Mikroblogi

25

Ktoś mi niedawno podsunął całkiem ciekawy pomysł. Skoro tak idziemy w "społecznościowość" to może dorzućmy do Coyote coś w stylu mikroblogów? Na stronie swojego profilu każdy mógłby dodawać małe wpisy. To, co go interesuje. Znika wtedy problem tworzenia zbiorczych wątków jak Ciekawe linki, jeśli interesujemy się tym samym co np. madmike to dodajemy jego profil do śledzonych i już widzimy jak tam sobie mikrobloguje o nowych wersjach grepa i AI do wykrywania trolli. Każdy wpis możemy skomentować (tak jak posta). Wymagałoby lekkiego przerobienia strony profilu. "Skompaktowania" obecnych danych i dorzucenia tabelki ostatnich wpisów pod nimi, od razu po wejściu na stronę profilu, dla prostoty.

Co wy na to?

0

Ja jestem strasznie za:) Myślę, że nawet nie muszę rozwijać tej myśli, ale jak najbardziej popieram..

1

ale czy nie będzie takie 'dzielenie się zainteresowaniami' momentami nadużywane? albo czy AI nie stwierdzi, żem troll (a ja jak wiadomo niewinna)? :<

0

Jestem za, ale najpierw galeria. I eurokawki (zamiast eurogąbek).

Jednak lepsza nazwa to "Eurocode". Niech 4programmers idzie z duchem czasu.

2

Ze względu na moją ogromną awersję do wszelkich społecznościowych rzeczy i innych Web 2.0 wynalazków jestem na... Ale mnie nie słuchajcie. Galeria za to jak najbardziej! Może to też społecznościowe, ale galerie użyszkodników i takie tam, istniały na długo przed ryjbukami. ;-) Ze społecznościowych rzeczy to lubię zloty. :-P

1

jeśli już jesteśmy przy edycji profilu to można dodać ew. jakieś funkcje do zwiększenia info o danym użytkowniku np.: miejsce zamieszkania, wiek, imię...? Wygląd profilu jest nieco ubogi. Można umieścić też rubrykę z możliwością wpisania w czym dany "ludź" czuje się najmocniej, w jakiej dziedzinie.

0

świetny pomysł. każdy chętny mógłby prowadzić mniej lub bardziej programistycznego bloga. ja pierwszy jestem chętny.

0

Ja również jestem chętny. Niektóre problemy są na tyle ciekawe, że chciałoby się napisać coś więcej albo w trochę innej formie niż komuś odpowiadając na forum.

1
Rev napisał(a)

Ja również jestem chętny. Niektóre problemy są na tyle ciekawe, że chciałoby się napisać coś więcej albo w trochę innej formie niż komuś odpowiadając na forum.

Czy do tego nie służy czasem "Kompendium wiedzy", w którym zdaje się można różne artykuły umieszczać?

0

Również jestem za. Taki mikroblog będzie naszą wizytówką, ludzie mogli by wstawiać swoje projekty, informacje dotyczące kontaktu z nimi i popisać o tym czy tamtym.
PS. Tu przydała by się ankieta.

0

Rozumiem Somekinda, bo nie chciałbym żeby tu był drugi fejsbuk, ale jeżeli miała to by być mała wizytówka, to czemu nie? A po tym co napisał monk, można się spodziewać, że to nie poszło by skrajnie w kierunku serwisów społecznościowych, a raczej małej notatki z której nie można czerpać jak z profili na fejsie.

0

To jest dobry pomysł. =)

1

Somekind dobrze zauważył, że od długich elaboratów mamy "wiki" na głównej. Jaki więc miałby być cel tych mikroblogów? I jak bardzo "mikro" miały by być? 160 znaków a'la tłiter? Więcej?

http://diydrones.com/ jest ciekawie zrobione. Mają tam kilka bytów:

  • blog post - do dzielenia się informacjami, np.: mój nowy przelot nad Wartą
  • forum - do zadawania pytań i dyskusji, np.: jakie silniki polecacie do tych śmigieł?
  • mikro blog - do drobnych spraw nie wymagających reakcji, np.: przesyłka z ESC 30A doszła! zaczynam składać ramę

To akurat inny profil, więc nie sugeruję tego u nas, tylko pokazuję jak kilka różnych bytów może żyć obok siebie i nadal być spójne.

3

Fajny pomysl. Lecz najpierw chcialbym rozubdowac i poprawic strone profilu uzytkownika. Obecnie jest bardzo uboga. Wlasnie testuje maroonedowa graficzke :) Jezeli sie sprawdzi, to poprosze ja rowniez o zaprojektowanie profilu uzytkownika.

1

Ale w czym to ma być lepsze od możliwości pisania artykułów?

2

Co ma podrzucenie raz na jakiś czas paru ciekawych linków / informacji "nie będzie mnie przez tydzień" do pisania artykułów?

0

Ale parę ciekawych linków lepiej wrzucić do wątku "ciekawe linki". Dzięki temu zainteresowani śledzą jedno miejsce, nie 17 tysięcy.

0
Demonical Monk napisał(a)

Co ma podrzucenie raz na jakiś czas paru ciekawych linków / informacji "nie będzie mnie przez tydzień" do pisania artykułów?

Czyli każdy użytkownik ma mieć swój własny dział "Trochę humoru"?
Wybaczcie, nadal nie kumam idei koncepcji założeń. Co to w ogóle jest mikroblog i czym się różni od bakteriofaga?

9
Marooned napisał(a)

Ale parę ciekawych linków lepiej wrzucić do wątku "ciekawe linki". Dzięki temu zainteresowani śledzą jedno miejsce, nie 17 tysięcy.

"Ciekawe linki" to niewypał. Rozłóżmy temat na części pierwsze: "ciekawe" i "linki". Dla każdego ciekawym jest coś innego, ilu użytkowników, tyle zainteresowań. Dla jednych interesujące są internalsy PHP, dla niektórych "linux rzondzi a jafka jest najlepsza", innych fascynuje maroodzenie somekinda, wśród pozostałych znajdą się amatorzy JS i astronomii lub klaczy i koni trojańskich. Czy tak różne zagadnienia powinny lądować w jednym miejscu? Pozostaje kwestia "linków", interesująca informacja wcale nie musi być poparta linkiem, często kilka prostych zdań w zupełności wystarcza. Mikroblogi zachęcą użytkowników do publikowania, obserwacja konkretnych pozwoli na lepszą selekcję informacji.

Obecnie jedyne miejsce umieszczania informacji osobistych to sygnatura użytkownika, brak statusów (i ewentualnie ich historii) niekiedy komplikuje życie. "Dialogi informacyjne" to następny niewypał, informacje są nietrwałe, nie będą dostępne dla nowych użytkowników (a dokumentacji przecież nikt nie prowadzi), oficjalny mikroblog (domyślnie obserwowany przez wszystkich) byłby lepszym rozwiązaniem. Trudno oczekiwać od nowozarejestrowanych ogarniania "filozofii Coyote".

somekind napisał(a)

Co to w ogóle jest mikroblog

Takie miejsce, gdzie możesz ponarzekać nawet bez okazji i dla szerszego audytorium.

2
rewolucjonista napisał(a)

Takie miejsce, gdzie możesz ponarzekać nawet bez okazji i dla szerszego audytorium.

Czyli forum?

0

No właśnie somekind mi to za bardzo nie pasuje do forumka, bo gdzie mógłbym umieścić informację o: Potrzebie dodanie dll'ki z projektu GUI ale do projektu Shella z Prisma, ponieważ inaczej przy runtime wywala błąd o braku dll. Gdyby ktoś był ciekawy rzeczy dotyczących .net to by wszedł do mnie i by zauważył, a reszta by olała.

0

Gdzie indziej mógłbym napisać że stworzyłem dzisiaj funkcję w Haskellu służącą do merge'owania nieskończonej ilości list o nieskończonej długości. A tak nie mam się gdzie pochwalić :(

1
Tezcatlipoca napisał(a)

Gdzie indziej mógłbym napisać że stworzyłem dzisiaj funkcję w Haskellu służącą do merge'owania nieskończonej ilości list o nieskończonej długości. A tak nie mam się gdzie pochwalić :(

FAIL! Taka funkcja jest w standardzie. Nazywa się msm... msum.

0

Jeśli piszesz o msum dla instance MonadPlus [] to niestety ale ona sprowadza się do concat czyli zwykłe łączenie list. Można oczywiście napisać własną MonadPlus, ale tak czy inaczej trzeba taką funkcję napisać.

Mi chodziło o merge jak w mergeSort - czyli

          infMerge compare [[1, 3, 5], [2, 4, 6]]              <==> [1, 2, 3, 4, 5, 6]
take 10 $ infMerge compare [[1, 4 ..], [2, 5 ..]]              <==> [1,2,4,5,7,8,10,11,13,14]
take 10 $ infMerge compare $ map (\n -> [n*n, n*n*n ..]) [2..] <==> [4,8,9,12,16,16,20,24,25,27]

A ilość list i ilość elementów w listach jest nieskończona. Jeśli jest na to coś w standardzie to się ucieszę :>

3

Czyli podsumowujac:

  • wyswietlanie listy wpisow w profilu uzytkownika
  • subskrypcja wpisow danego uzytkownika
  • dodawanie komentarzy do wpisow danego uzytkownika (lub po prostu odpowiadanie na dane wpisy)

Mozna by tez pomyslec o wyswietlaniu ostatniego wpisu z mikrobloga (w skroconej wersji np.) przy poscie danego usera.

0

Cholera, a ja już zrobiłem Demonicalowi, żeby przestał marudzić maksibloga tutaj: http://somekind.pl/demonical Hasło: "kochammadmika".

0

Ujawniamy skandal na blogu!
http://somekind.pl/demonical/?p=15

2

Prace nad systemem mikroblogow zostaly juz rozpoczete. Grafik pracuje nad redesignem layoutu, a glownie - nad przerobieniem strony glownej. Wpisy uzytkownikow beda wyswietlane na stronie glownej (np. 10 ostatnich wpisow). Oczywiscie - dodatkowo w profilu. Profil uzytkownika tez bedzie zmieniony, obecnie jest bardzo prosty, a bedzie zawierac wiecej informacji o danym userze.

Mam jednak problem z tym, czy (a jezeli to w jaki sposob) wyswietlac zajawke ostatniego wpisu danego uzytkownika na forum. Np. przy kazdym poscie danego usera. Ale kompletnie nie mam pojecia w jaki sposob mialoby to wygladac. Jakies pomysly?

0
Adam Boduch napisał(a)

Mam jednak problem z tym, czy (a jezeli to w jaki sposob) wyswietlac zajawke ostatniego wpisu danego uzytkownika na forum. Np. przy kazdym poscie danego usera. Ale kompletnie nie mam pojecia w jaki sposob mialoby to wygladac. Jakies pomysly?

dymek po najechaniu na ikonke odpowiednia/nick/przy przywoływaniu kogoś @nick, albo wkleic jakos do sygnaturki? i opcja przy kazdym poscie "nie pokazuj zajawek tego użytkownika" oraz "nie pokazuj wszystkich zajawek" (aby latwo przywrocic te opcje nie musząc szukać opcji w profilu). Bo osobna, mala kolumna (z opcją zwinięcia) to chyba średni pomysł. jeszcze jedna idea to maly pasek okolo 5-10px po prawej czesci posta (border-right jakis dla posta) po najechaniu rozwija sie kolumna tak ~200-300px z zajawkami usera/mozliwosc pozostawienia na zawsze rozwinietych

swoja droga pomysl wydaje mi sie kapitalny, moze jestem teraz nietrzeźwy, ale wydaje mi sie ze taka opcja moze dodatkowo ożywić społeczność 4p robiac z 4p nieco taki "portal spolecznosciowy dla programistow", jesli dodac jeszcze np. ten shoutbox czy latwiejszy dostęp do napisania i zarządzania PM'kami z użytkownikami (np. co sadzicie o opcji, ze po najechaniu na usera/@nick itp po kliknieciu na ikonke wiadomosci z tym userem pojawiaja sie rowniez zajawki z PM'ek i mozliwosc "quick message" czyli jakas mała textarea... Chociaz odbiegłem nieco od tematu :)

0

Dzieki za odpowiedz @Coldpeer. Dymek nie jest zla opcja :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1