy żeby wylądowały w koszu, a śmiem twierdzić, że przynajmniej pytania zadane w dziale Newbie i dotyczące jakiegoś kodu lub pytania o programowanie, bez żadnego taga są najczęściej niskiego poziomu merytorycznego i na ogół dotyczą pewnie banalnych podstaw, a ich autorzy po prostu nie googluja i nie kombinuję zanim je zadadzą. Mogę się oczywiście mylić, ale pewnie często tak jest jak piszę.

1
  1. Coyote ma "zabezpieczenie" przed edycją pierwszego posta - nawet jak kogoś upomnisz nie będzie miał możliwości wpisania tagów - to samo tyczy się tytułu wątku - nie zostaje nic innego jak edycja tytułu/wątku oraz właśnie tagów przez moda, jeśli już jakaś tam odpowiedź się pojawiła
  2. Sporo nieotagowanych wątków w dziale newbie to wątki przeniesione przez moderatorów z innych działów: delphi, c++ - tam gdzie tagi właściwie są zbędne - a to co już kiedyś pisałem do olesia - przenosząc wątki z działów, gdzie tagów nie trzeba do działu gdzie tagi są właściwie niezbędne to właśnie moderator musi je otagować.
0

@olesio poruszyl ważną kwestię braku moderatorów.... zgłaszam się na ochotnika :)

0

W bazach danych też powinny być wymagane tagi - ale tylko bazodanowe (engine).

0

Wprowadzilem modyfikacje: jako, ze w systemie mozna przypisywac domyslne tagi dla poszczegolnych dzialow (np. tag C++ dla dzialu C++) stad, podczas tworzenia nowego watku w danym dziale, system automatycznie zaproponuje w polu Tag, tag o nazwie C++. Oczywiscie bedzie mozna dodac sobie kolejne, wlasne tagi. Mozna bedzie tez usunac tag domyslnie zaproponowany przez system (ale moze warto przemyslec, czy bedzie mozna usunac domyslny tag).

Stad praktycznie wszystkie watki w dziale C++, beda mialy tag c++.

Wkrotce bedzie na produkcji.

0
napisał(a):

Wprowadzilem modyfikacje: jako, ze w systemie mozna przypisywac domyslne tagi dla poszczegolnych dzialow (np. tag C++ dla dzialu C++) stad, podczas tworzenia nowego watku w danym dziale, system automatycznie zaproponuje w polu Tag, tag o nazwie C++. [...] Stad praktycznie wszystkie watki w dziale C++, beda mialy tag c++.

Stąd praktycznie wszystkie domyślne tagi będą problematyczne: mamy działy Delphi i Pascal, C/C++, C# i .NET, Webmastering, nie da się dobrać ani jednego tagu uniwersalnego dla wszystkich wątków w danym dziale. Nie prościej po prostu wymusić podawanie tagów?

0

A ja mam pomysł, niech tag języka doda się automatycznie po zastosowaniu określonego kolorowania składni. W ten sposób nawet jeśli ktoś nie poda tagu a chociaż użyje odpowiedniego kolorowania byłoby to poprawne. (Pomijam że dużo osób tego nie robi).

0

Ostatnio automatyczne tagowanie wątków weszło na produkcję... No więc tak, dlaczego "domyślne" tagi nie wyświetlają się na liście wątków póki wątek jest w dziale, do którego są one przypisane? Drugi problem stanowi to, o czym już wcześniej wspominałem: w dziale C/C++ wątki dostają z automatu równocześnie tagi c i c++. Adam, to naprawdę jest różnica jak między koniem a koniakiem albo rumem a rumakiem. Czy społeczność ma jakieś mądre pomysły na SENSOWNE rozwiązanie tagowania, takie nie wprowadzające ludzi w błąd?

0

Domyslne tagi dla danego dzialu sa konfigurowalne, z poziomu panelu administracyjnego. I tak: jezeli ustawimy domyslne tagi dla dzialu C/C++ na "c" oraz "c++" to, podczas zakladania nowego watku, w tym dziale, te wlasnie tagi beda widoczne domyslnie. Oczywiscie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby user to mogl zmienic (dodac swoje albo usunac te zaproponowane przez system). To byl najprostszy i najszybszy sposob na implementacje tej funkcjonalnosci, bez koniecznosci zmian struktury bazy itp.

Tak wiec nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmienic te domyslne tagi :)

0

Nowe tagi są widoczne przy tworzeniu, owszem, nie widać ich natomiast na liście wątków. Oczywiście można zmienić te domyślne tagi, ale na jakie? Przecież C i C++ są w dużej mierze sprzeczne, jednoczesne tagowanie tymi dwoma czyni cały ficzer tagów bezużytecznym w tej kategorii. To jest problem, który należy rozwiązać, aktualnie tylko zwiększy ilość roboty moderatorom (jak wreszcie ktoś te tagi zauważy, podobno jestem pierwszy). Naprawdę sądzisz, że poleganie na zdrowym rozsądku typowego usera zakładającego wątek z "problemem" to dobry pomysł?

0

Tagow domyslnych nie bylo widac na liscie watkow. To bylo dzialanie domyslne. Usunalem to poki co wiec tagi domyslne tez sa widoczne.
Jestem otwarty na sugestie.

Jak widac po wynikach ankiety, wiekszosc jest za wprowadzeniem obowiazkowego tagowania w dzialach technicznych.

2

Coś mi się wydaje, że domyślne tagi robią więcej szkody niż z nich pożytku - przykład: dział bazy danych, większość wątków ma zostawione domyślne baza-danych, bazy-danych, sql co skutkuje tym, nikt się nawet nie wysila, żeby wpisać jaka baza danych...

tagi.png

To już bardziej sensowne byłoby wymuszenie wpisania własnych tagów, a nuż autor wątku by trafił lepiej...

BTW: Czy nie lepiej zamiast domyślnych tagów zrobić to trochę inaczej? Zostawić pole tagi puste, jednak wymagane do przyjęcia wątku (autor może wpisać własne tagi) - natomiast pod tym polem umieścić "wybierz najbardziej pasujące tagi" i coś w rodzaju chmury tagów :

mysql postgres sqlite oracle
ustalonych dla każdego działu przez modów - na jakiejś liscie, którą można edytować w razie potrzeby - kliknięcie na takim linku/tagu dodawałoby go do tagów wątku (oprócz tagów autora). Tu trochę zabawy dla modów poszczególnych działów, żeby dobrali kilka, kilkanaście najczęściej używanych.

One nawet nie musiałyby być dopisywane od razu do tego pola, ale np. po kliknięciu podświetlane, a razem z tagami autora pojawiałyby się dopiero po zaakceptowaniu postu - zresztą można to rozwiązać na wiele sposobów.

Wiem, że to trochę zabawy, ale nie dość, że pozwoli na względnie jednolite tagowanie wątków, to jeszcze może pokazać jak te tagi dobierać... Ta "chmura tagów" nie musi przecież obejmować wszystkiego co tylko możliwe, ale te najczęściej używane, ot, chociażby nazwę bazy danych - ma głównie ujednolicić i uprościć całą sprawę - ale jest tylko dodatkiem.

napisał(a):

Przede wszystkim dodal bym autocomplete w tagach. Tak, aby bylo podpowiadanie juz istniejacych tagow.
To byłoby na pewno lepsze rozwiązanie niż autocomplete, bo te tagi byłyby od razu widoczne i do natychmiastowego wykorzystania, a nie dopiero podpowiadane, kiedy user łaskawie zdecyduje się je chcieć wpisać...

0

@madmike: dzieki za sugestie. Poki co usunalem domyslne tagi z dzialu Bazy danych i ustalilem, aby byl wymog ich podawania w tym dziale. To tak na szybko, co moglem zrobic.

0

Obecnie podczas tworzenia nowego watku, obok input-a Tag wyswietla sie chmura informujaca, do czego to pole sluzy:

13975039750c05c1e6da96.png

W tej chmurce znajduja sie rowniez przykladowe tagi. Po kliknieciu na taki przykladowy tag, zostaje on wstawiony do input-a. Obecnie jednak te linki sa niewidoczne. Mozna by bylo zmienich ich kolor, tak, aby bardziej rzucaly sie w oczy.

Zestaw tych przykladowych tagow, zmienialby sie w zaleznosci od kategorii, w ktorej probujemy utworzyc watek. Moglby to byc zestaw definiowany przez moderatora/admina lub zestaw najczesciej uzywanych tagow w danym dziale. Np. dla dzialu Bazy danych sa to tagi: mysql, sql, mssql, postgresql, oracle. Ale oczywiscie istnieje prawdopodobienstwo, ze w niektorych dzialach najczesciej uzywanym tagiem bedzie np. zmienna ;)

2

Adamie, to jest takie bardziej niż połowiczne rozwiązanie:

  1. dużo tych tagów się tam nie zmieści
  2. dymek znika po pewnym czasie i nie da się go przywrócić
  3. dymek przywodzi zawsze na myśl bardziej podpowiedź niż działanie
  4. Tam brak jest informacji "kliknij mnie, to wstawie tag" ;)

Mając "niewprawionych" użytkowników, którym nie ma okazji tłumaczyć co i jak to musiałoby być zrobione w bardzo widoczny, wyróżniający się sposób. Czyli np. przesunięcie wszystkich pól (od tagów w dół) na lewo i w to powstałe miejsce wsadzenie wyróżniającej się bardzo "chmury tagów" - dla nowego użytkownika to powinna być bardzo widoczna i wyróżniająca się część, gdzie obsługa jest banalna (np. klik zaznacza tag) - to musi być po prostu tak dobrane, żeby było widoczne i intuicyjne. I dobrze przemyślane...

Ale nic na już... ;)

Ja wiem, że to może być nietypowe i z lekka zabawne dla starych użytkowników (ale oni najczęściej wiedzą jak tagować) ale dobrze przemyślane i zaplanowane może naprawdę umożliwić to, że większość wątków będzie dobrze otagowana...

0

Ok, teraz mozemy w konfiguracji danej kategorii ustalic dwie opcje: domyslnych tagow dla danej kategorii oraz checkbox: wymagaj podawania tagow w danej kategorii.

Wariant 1) Ustawione przez nas domyslne tagi dla danej kategorii + checkbox = podczas tworzenia nowego watku, input bedzie pusty, a w chmurze beda znajdowac sie tagi proponowane przez nas dla watku z danej kategorii. Watek nie przechodzi bez podawania co najmniej jednego tagu

Wariant 2) Ustawione przez nas domyslne tagi dla danej kategori = podczas tworzenia nowego watku, tagi sa domyslnie wpisane w polu input podczas tworzenia nowego watku. Mozliwosc zmiany tych tagow przez uzytkownika

Wariant 3) Wymog podawania domyslnych tagow = brak chmury, brak tagow zaproponowanych przez nas. Uzytkownik sam musi wymyslec odpowiednie tagi pasujace dla danej kategorii forum.

Z tym, ze mysle, ze wariant 2 oraz 3 nie beda zbyt czesto stosowane ;)

Zastanawiam sie tylko jak to wizualnie rozwiazac...

0

Funkcjonalnosc zrobiona na serwerze testowym. Pozostaje kwestia wizualna. Propozycja:

92169811750e98c3e6fb73.png

Dodatkowo, wraz z ta zmiana proponuje zmiane koloru tla dla wszystkich wyswietlanych tagow (zastapienie tego zgnilozielonego innym kolorem). Mozna ewentualnie pomyslec, o innym kolorze - np. jasnozielonym lub pomaranczowym (komponuje sie z kolorem zielonym, takim jak obecnie mamy w serwisie), np. cos takiego:

120859168650e98cda4a4c7.png

0

Poki co wymagane jest podawanie tagow w dzialach Newbie, Bazy danych oraz C/C++. Tam tez podczas tworzenia watku podane sa sugestie, co do tagow, jakie moga byc uzyte.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1