Blokada komentarzy w starych postach

0

Wiele razy zdarzylo mi sie przypadkiem napisac komentarz w poscie ktory ma juz kilka miesiecy i po prostu ktos odswiezyl watek. W sumie to lepiej wg. mnie gdyby coyote nie pozwalal na cos takiego. Co o tym sadzicie? Wg. mnie rozsadna granica do dawania komentarzy to okolo tydzien.

0

Czym różni się komentarz od napisania nowego postu? W gruncie rzeczy niczym, ten sam skutek ma odpowiadanie pełnym postem.

1

Pisanie komentarza nie podbija tematu na liście tematów.

0
krwq napisał(a):

Wiele razy zdarzylo mi sie przypadkiem napisac komentarz w poscie ktory ma juz kilka miesiecy i po prostu ktos odswiezyl watek.

Wibowit napisał(a):

Pisanie komentarza nie podbija tematu na liście tematów.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12442549,15_proc__polskich_pietnastolatkow_nie_umie_czytac.html

0

Napisanie komentarza nie podbija tematu, jedyni którzy widzą, że coś się stało jest autor postu i wcześniejsi komentujący. To chyba jest spora różnica, no nie?

1

To żadna różnica ponieważ wątek został już przez kogoś innego podbity. Mówimy o sytuacji, kiedy ktoś inny podbija wątek i np. @krwq pisze komentarz do starego postu. W takiej sytuacji różnica pomiędzy postem i komentarzem jest pomijalna, wątek i tak został wyciągnięty z czeluści działu. Obaj nie rozumiecie, że tutaj problemem nie są komentarze czy posty, problemem jest możliwość pisania w starych wątkach W OGÓLE.

1

Ja tam nie mam nic przeciwko odświeżaniu wątków, nie ważne czy przypadkiem, czy celowo. Bo jeśli nawet autor wątku nie skorzysta, to może jakiś przyszły czytelnik.

1

@adf88, widziałeś kiedyś odkopanie wątku w celu udzielenia prawidłowej i wyczerpującej odpowiedzi?

0

to może lepiej by było zrobić tak żeby po prostu pisanie w starych postach nie opdbijało tematu? wtedy informacje o odpowiedzi dostaliby obserwujący i nikt więcej czyli imo bardzo logicznie

nawet nie trzeba nawet dużo zmieniać w kodzie bo to tylko mała zmiana metody sortującej; można by było ją ustawić jako domyślną ale też dopuścić zwykłe sortowanie po dacie takie jak jest teraz

0

@PS, ja widziałem.

0
fadsgasdg napisał(a):

nawet nie trzeba nawet dużo zmieniać w kodzie bo to tylko mała zmiana metody sortującej; można by było ją ustawić jako domyślną ale też dopuścić zwykłe sortowanie po dacie takie jak jest teraz

coś w stylu

SELECT *blablabla* ORDER BY data_pierwszego_posta < data_miesiąc_temu, data_ostatniego_posta

data_pierwszego_posta < data_miesiąc_temu zwróci 1 gdy jest prawdziwe i 0 gdy fałszywe więc posortuje w pierwszej kolejności po tym czy wątek jest z ostatniego miesiąca, a w drugiej kolejności po dacie ostatniego posta

0

Paskudne rozwiązanie. Dla przykładu wątek o bugach w Coyote był odkopywany co kilka tygodni. Albo dajemy ostrzeżenie przy próbie postowania do czegoś starszego niż X czasu, albo uniemożliwiamy w ogóle, jakieś ko(s)miczne sortowania nie mają sensu.

0
PS napisał(a):

@adf88, widziałeś kiedyś odkopanie wątku w celu udzielenia prawidłowej i wyczerpującej odpowiedzi?

Nie, gdyż ci udzielający dobrych odpowiedzi wątków nie odkopują z zasady (a przecież mogą).

Jeśli wątek jest niewyczerpany, nie widzę przeszkód.

4

Czy problem odkopywania (zaznaczam, bezcelowego) wątków jest aż tak nagminny, że należy go rozważać?

0
PS napisał(a):

Paskudne rozwiązanie. Dla przykładu wątek o bugach w Coyote był odkopywany co kilka tygodni. Albo dajemy ostrzeżenie przy próbie postowania do czegoś starszego niż X czasu, albo uniemożliwiamy w ogóle, jakieś ko(s)miczne sortowania nie mają sensu.

no więc rzeczywiście - najpierw trzeba by było sprecyzować czym jest w ogóle stary wątek a to nie jest takie banalne. powiedziałbym że jest to wątek w którym między ostatnim a przedostatnim postem minął miesiąc
pewnie nie ma w bazie pola które trzyma datę przedostatniego posta więc sprawa się komplikuje...

i też nie widzę ogólnie problemu, ale w sumie zdarzały mi się wielokrotnie sytuacje gdzie chętnie bym coś do starego wątku znalezionego w googlach dopisał "dla potomnych" a powstrzymuję się bo nie chcę go odkopywać

0
PS napisał(a):

Paskudne rozwiązanie. Dla przykładu wątek o bugach w Coyote był odkopywany co kilka tygodni. Albo dajemy ostrzeżenie przy próbie postowania do czegoś starszego niż X czasu, albo uniemożliwiamy w ogóle, jakieś ko(s)miczne sortowania nie mają sensu.

a ostrzeżenie przecież już jest:

Problem lub informacje w nim zawarte mogą być nieaktualne. Zastanów się, czy na pewno chcesz dodać nowy post w tym wątku?

może tylko je przenieść do confirma zamiast go wstawiać w niewidoczne miejsce

0

Cholera, skoro jest to dlaczego nadal pojawiają się bezsensowne nekrofilskie posty? :|

0
PS napisał(a):

Cholera, skoro jest to dlaczego nadal pojawiają się bezsensowne nekrofilskie posty? :|

bo go nie widać
jest w jakiejś rameczce w miejscu które się pomija okiem

0

mi osobiscie nie przeszkadza az tak bardzo odkopywanie (moze jest to troche czasem dziwne), ale jak ktos by mi napisal komentarz do postu sprzed 3 lat to tak juz troche dziwnie i prawie na pewno dlatego ze nie zauwazyl :P

1

To może zwykłe ostrzeżenie przy odkopywaniu prawdziwych staroci. Najlepiej PRZED próbą submitowania :P
Zamierzasz odpisać w temacie, w którym ostatnia odpowiedź napisana była ponad 6 miesięcy temu. [i: to można by było nawet liczyć, żeby pisało np. "ponad 2 lata temu" w tragiczniejszych przypadkach] Zastanów się czy Twoja wypowiedź wnosi coś wartościowego do tematu. [i: Jakoś to ładniej napisać, moja wena na przyjazne użyszkodnikowi komunikaty jeszcze śpi].

Dodatkowo fajnym bajerem (na to powinien być osobny temat, ale co mi tam) jest przy submitowaniu odpowiedzi informacja o tym, że w międzyczasie jak pisało się posta ktoś inny napisał, komunikat:
Podczas gdy pisałeś/aś odpowiedź temat został uzupełniony o poniższe posty. Możesz zredagować swojego posta pod kątem udzielonych już odpowiedzi [i: Też ładniej napisać]
Uniknie się dzięki temu wstawiania tych samych odpowiedzi, można też coś dopisać/usunąć fragment.

0
dzek69 napisał(a):

Najlepiej PRZED próbą submitowania :P

tak, najlepiej wkurzyć kogoś kto pisał odpowiedź 20 minut PO tym jak to napisał ;)

Dodatkowo fajnym bajerem (na to powinien być osobny temat, ale co mi tam) jest przy submitowaniu odpowiedzi informacja o tym, że w międzyczasie jak pisało się posta ktoś inny napisał, komunikat:
Podczas gdy pisałeś/aś odpowiedź temat został uzupełniony o poniższe posty. Możesz zredagować swojego posta pod kątem udzielonych już odpowiedzi [i: Też ładniej napisać]
Uniknie się dzięki temu wstawiania tych samych odpowiedzi, można też coś dopisać/usunąć fragment.

w ogóle wydaje mi się że fora powinny już od dość dawna się unowocześnić i w ogóle nie powinna istnieć strona odpowiedzi tylko "aktywny wątek" gdzie posty pojawiają się automatycznie u wszystkich po dodaniu przez ajax a odpowiedź jest na tej stronie też przez ajax
nie wiem jaki był sens rozdzielania tego w ogóle na "szybką odpowiedź" i "normalną" (przy czym "szybka odpowiedź" jest z niewiadomych powodów dużo bardziej ograniczona) skoro można było po prostu przenieść odpowiedź na tę stronę, najlepiej do jakiegoś pływającego (fixed) diva

0

Ponawiam pytanie. Czy odświeżanie starych wątków postami, które nic nie wnoszą jest obecnie u nas takim problemem by szukać sposobu na pozbycie się go?

gegert napisał(a):

nie wiem jaki był sens rozdzielania tego w ogóle na "szybką odpowiedź" i "normalną" (przy czym "szybka odpowiedź" jest z niewiadomych powodów dużo bardziej ograniczona) skoro można było po prostu przenieść odpowiedź na tę stronę, najlepiej do jakiegoś pływającego (fixed) diva
Ano taki sens, że nie zawsze potrzebujesz podglądu, ikonek do formatowania, stąd uproszczona forma odpowiadania bez zbędnych bajerów zawalających interfejs.

0

Moim zdaniem nie jest :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1