Wiadomosci prywatne: do zmiany?

0

Dopelnienie zadan: http://redmine.boduch.net/issues/412 oraz http://redmine.boduch.net/issues/408.

Moze warto by bylo zmodyfikowac wiadomosci prywatne tak, aby zrezygnowac z zakladki Skrzynka nadawcza oraz Skrzynka odbiorcza? Wywalic pole "Temat" i wrzucic wiadomosci pomiedzy dwoma userami w jeden worek? Na liscie wiadomosci bylaby wyswietlana najswiezsza wiadomosc pomiedzy dwoma userami oraz informacja, czy ta wiadomosc byla przychodzaca czy wychodzaca.

0

Zdecydowanie na plus. W stylu Gmaila i Facebooka oraz wielu innych portali, których wymieniać mi się nie chce ;-)

Co więcej, marzy mi się fajna sprawa z Fejsa: jeśli dostaniemy PM bądź info o nowym poście w śledzonym wątku, możliwość odpisania mailem.

0
Marooned napisał(a)

Co więcej, marzy mi się fajna sprawa z Fejsa: jeśli dostaniemy PM bądź info o nowym poście w śledzonym wątku, możliwość odpisania mailem.

To prawda, fajna funkcjonalnosc ;) Trzeba by bylo poczytac jak to ugryzc w ogole... ;)

0

No i bezwzględnie pogląd wiadomości na którą odpowiadamy.

0

I żeby ctrl + enter nie działały przy wysyłaniu wiadomości. Bo czasem mi się palce zaplączą i wysyłam pustą wiadomość. :/
Albo jakieś inne zabezpieczenie przed wysłaniem pustej wiadomości.

2

I żeby Adam wygrał w totka i pracował full time nad Coyote.

0

a jakby się jeszcze dało rozwinąć na podglądzie całe drzewko to by było super (albo w jakiś inny sposób szybko dostać się do całej konwersacji)

0
Marooned napisał(a)

I żeby Adam wygrał w totka i pracował full time nad Coyote.

Ja tylko odpowiadam na pytanie, które Adam zadał w temacie wątku. :)

0

Wszystko sie zrobi :) Niedlugo pochwale sie rezultatami i poczekam na feedback :)

1

Feedback wskazany (UX, kolorystyka itp).

Jezeli chodzi o prezentowanie listy wiadomosci to zbyt wiele sie nie zmienilo:

12260943064f429bb7437b8.png

Wiadomosci sa pogrupowane. Ikonka okresla, czy wiadomosc jest wiadomoscia wychodzaca. Liczba w nawiasie oznacza ilosc nieprzeczytanych wiadomosci w danej korespondencji z userem.

Po kliknieciu w dana wiadomosc wyswietlana jest tresc owej wiadomosci z mozliwoscia odpisania:

14267127584f429c1c43773.png

Po kliknieciu w <textarea> ladowany jest edytor:

9623382174f429c4eac88c.png

Mozliwe jest rowniez przewiniecie do poprzednich wiadomosci z danym userem (sa one domyslnie zwieniete):

6980684184f429ca084b6b.png

Po kliknieciu w naglowek prezentowana jest cala tresc:

465392064f429cc5df1e2.png

Nie wysylam jeszcze na SVN, bo nie skonczone. Bedzie jeszcze ikonka oznaczajaca, czy wiadomosc zostala przeczytana, czy nie...

0

Wygląda nieźle :>

Ale chciałem się zapytać o coś innego - dlaczego właściwie nie można wysyłać wiadomości prywatnych do siebie samego? Kilka razy odruchowo próbowałem tego użyć jako wygodnego, prywatnego pastebina i okazało się że tak nie można :( (nazwa użytkownika Tezc... jest niepoprawna).

Więc wysłałem wiadomość na jakieś martwe konto z jednym postem którego autor ostatnio był widziany w 2003 roku :]

0

Wiadomosci sa pogrupowane. Jak zwykle konstruktywny feedback mile widziany. Niekonstruktywny nie zostanie wziety pod uwage :D
Do zrobienia jest jeszcze:

  • wyswietlanie ikony z informacja czy dana wiadomosc zostana przeczytana (jezeli tak, to kiedy); nie wiem gdzie to wstawic. Moze obok ikonki do usuwania wiadomosci?
  • blokada wyslania wiadomosci z pusta trescia
0

Ale czemu najnowsze wiadomości są na dole listy? Moim zdaniem powinno być odwrotnie.

0

Hmmm, no to temat do dyskusji jest. Moim zdaniem wlasnie na dole; podobnie jak na gmail czy fb.

0

Masz rację, na Gmailu też powinno być odwrotnie. ;)

0

Hmm, a ja sobie patrzę ucieszony, że mam trzy pm-ki od jednej osoby, wchodzę w wiadomości, odpisuję - wszystkie trzy pm-ki przestają być różowe, ale...

two.png

Powiadomienia o tych dwóch mi już pozostały (na zawsze :]) - żadnych pm-ek na liście na różowo...

1

Na chwilę obecną, na szybko:

  • brak info o przeczytaniu wiadomości
  • brak wyraźnej różnicy w konwersacji moich pm-ek a rozmówcy - jeśli rozmówca nie ma avatara tak jak ja, to konwersacja się zlewa, trzeba "wyszukiwać wizualnie" nick
  • usunięcie pojedynczej pm-ki z konwersacji przenosi mnie na listę wszystkich konwersacji
  • jeśli już mamy strzałkę "wiadomość nadawcza", to może i strzałka "wiadomość wychodząca" w drugą stronę - tak np. w telefonie jest odznaczane (to jest kompletny drobiazg, ale sprawia, że całość jest bardziej zwarta, jednorodna)
  • różnica pomiędzy "zwiniętą" wiadomością, a "rozwiniętą" jest wizualnie zbyt mała...

Edit 1.
W karcie opery mam otwarte swoje konto, na karcie prywatnej konto testowe - z testowego wysyłam do siebie pm-ki, przechodzę na swoją zakładkę i czekam na pm-ki... I dopóki nie odświeżę strony koperta pozostaje pusta :( Nie wiem czy pm-ki pokazywały się same czy dopiero po przeładowaniu strony... powiadomienia o komentarzach i pm-kach działają - chodzi o sam brak "ilości" przy kopercie...

0
Adam Boduch napisał(a)
Marooned napisał(a)

Co więcej, marzy mi się fajna sprawa z Fejsa: jeśli dostaniemy PM bądź info o nowym poście w śledzonym wątku, możliwość odpisania mailem.

To prawda, fajna funkcjonalnosc ;) Trzeba by bylo poczytac jak to ugryzc w ogole... ;)

fajne... dostaję maila, czytam go kiedy mam czas (np. po godzinie), odpisuję mailem i... gdzie wyląduje moja odpowiedź? po poście, na który opowiadam (w środku burzliwej dyskusji - na 4p czasem w ciągu kilku minut potrafi powstać kilka postów w temacie jeśli jest interesujący)... czy na końcu wątku, kiedy dyskusja już zboczyła na inne tory? I w ten radosny sposób odpowiadam na wszystkie posty o których zostałem powiadomiony? :P

0
  1. w wersji skróconej widzę encję nbsp;
  2. klikam na link "Demonical Monk" i.. przenosi mnie do konfiguracji mojego profilu (mimo ID Monka w URLu)
0

BTW: przydałaby się możliwość posłania całej konwersacji do kosza - w tej chwili można usuwać pm-ki pojedynczo (albo po zaznaczeniu każdego) - czasem np. mamy z kimś dłuższą rozmowę, która została zakończona i chcemy się jej pozbyć...

0

Moze strona na ktorej prezentowane sa wszystkie pogrupowane wiadomosci bylaby odpowiednim miejscem?

9267081334f47488370889.png

Po kliknieciu na usun, usuwalby sie caly watek - nie pojedyncza wiadomosc.

0

Nie wiem czy ktoś wyżej o tym pisał, ale: w powiadomieniach w tym boksie są skróty treści wiadomosci, ale nie ma podane z jakim uzytkownikiem ;) Myślę, że obok daty możnaby takowy nick wcisnąć.

0
Coldpeer napisał(a)

Nie wiem czy ktoś wyżej o tym pisał, ale: w powiadomieniach w tym boksie są skróty treści wiadomosci, ale nie ma podane z jakim uzytkownikiem ;) Myślę, że obok daty możnaby takowy nick wcisnąć.

lista.png

Zwłaszcza, jak się rozmawia z anonimem nie wiadomo o kogo chodzi :]

Rzeczywiście tam można by wsadzić nick przed datą, coś w stylu:
madmike; wczoraj 22:30

0

Dzieki za sugestie. W weekend sprobuje wprowadzic Wasze sugestie "w zycie".

0

Przy wyświetlaniu rozmowy która na trochę więcej wiadomości (ok. 20) czas generowania strony jest na poziomie 6-8 sekund. Widać, że funkcja sporo obciąża serwer.

EDIT: Wygląda na to, że nie dotyczy to tylko PM. Czas generowania skacze również na innych stronach.

0

Funkcja na pewno nie obciaza serwera poniewaz testowalem ja na moim localhoscie z ta sama baza danych co na serwerze ;)

0
Coldpeer napisał(a)

Nie wiem czy ktoś wyżej o tym pisał, ale: w powiadomieniach w tym boksie są skróty treści wiadomosci, ale nie ma podane z jakim uzytkownikiem ;) Myślę, że obok daty możnaby takowy nick wcisnąć.

Dodalem. Zmienilem rowniez pare innych detali w wiadomosciach prywatnych. Co myslicie o takim kolorze powiadomien oraz w przypadku, gdy wiadomosc jest nowa?

12005222564f49f65572c5a.png

0

Firefox 8

Napisz wiadomość zjechało poniżej kreski przy pustej liście wiadomości:
mail1.png

Przy wiadomościach na liście w ogóle się straciło:
mail2.png

0

Poprawilem.

1

WNIOSKUJĘ O NAPRAWIENIE SFERY PRYWATNYCH WIADOMOŚCI
kociokwiku (albo raczej zakliku myszy) można dostać =='

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1