Ilość, rozmiar i typ załączników do postu

0

ilosc.png rozmiar.png

Bardzo to miłe, że się pojawiło... ale jeszcze milsze byłoby, gdybym w zakładce Załączniki widział, ile plików mogę umieścić, jaki jest maksymalny rozmiar i jakie typy plików są akceptowane :P

Inna sprawa, czemu np. 7zip (bezpłatny, powszechny) jest be?

0

Jeszcze jedno pytanie, co to za magiczny plik .ini o którym wspomina kompunikat?

0
madmike napisał(a)

Inna sprawa, czemu np. 7zip (bezpłatny, powszechny) jest be?

Jak to jest be? Nie można załączać 7z? :|

Tezcatlipoca napisał(a)

Jeszcze jedno pytanie, co to za magiczny plik .ini o którym wspomina kompunikat?

To pewno system.ini na dysku C serwera, na którym stoi forum. Z tym FreeBSD to była ściema, bo tak naprawdę stoi na Win98 SE.

0

user image

No co ty ;P

0

Madmike jak zwykle niezawodny :P
Jezeli chodzi o rozszerzenia akceptowane przez system: mozesz to ustalic w PA, wraz z limitem wielkosci pojedynczego pliku. Napisze Ci na priv...

Co do komunikatu o rozmiarze przekraczajacym ustawienia pliku INI :P Faktycznie komunikat jest niefortunny. Chodzi o to, ze system przyjmuje wieksze pliki niz przewiduja to ustawienia w php.ini. Pogadam z monkiem o tym. Obecnie limit na zalacznik wynosi 20 MB, ale domyslam sie, ze na serwerze jest ustawiony mniejszy rozmiar.

Co do informacji o dostepnych rozszerzeniach i max. rozmiarze pliku, to zgadzam sie - zaraz to poprawie.

2

Czyli oficjalnie: można używać załączników 7z!!!!!

7z.png

A swoją drogą to ja chyba sobie założę blog: "Z tajemnic coyote, czyli co pojawiło się ostatniej nocy, a warto byłoby wiedzieć" :)

0
madmike napisał(a)

A swoją drogą to ja chyba sobie założę blog: "Z tajemnic coyote, czyli co pojawiło się ostatniej nocy, a warto byłoby wiedzieć" :)

Hehehe. Bedzie! Bedzie takie cos i bedziesz zaproszony to redagowania ;) Nie trzeba tworzyc do tego pisac zbyt wiele kodu, obecny system umozliwia samodzielne dodawanie nowych wpisow. Czyli powiedzmy bedziemy dodawac nowe artykuly - np. tutaj Nowości (kiedys ta kategoria sluzyla za miejsce do dodawania komunikatow zwiazanych z serwisem ;)) Bede musial tylko napisac wtyczke, ktora wyswietli artykuly zawarte w danej kategorii w hmm... formie blogowej ;] Na glownej znajdzie sie natomiast zajawka z ostatniego wpisu.

0

Ot, jestem człowiekiem z lekka roztargnionym:

  • chcę stworzyć post, zaczynam od dodania załączników - fajnie, dodały się - daję wyślij i nie zmieniając zakładki widzę

puste.png

kto zgadnie czego dotyczy różowy komunikat w rogu ekranu, o ile go oczywiście zobaczę? Oczywiście nie dodałem treści postu - moja wina, ale komunikat o tym się przeprowadził na samą górę i nie wiem czego się tyczy... :P

0

No cóż, dalej jestem człowiekiem roztargnionym i w dodatku bałaganiarzem - mam np. obrazki w formacie jpg zapisane z rozszerzeniem png itp. Może się i zdarzyć, że i jakiś plik np. zip, który chcę załączyć z pośpiechu zapisałem jako png.

  • wpisuję treść postu
  • załączam do postu plik archiwum zip zapisany z rozszerzeniem png (no cóż, zdarza się) - plik został przez coyote pobrany, dopisany w załącznikach
  • wybieram wyślij chcąc zapisać cały post i...

komunikat.png

No cóż, znając coyote zdarza się :P

W tym momencie wybieram jeszcze raz wyślij i o dziwo post się wysłał. I zapisał się bez załącznika...

W dzienniku zdarzeń widnieje natomiast:

Błąd SQL: Column 'attachment_width' cannot be null (errno: 1048)INSERT INTO post_attachment (attachment_post,attachment_name,attachment_file,attachment_size,attachment_mime,attachment_time,attachment_width,attachment_height) VALUES(821878,"fake.jpg","17102806084f456c8fe6481.jpg",350720,"",1329949856,NULL,NULL)

czyli coyote próbował pobrać wymiary obrazka podczas zapisywania postu, nie udało mu się, więc zgłupiał :D

Ok - wiem, że to moja wina, tak się nie robi, ale... coyote powinien:

  1. wypisać komunikat: plik, który przesłałeś nie jest plikiem graficznym
  2. usunąć go informując o tym, że go z powyższego powodu nie zaakceptował
0

BTW: coyote przyjmuje obrazki w różnych formatach od bmp po tif-a zapisane z akceptowalnym rozszerzeniem np. jako png - o ile php potrafi pobrać jego rozmiar to wsio jest ok. O ile przeglądarka potrafi ten format obsłużyć, to wyświetli ten obrazek, jeśli nie potrafi wyświetli miejsce na obrazek o szerokości takiej, jaką obrazek ma :)

0

Walidator sprawdza zarowno dozwolone typy MIME jak i rozszerzenia. Moze rowniez sprawdzac wymiary (ale nie sa ustawione). Dozwolone typy MIME nie sa ustawione, poniewaz jest ich zbyt duzo. Ustawione sa natomiast zabronione typy MIME. Niemniej jednak - dzieki za informacje :)

0

Poprawione!

0

Co do tego załącznika. Możesz podać statsy odwiedzin głównej i forum? Nie wiem, czy na główną wchodzę raz na miesiąc czy rzadziej. Pewnie takich jak ja jest więcej, a też jesteśmy ciekawi nowych funkcji :)

0
Marooned napisał(a)

Co do tego załącznika. Możesz podać statsy odwiedzin głównej i forum? Nie wiem, czy na główną wchodzę raz na miesiąc czy rzadziej. Pewnie takich jak ja jest więcej, a też jesteśmy ciekawi nowych funkcji :)

6,79% odslon ogolnych to strona glowna forum, a 4,52% - strona glowna serwisu.

0

I takie sobie drobiazgi... załączam sobie pliki do postu, jeden po drugim:

att_lista1.png

fajnie, system bez problemu pozwolił mi ich dołączyć 16 (nikt nie liczy sam załączanych plików). No ok, próbuję załączyć kolejny, pojawia się okienko wyboru pliku, wybieram go i dopiero w tym momencie mam:

att_alert.png

też fajnie - dowiedziałem się teraz ile załączników mogę dodać... no dobra, powiedzmy, że te które załączyłem mi wystarczą - mam ich maksymalną ilość (system pisze o 15-tu, więc zapewne jest ich tam 15-ście :] ) - czyli wysyłam post... i?

att_lista2.png

tu do postu załączone jest równo 15-cie plików, bez mojej wiedzy coyote nie załączył pliku, który zaakceptował i wyświetlił na liście załączników - a ponieważ wierzę coyote, nawet nie sprawdzam... a skutek jest taki, że jeden z załączonych poprawnie plików nie został załączony.

ad rem:

  1. system nie powinien pozwolić na załączenie plików o zerowej wielkości (powinno być takie samo zachowanie jak w przypadku obrazków, które nie są obrazkami - komunikat o nieprawidłowym rozmiarze i niezałączenie pliku)
  2. przydała by się informacja o maksymalnej ilości plików razem z info o możliwych typach plików
  3. system powinien po pobraniu maksymalnej liczby plików zdeaktywować link do pobierania załączników dodaj załącznik (uaktywnić go jeśli użytkownik usunął jakieś pliki)
  4. Miło by było, gdyby np. przy linku pobierania wyświetlana była liczba możliwych do załączenia plików uaktualniana na bieżąco, coś w stylu dodaj załącznik (10 plików) albo coś w ten deseń...
0

znowu drobiazg: różnica w zachowaniu załączników obrazek/plik przy zapisywaniu zapisz element docelowy jako...

  1. w przypadku zapisywania załącznika pliku przeglądarka zapisuje go automatycznie z taką nazwą, z jaką został dodany:
    zapisz_docelowy_plik.png

    1. w przypadku zapisywania załącznika obrazek przeglądarka zapisuje go z nazwą, jaką jest tytuł wątku
      zapisz_docelowy_obrazek.png

W tym drugim przypadku jeśli zapisujemy kilka obrazków, każdemu trzeba będzie nadawać ręcznie nazwy, żeby ich nie nadpisać na dysku...

0

Co do licznika obrazkow to zostalo to dodane. Wraz z walidacja tego, czy plik jest pusty, czy tez nie. Dzieki za sugestie.
Natomiast co do drugiego postu i nazwy zapisywanego obrazu: ma to zwiazek z tym, ze ustawiany byl naglowek Content-Disposition tylko w przypadku plikow niebedacych obrazami. Poprawione rowniez.

0

O... i teraz jest już ok :D
Ale jednak bym się upierał przy deaktywacji linku Dodaj załącznik, czyli zablokowania jego uzycia - zamiast wywoływania przez niego okienka do pliku w momencie, kiedy na liczniku jest 0 :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1