Lista numerowana

1

Wydaje mi się nietrafionym pomysłem na forum programistycznym zamiana każdej linii zaczynającej się od znaku # na listę numerowaną

co najmniej raz dziennie pojawia się temat w którym autor nie zamyka kodu w odpowiednie tagi (przykład) i wszystkie dyrektywy zamieniają się na listę
utrudnia to ewentualne skopiowanie kodu, a nawet się trafia że ktoś odpowiada że w tym miejscu jest błąd w kodzie... no i głupio wygląda

1

zgadzam się i tak nigdy nie widziałem by ktoś z tego korzystał. swoją drogą fajnie jakby dodać jakieś automatyczne wykrywanie kodu (np. sprawdzanie tylko fragmentu który ktoś wkleja) i opatulać go w tagi

5

Nie zgadzam się. To, że użytkownicy nie potrafią używać <code> nie oznacza, że inna funkcjonalność - zupełnie niezwiązana - jest wadliwa.

2

zgadzam się i tak nigdy nie widziałem by ktoś z tego korzystał

Dziwne, bo ja co najmniej kilka razy.

swoją drogą fajnie jakby dodać jakieś automatyczne wykrywanie kodu (np. sprawdzanie tylko fragmentu który ktoś wkleja) i opatulać go w tagi

Fajny pomysł, tylko wcześniej trzeba przemianować 4programmers na SKYNET. Jeśli jesteś chętny to zapraszam do pisania.

4

a może po prostu listę tworzyć tylko gdy po # lub * będzie spacja? klikając na ikonkę listy numerowanej w odpowiedzi spacja się wstawia (a nawet dwie), więc wydaje się to logicznym rozwiązaniem

1
unikalna_nazwa napisał(a):

a może po prostu listę tworzyć tylko gdy po # lub * będzie spacja?

Chciałbyś:

# Wielki Program™ Zenka z IIC, 1LO w Zadupiu Średnim

print 42
2

Też korzystam czasem z # i * - można przemyśleć spację po tych znakach aby zamieniały się w listy

2

Ja to bym był za wypieprzeniem własnego formatowania na rzecz Markdown, Creole czy jakiegoś innego, gotowego, przystosowanego i niekulejącecgo LML'a.

1

Tak się składa, że Markdown jest podobny do obecnego formatowania, z punktu widzenia forum dyskusyjnego, na którym użytkownicy bezpośrednio wklejają kod to wcale mniej problematyczny nie będzie, też używa # i *. Zresztą nawet ReST sprawia problemy jeżeli bloki kodu nie są z niego wyodrębnione.

1

@winerfresh: jakiego formatowania Ci brakuje (z markdown), ktorego nie ma obecnie u nas?

1

@Adam Boduch, szczerze to niczego, ale problem w naszym aktualnym formatowaniu jest taki, że używa tagów podobnych do XML'a i HTML'a przez co np.

<pre>`Abba`</pre>

Się może sypać. Ja w Markdown cenię prostotę. Wtedy zamiast GeSHI można by użyć Highlight.js a zamiast tagów <tex> użyć MathJax'a i nie dość, że serwer by trochę odetchnął to nie trzeba by było się martwić użytkownikami, którzy nie określają języka, JS zrobił by to za nas. Forma linków to sam nie wiem, która jest lepsza. Aktualna wersja jest chyba trochę prostsza, ale MD też nie jest zła i jest reużywalna.

0

Problem z jakąkolwiek zmianą jest taki, że forum z założenia przechowuje wszystkie posty od 2001 roku – czy coś koło tego.
Nagła zmiana zepsułaby całą dotychczasową zawartość, a nawet jeśli przeprowadzić jakąś globalną edycję starych postów, to na pewno nie będzie to zrobione bezbłędnie.

Na dodatek, ponieważ większość tagów formatujących piszę „z palca” w oknie szybkiej edycji, część z nich jest już bardzo stara — i niedostępna do wyklikania w takiej postaci w aktualnej wersji edytora. Spodziewałbym się, że przynajmniej część osób też tak pisze, a przy ewentualnej konwersji jest ryzyko po prostu zapomnienia o wszystkich starych tagach i sztuczkach z formatowaniem.

Zmienić składnię zawsze można, ale w tym przypadku z poważnym uszczerbkiem dla całej zawartości serwisu.

A dodanie nowej (trzeciej?) wersji byłoby już nadmiernym komplikowaniem całości. Już teraz jest zbyt dużo tagów nieudokumentowanych, lub udokumentowanych raz w jakimś poście sprzed 7 lat — za to wciąż używanych przez niektóre osoby.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1