Strona domowa użytkownika - informacja w profilu/poście

5

Zauważyłem, że duża ilość użytkowników w podpisie pod postem ma link do własnej strony (niektórzy mają nawet kilka); Nie będę teraz wyszukiwał delikwentów, ale dla przykładu - @ubuntuser posiada taki wpis;

Proponuję dodanie nowej pozycji w panelu użytkownika - Strona domowa, także wyświetlanej w informacjach o autorze posta w postaci linku, np. tak:

Example.png

To jest tylko przykład, nad wizualną formą można by podyskutować;

Myślę, że zamist cudować z podpisem postów prostszą i bardziej elegancką formą było by po prostu wejście do własnego profilu, wklejenie linku do odpowiedniego pola i zapisanie zmian; Wchodząc w informacje o profilu innego użytkownika można by było także dodać pozycję Strona domowa:

UserInfo.png

Co o tym myślicie?

Ja rozumiem, że dział redmine pusty nie jest, ale czy była by możliwość wprowadzenia takiego elementu w przyszłości? Sam kiedyś będę chciał uruchomić własną stronkę i cieszyłbym się, gdby była taka możliwość;

2

Jestem nawet za, ale bez tak wyróżniającego się linku przy profilu w widoku tematu. Może dodatkowa ikonka w lewym dolnym rogu?

0

W profilu: tak.
Pod avatarem: nie. Tam i tak już robi się tłoczno przez reputację.

1

Jestem za, chociaż rzeczywiście po lewej znajduje się już pełno rzeczy.
Lepiej byłoby tak, jak mówi @Rev - jakaś ikonka obok "Znajdź posty użytkownika" i "Napisz wiadomość prywatną" oraz może po naciśnięciu avataru?

3
furious programming napisał(a):

Zauważyłem, że duża ilość użytkowników w podpisie pod postem ma link do własnej strony (niektórzy mają nawet kilka);

Mają też wiele innych rzeczy. Od 2006 jest planowany nowy panel użytkownika, w którym będzie można dawać customowe pola, wrzucić CV, listę znanych technologii, portfolio itd. czyli elementy obecnie pakowane w sygnatury. Może czas przedyskutować konieczność zmian i ustalić wspólnie minimum, które zostanie zrealizowane z pomocą społeczności?

1
Rev napisał(a)

ale bez tak wyróżniającego się linku przy profilu w widoku tematu

Nie przesadzaj, nie jest znowu tak wyróżniający się :P

W sumie to ten nowy element ma służyć jakby autopromocji, zachęcać do wejścia na własną stronę stąd uważam, że raczej powinien "trochę" rzucać się w oczy; Mała ikonka nie przyciągnie tak uwagi, bo jest ich dość na stronie danego wątku; A tak to czytając informacje o użytkowniku (np. o ilości napisanych postów czy reputacji) nie ma możliwości nie zauważyć takiego wpisu;

Oczywiście jeżeli ktoś nie wpisałby adresu własnej strony to inforamcje o autorze danego postu miały by taki wygląd jak teraz;

4

Tak na logikę: w ilu serwisach widziałeś link do strony domowej pod avatarem? Zastanów się, czy nie jest to "trochę" nadmiarowe? Pod avatarem powinny być tylko naprawdę niezbędne informacje pochodzące z samego serwisu, po to są dodatkowe przyciski pod postami, po to jest sygnatura itd.

1
PS napisał(a)

w ilu serwisach widziałeś link do strony domowej pod avatarem?

Za całe moje sieciowe życie w mniej niż 10, ale nie potrafię teraz wskazać dokładnie adresu (głowa to nie śmietnik);

PS napisał(a)

Zastanów się, czy nie jest to "trochę" nadmiarowe?

Według mnie nie jest nadmiarowe, nie rzuca się aż tak bardzo w oczy żeby przeszkadzało; Ale to tylko moje zdanie, po to jest druga opcja w ankiecie żeby poznać zdanie innych;

Na moją logikę taka informacja powinna być łatwo zauważalna, bo jeśli ktoś prowadzi jakiś swój serwis to na pewno chciałby się wypromować, więc zaletą było by umożliwienie mu tego;

Oczywiście forma nie musi być taka, jak przedstawiłem w temacie - czekam na dalsze opinie;
Na razie jest 41 :)

3
PS napisał(a):

Tak na logikę: w ilu serwisach widziałeś link do strony domowej pod avatarem?

Link do strony pod awatarem albo w stopce jest na większości forów internetowych.

1
somekind napisał(a):

Link do strony pod awatarem albo w stopce jest na większości forów internetowych.

Chciałeś napisać "pod postem [w formie przycisku] albo w stopce". Praktycznie nie ma serwisów, gdzie takie zbędne śmieci są pod avatarem.

1
PS napisał(a)

Praktycznie nie ma serwisów, gdzie takie zbędne śmieci są pod avatarem.

Równie dobrze mogę powiedzieć śmieci na datę rejestracji czy ostatnią wizytę; Te informacje raczej nie służą do czegoś konkretnego, za to strona domowa owszem;

Jak na razie większość jest za (widać pomysł się spodobał) - zobaczymy, co będzie dalej;

3

Można wpisać w stopce, nie widzę potrzeby dodawania tego. Moim zdaniem im mniej rzeczy pod avatarem tym lepiej.

1

No cóż, krytyka też mile widziana;

Czy mogę poprosić o opinie moderatorów oraz Adama Boducha?
Chciałbym wiedzieć jakie zdanie ma "góra";

0

Ja jestem przeciw. Od tego masz sygnaturki.

Informacje po lewej (pod awatarem) dotyczą działań na obszarze serwisu. Zielony link pod tą grupą informacji zbytnio ją rozszerzy i w dodatku będzie strasznie pstrokaty względem reszty informacji w tej kolumnie. Głosy w ankiecie na "tak" oddawali głównie stosunkowo nowi użytkownicy, nie to żebym uznawał niektórych za lepszych, ale według mnie opinia ludzi znających się na rzeczy i egzystujących na forum od wielu lat jest bardziej wartościowa.

1
Demonical Monk napisał(a)

według mnie opinia ludzi znających się na rzeczy i egzystujących na forum od wielu lat jest bardziej wartościowa.

Tak na marginesie to korzystam z tego forum od 2007 roku - wcześniej jako @BoZzDoG;

No cóż, czyli na to wychodzi, że pomysł kiepski...

1
Demonical Monk napisał(a):

Głosy w ankiecie na "tak" oddawali głównie stosunkowo nowi użytkownicy, nie to żebym uznawał niektórych za lepszych, ale według mnie opinia ludzi znających się na rzeczy i egzystujących na forum od wielu lat jest bardziej wartościowa.

No ja np. zagłosowałem na tak. No, ale mój głos jest mało warty, bo ja się dziś nie narąbałem, a poza tym nie znam PHP. ;P

PS napisał(a):

Chciałeś napisać "pod postem [w formie przycisku] albo w stopce". Praktycznie nie ma serwisów, gdzie takie zbędne śmieci są pod avatarem.

Przyciski pod postem (a także sygnaturą) są w Przemo, no ale tam w ogóle jest bardziej intuicyjne rozmieszczenie przycisków wokół posta, bo u nas to jest jakiś częściowy random. (Tak, wiem że obecny układ w dużej mierze wynika z mojej propozycji, ale nie miałem pojęcia, że "scal posty" jest obok "napisz wiadomość", a poza tym, zaraz obok najczęściej używanego przycisku "cytuj" jest "usuń".)

Co do zbędnych śmieci pod awatarem, na losowo wybranym z internetu forum można znaleźć np. takie informacje:

Słodki staż: 27.09.2010
Typ cukrzycy: Typ 1
Leczenie: Peny
Insulina: NovoRapid
Insulina 2: Levemir
Glukometr: Glucocard 01- mini plus
Pomogła: 31 razy
Wiek: 20
Dołączyła: 30 Wrz 2010
Posty: 4739
Skąd: from heaven.

Dzięki czemu 95% postów jest krótszych niż ta sekcja i to jest dopiero patologia.

Na niektórych forach, zamiast zbędnych śmieci pod awatarem jest zestaw przycisków, to np. na forum DP wygląda to tak:
http://forum.dobreprogramy.pl/nowy-router-wag200g-jako-modem-kilka-pytan-t500197.html#p3146173
Jest to raczej schludne i nie utrudnia korzystania z serwisu.

Niemniej jednak, jestem tego zdania, co kilku poprzedników - nie link pod awatarem, lecz przycisk do strony umieścić obok przycisku prywatnej wiadomości.

0

A na niektórych nie ma ani sygnatury ani info pod avatarem:
http://www.guildwars2guru.com/topic/47490-guild-wars-2-signature-generator/

@somekind co do randomowatości przycisków u nas.. zawsze możesz zasugerować zmiany :)

0

Ściśle trzymając się tematu: jeszcze nikt nie wspomniał o fakcie, że Ci co mają możliwość wstawienia linka w stopkę robią to także, żeby delikatnie podbić swoją/kolegi/babci stronę w Googlach, używając do tego słów kluczowych (patrz: moja aktualna stopka). Nie interesuje mnie np. podbijanie bramki sms hasłem "strona domowa" :P
To tak z egoistycznej perspektywy użytkownika ;)

4

Nawet jeżeli się nie przyda to przynajmniej zapoznałem się z kojotem.

http://ja.revciu.pl/pub/4p/203071-strona_domowa_uzytkownika_-_informacja_w_profiluposcie/

18296346045034ad8e361b6.png 838287335034adcba9e19.png 9960994305034ade5c74cd.png

1

@Adam Boduch - możesz przejrzeć patcha i zaaplikować? (jak wrócisz z wojaży)

0
Marooned napisał(a):

@Adam Boduch - możesz przejrzeć patcha i zaaplikować? (jak wrócisz z wojaży)

Ok :)

0

Z innej beczki, co sądzicie o dodaniu opcji "Skąd" do profilu (i wyświetlanie pod avatarem)? W starym Coyocie afair było :)

3

Za.
Już kiedyś dopytywałem się Adama, dlaczego wiele podstawowych info zniknęło z profilu wraz z nowym Coyotem. Czy to skąd czy to data urodzenia, czy przytoczona tu strona domowa. Byłbym za wprowadzeniem tego do profilu bez czekania na mityczny rozbudowany profil.

1

W moim oryginalnym patchu przed wyświetleniem adresu sprawdzane jest czy URL zaczyna się schematem i jeżeli nie, dodawane jest http://. Obecnie tak się nie dzieje. Adres przy wprowadzaniu do profilu jest filtrowany i samo aaa.pl nie przejdzie, ale www.aaa.pl już tak. I kończy się to potem linkiem lokalnym do http://4programmers.net/www.aaa.pl.

ps. tylko, żeby nie skończyło się tak, że z https://coś.pl stanie się http://coś.pl albo http://https://coś.pl :P.

0

Dzieki za informacje. Poprawilem zapis strony WWW w profilu.

0
diff --git a/lib/component/url.class.php b/lib/component/url.class.php
index aed9bbe..ed61619 100644
--- a/lib/component/url.class.php
+++ b/lib/component/url.class.php
@@ -15,5 +15,16 @@ class Component_Url extends Component_Text
                $element->addValidator(new Validate_Url(true));
                return $element;
        }
+
+       public function onSubmit($value)
+       {
+               /* poprawa adresu URL jezeli na poczatku nie podano http:// */
+               if (!preg_match('#^[\w]+?://.*?#i', $value))
+               {
+                       $value = 'http://' . $value;
+               }
+
+               return $value;
+       }
 }
 ?>

Co się stanie, kiedy użytkownik postanowi usunąć stronę domową z profilu?

Rev napisał(a):

ps. tylko, żeby nie skończyło się tak, że z https://coś.pl stanie się http://coś.pl albo http://https://coś.pl :P.

No kurwa... Adaaaaam!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1