Rzeczy statyczne, a static.4p

1

Awatary idą normalnie:
http://4programmers.net/store/_a/4f1a9c5af086f.png

zamiast przez static:
http://static.4programmers.net/store/_a/4f1a9c5af086f.png

Załączniki są serwowane dynamicznie:
http://4programmers.net/Forum/Coyote/Test/197435-zalacznik?mode=download&id=2264

a nie muszą, przynajmniej nie wszystkie (chociażby te działy, które są publicznie dostępne, zresztą... czemu nie można tego serwować statycznie? dorzucamy np. GUID do nazwy pliku - i tak niepowołani będą mieli niewielkie szanse na odkrycie linku)

Layout? Też nie idzie przez static.4p, nadal większość requestów dotyczy podstawowej domeny, a nie powinna:
obrazki.png

Wymuszenie serwowania statycznych plików poprzez osobną domenę może nas nieco lepiej usytuować - znacznie łatwiej jest zoptymalizować serwowanie pod konkretną domenę niż jeździć po requestach regeksami. Tym samym, serwer może łatwo rozpoznać, że jeśli coś idzie przez static.4p i jest często używane to można to wrzucać w IO Cache do bólu i nic nie będzie. Prosiłbym, żeby coś z tymi statycznymi rzeczami jednak zrobić, mechanizm serwowania załączników jest imho całkowicie do przerobienia.

PS. Po kiego grzyba te zabawki?
<script src="http://static.4programmers.net/template/../module/forum/template/js/posting.js?v=24" type="text/javascript"></script>
To ?v=24 uniemożliwia cache-owanie w pewnych warunkach...

0

to ?v=24 to cachebuster i przy JS i CSS jest rzeczą normalną. Robi się cache forever i w przypadku potrzeby zmiany zmienia numerek.

O reszcie nie wiem.

0

Nie wiem jak to wewnętrznie ogarniacie, ja niedawno sajt wrzuciłem z dość dużym zapotrzebowaniem na transfer i całość statycznych plików przeniosłem na usługę Amazon S3, prosto, skutecznie, interfejsy w PHP proste jak budowa cepa i co najważniejsze tanio.

0
Bartosz Wójcik napisał(a):

Nie wiem jak to wewnętrznie ogarniacie, ja niedawno sajt wrzuciłem z dość dużym zapotrzebowaniem na transfer i całość statycznych plików przeniosłem na usługę Amazon S3, prosto, skutecznie, interfejsy w PHP proste jak budowa cepa i co najważniejsze tanio.

Obecnie mamy wystarczająco mocy żeby to spokojnie obsłużyć, tylko 15 GB pamięci marnuje się na iocache, które nie ma sensu w takich warunkach ;)

0

To prawda. Odwolania do elementow grafiki, znajduja sie w wiekszosci w plikach CSS, w formie sciezek relatywnych. Mozna wiec ustawic sciezki z adresem hosta "na sztywno" i w tej formie, hostowac pliki CSS na serwerze SVN (chociaz wolalbym tego uniknac) albo po prostu - zmieniac te sciezki w plikach CSS hostowanych na produkcji. Albo... jakas inna propozycja?

1

Raczej zostawić ścieżki relatywne w CSSach (bo inaczej -10 do developerki lokalnej).
Można też parsować CSSy (i np. dawać /* http://static.4p... */ za danym wpisem, który ma zostać zamieniony na produkcji), ale to też nie jest rewelacyjne podejście.

Nie wiem, czy SASS, LASS nie mają jakiś fajnych rozwiązań w tej materii?

0

Połowa rzeczy już leci przez statica:

<script src="http://4programmers.net/template/js/jquery-1.7.1.min.js" type="text/javascript"></script>
<script src="http://4programmers.net/template/js/profile.js?v=8.js" type="text/javascript"></script>
<script src="http://static.4programmers.net/template/js/window.js" type="text/javascript"></script>
<script src="http://static.4programmers.net/template/../module/forum/template/js/common.js" type="text/javascript"></script>
<script src="http://static.4programmers.net/template/../module/forum/template/js/posting.js?v=25" type="text/javascript"></script>
<script src="http://static.4programmers.net/template/js/shortcut.js" type="text/javascript"></script>

Czemu nie można reszty przeprawić na static i upewnić się, żeby wszędzie były ścieżki relatywne?

0

Wyjasniam: w katalogach /template na serwerze znajduja sie pliki config.php ktore okreslaja konfiguracje szablonow (title strony, pliki CSS czy JS ktore maja byc dolaczane do szablonow). Tam tez ustawilem sciezki dla plikow CSS czy JS do hosta static.4programmers.net. Innymi slowy, ten plik na SVN oraz na produkcji wyglada inaczej. Jest on b. rzadko modyfikowany wiec nawet jak na produkcji robie svn up to nic sie nie dzieje (nie ma konfliktu). Z plikami CSS musialbym zrobic tak samo. Czyli, obecnie na SVN, w plikach CSS jest np. tak:

.klasa { background: url('../foo/bar.png') no-repeat; }

A ja na produkcji musialbym to zmienic na:

.klasa { background: url('http://static.4programmers.net/foo/bar.png') no-repeat; }

To chyba jest jedyne rozwiazanie, prawda?

1
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://4programmers.net/template/css/main.css" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://4programmers.net/template/css/page.css" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://static.4programmers.net/template/../module/forum/template/css/forum.css?v=19" />

Dwie pierwsze pozycje!
Przecież jak zalinkujesz styl ze statica to wszystkie linki w stylu będą się również do niego odnosiły :|
W wielu miejscach nadal statyczne badziewia typu .css i .js ładują się z domeny "4programmers.net".

0

Aaa ok, ok, nie skumalem. Zmienilem odwolania do tych plikow. One odnosza sie do domeny 4programmers.net poniewaz kiedys staralem sie zmusic formularz rejestracji i logowania do dzialania via SSL ;) Poniewaz mielismy certyfikat tylko na domene 4programmers.net, nie moglo dzialac z subdomena. Niemniej jednak juz zmienilem...

0

Nadal niedokładnie.

<link rel="icon" type="image/png" href="http://4programmers.net/template/img/favicon.png" />

Przejrzyj wszystkie odwołania i poszczególne moduły (wiadomo że forum używa innych CSSów niż strona główna czy artykuły, trzeba to wyśledzić).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1