Autocomplete w tresci postow

0

Funkcjonalnosc w wersji beta :P

21055165744f3aaeb9dead2.png

Znane bugi:

  • wstawianie nicka moze nie dzialac zbyt dobrze na IE7, IE8 (nie moge pobrac wlasciwej wartosci pozycji kursora :/)
0

@Adam Boduch

Opera - DZIAŁA :)

W szybkiej edycji - ni ma :( (acha - beta)

0

Autocomplete w tresci postow - tytuł jest mylący :] W komentarzach autouzupełnianie też działa... :P

0

Jak szalec to szalec ;)

0

nawet maile próbuje podpowiadać :]

auto.jpg

Może tu autouzupełnianie powinno zacząć działać, jeśli przed @ nic nie ma, ew. jest spacja...

0

No to fakt: nie ma tam zaawansowanego parsowania ;) Jezeli np. napiszesz @mad... to rowniez bedzie podpowiadal mimo, ze "malpka" jest w znaczniku <code>. Ale proste sprawdzanie, czy przed @ jest pusto - da sie zrobic :)

0

Jeżeli napiszę nick np.
@{Demonical Monk} i ustawię kursor na 6 literze, po czym wybiorę z listy nick, to zrobi się z tego:
@{Demonical Monk}l Monk}

0

@Patryk27: zgadza sie. Zdaje sobie z tego sprawe, poki co tego nie robilem, poniewaz troche z tym zabawy ;) przypisalem temu mniejszy priorytet ;)

0

chrome działa...

Przyzwyczajenie drugą naturą :)
Jak nacisnę niechcący enter bez wybrania z listy i chcę wyświetlić ponownie listę wyboru naciskam ctrl+spacja - coś takiego na forum programistów byłoby chyba ok :D
albo lista dopiero po kombinacji klawiszy...

0

Sprawa pierwsza - lista pojawia się poniżej pola szybkiej odpowiedzi... Nie mogłaby się pojawiać po prostu poniżej kursora?
Druga sprawa - wpisuje coś tam, wybieram kursorem użytkownika, wciskam Enter, żeby zatwierdzić, i nazwa się wstawia - to jest ok, ale kursor mam dwie linie niżej, co już jest nie tak jakbym się spodziewał.

Byłoby super, gdyby wśród podpowiadanych nazw byli użytkownicy, którzy napisali coś (post, komentarz) w danym wątku, a nie wszyscy.
Zanim przyjdzie @madmike i stwierdzi, że nie jestem zainteresowany i daję propozycje wymagające współczucia, chciałem zwrócić uwagę na to, że w celu wyświetlenia strony i tak muszą być znani wszyscy autorzy postów i komentarzy z wątku, więc funkcja podpowiadająca mogłaby pracować tylko na tej liście (może nawet po stronie klienckiej)?. Może nawet byłoby to szybsze niż obecne rozwiązanie, które jak się domyślam posysa (z bazy)?

0

Jak juz wspominalem w ktoryms z postow chcialbym, aby funkcjonalnosc @nick byla czyms wiecej niz tylko linkiem do profilu.

16043983944f3ad8fa09a0b.png

Pierwsza rzecz: powiadomienia po wystapienia mojego nicka w komentarzu czy w poscie (w trakcie realizacji). A druga rzecz: po naprowadzeniu kursora myszy nad nazwe usera, mialaby wyswietlac sie chmurka, w ktorej moglby znalezc sie linki do: 1) wyslania prywatnej wiadomosci do tego usera 2) Odszukania jego postow na forum 3) Znalezienie jego ostatniej wypowiedzi w watku

Z tym 3 pkt. bedzie najwiecej roboty. A skad ten pomysl? Czesto jak czytam posty, widze, ze ktos sie do kogos zwraca personalnie, typu: @madmike: nie wiesz co piszesz - nie masz racji! ;) I jezeli nie czytalem watku od poczatku, albo czytalem pare dni temu - nie wiem o co chodzi. Chcialbym odnalezc w jakis sposob, ostatnia wypowiedz madmike'a aby zobaczyc o co chodzi - w czym nie ma racji... ;)

W tej chwili, to co zaprezentowalem na screenie, to jedynie zalazek: poki co tyle zrobilem (wyswietlanie loginu oraz avatara); nie mam pomyslu poki co jak graficznie ubrac taka "chmurke" w jedna calosc.

0
somekind napisał(a)

Sprawa pierwsza - lista pojawia się poniżej pola szybkiej odpowiedzi... Nie mogłaby się pojawiać po prostu poniżej kursora?

Pierwotnie tak wlasnie chcialem zrobic. Lecz pobranie pozycji (X,Y) na podstawie kursora w <textarea>, jak sie okazalo, jest pewnym zagadnieniem trudniejszym ;) Co prawda poszperalem w necie i znalazlem jako-takie, rozwiazanie, ale polega ono na tym, ze liczymy mniej wiecej, ilosc znakow jaka moze sie zmiescic w jednej linii, nastepnie pobieramy pozycje kursora w <textarea>, dzielmy, mnozymy, dodajemy itp ;) Generalnie kilkadziesiąt linii kodu, aby to zrobic. Byloby o wiele latwiej, gdyby zamiast <textarea> uzyc <div contenteditable="true">.

somekind napisał(a)

Druga sprawa - wpisuje coś tam, wybieram kursorem użytkownika, wciskam Enter, żeby zatwierdzić, i nazwa się wstawia - to jest ok, ale kursor mam dwie linie niżej, co już jest nie tak jakbym się spodziewał.

Hmm, sprawdze to.

somekind napisał(a)

Byłoby super, gdyby wśród podpowiadanych nazw byli użytkownicy, którzy napisali coś (post, komentarz) w danym wątku, a nie wszyscy.
Zanim przyjdzie @madmike i stwierdzi, że nie jestem zainteresowany i daję propozycje wymagające współczucia, chciałem zwrócić uwagę na to, że w celu wyświetlenia strony i tak muszą być znani wszyscy autorzy postów i komentarzy z wątku, więc funkcja podpowiadająca mogłaby pracować tylko na tej liście (może nawet po stronie klienckiej)?. Może nawet byłoby to szybsze niż obecne rozwiązanie, które jak się domyślam posysa (z bazy)?

Userzy sa sortowani. Na samym poczatku listy znajduja sie userzy ktorzy napisali jakiegos posta w watku, w nastepnej kolejnosci userzy wykazujacy sie ostatnia aktywnoscia w serwisie, a reszta na samym koncu.

0

Samo linkowanie do profili daje jednak błędne efekty. Np. tutaj: Uczę się i mam parę pytań .. ;3
@Shalom zwracał się do autora wątku, zaś został podlinkowany profil jakiegoś użytkownika... Czy tak powinno być?

0

Tak, poniewaz @Newbie to nazwa zarejestrowanego usera

0

@g.marz - podpowiada dobrze, ale z powodu kropki nie wyświetla jako nick'a - może w takich przypadkach, jeśli wybór jest z listy takie nicki pakować np. w nawias {}, co by mogło być znakiem dla parsera, że pomimo zakazanych znaków ma szukać takiego usera... takich będzie więcej...

albo zamieniać na coś w rodzaju <nick>@g.marz</nick>, albo jeszcze jakoś inaczej ;)

0

A moim zdaniem nie, bo to jest mylące, zwłaszcza jeśli są to dwie różne osoby.

0
somekind napisał(a)

Druga sprawa - wpisuje coś tam, wybieram kursorem użytkownika, wciskam Enter, żeby zatwierdzić, i nazwa się wstawia - to jest ok, ale kursor mam dwie linie niżej, co już jest nie tak jakbym się spodziewał.

Hmmm, sprawdzalem na FF, Operze i Chrome i zdaje sie byc ok:/ W ktorym formularzu dokladnie (szybka edycja, szybka odpowiedz, odpowiedz, zakladanie nowego watku)?

madmike napisał(a)

g.marz - podpowiada dobrze, ale z powodu kropki nie wyświetla jako nick'a - może w takich przypadkach, jeśli wybór jest z listy takie nicki pakować np. w nawias {}, co by mogło być znakiem dla parsera, że pomimo zakazanych znaków ma szukać takiego usera... takich będzie więcej...

Hmm, powinno byc ok. W przypadku, gdy jest kropka w loginie, wstawia login pomiedzy znaki { oraz }

0
Adam Boduch napisał(a)

Userzy sa sortowani. Na samym poczatku listy znajduja sie userzy ktorzy napisali jakiegos posta w watku, w nastepnej kolejnosci userzy wykazujacy sie ostatnia aktywnoscia w serwisie, a reszta na samym koncu.

To chyba jednak tak nie działa. Chciałem napisać coś do Marooneda i w ogóle nie było go na liście: http://i44.tinypic.com/taop79.png
I to nie pierwsza taka sytuacja, podobnie miałem tutaj z MarekR22, ale nie zrobiłem screena.

0

Jeszcze to sprawdze, ale na pierwszy rzut oka: marooned nie wypowiadal sie w tym watku (w postach - komentarze sie nie licza), wiec nie ma go na gorze listy, a miesci sie tylko 5 pozycji.

Mozna jeszcze zliczac komentarze w danym watku, po prostu jedno zapytanie wiecej. Dorobi sie.

0

No chyba jednak komentarze powinny się też liczyć przede wszystkim, bo w komentarzach zazwyczaj odpowiada się jakiemuś innemu komentującemu. :)

0

dymek.png

DateChooserCombo dateChooserCombo = new DateChooserCombo(composite, SWT.NONE);
dateChooserCombo.setLocation(243, 143);
Control[] control = dateChooserCombo.getChildren();
Control textInDateChooserCombo = control[0];
Control buttonInDateChooserCombo = control[1];

textInDateChooserCombo.addTraverseListener(new TraverseListener() {
 @Override
 public void keyTraversed(TraverseEvent e) {
  if (e.detail == SWT.TRAVERSE_RETURN || e.keyCode == SWT.ARROW_DOWN) {
   e.detail = SWT.TRAVERSE_TAB_NEXT;
   } else if (e.keyCode == SWT.ARROW_UP) {
    e.detail = SWT.TRAVERSE_TAB_PREVIOUS;
   }
   e.doit = true;
 }
});

buttonInDateChooserCombo.addTraverseListener(new TraverseListener() {
 @Override
 public void keyTraversed(TraverseEvent e) {
  if (e.detail == SWT.TRAVERSE_RETURN || e.keyCode == SWT.ARROW_DOWN) {
   e.detail = SWT.TRAVERSE_TAB_NEXT;
   } else if (e.keyCode == SWT.ARROW_UP) {
    e.detail = SWT.TRAVERSE_TAB_PREVIOUS;
   }
   e.doit = true;
 }
});
0

Poprawione, ale przy okazji znalazlem buga w parserze :( Zwiazanego z "wycinaniem" tagow, w obrebie ktorych dany parser nie ma miec zastosowania

0

Działa, także w operze :D przydatne!

0

Gdy najadę na nazwę użytkownika rozpoczynająca się małpą, to pokaże mi się dymek, a gdy najadę na nazwę autora komentarza, dymka nie ma. Daje to trochę dziwny efekt... A przecież równie dobrze mogę chcieć odezwać się do osoby wywoływanej, jak i do autora komentarza.

1

Ja proponuję, żeby zamiast tych przydługich tekstów w dymku (• Posty użytkownika • Wiadomość prywatna) były po prostu ikonki, jak pod profilem w poście.
O tak o na przykład:
sdjfsdifjisdfsd.png

0

Tez o tym myslalem, ale wydawalo sie, ze te ikonki nie beda komponowaly sie z czarnym tlem. Myslalem o bialych ikonach, tzn. ikonach skladajacych sie z bialych kontur.

0

Z okazji tego postu: http://4programmers.net/Forum/Off-Topic/194038-10_lat_forum4programmersnet drugi post pierwszego wątku zawiera coś takiego:

Adam Boduch [mailto:[email protected]] w dniu 18.2.2002 17:38 napisal:
Witam!

2
somekind napisał(a)

No chyba jednak komentarze powinny się też liczyć przede wszystkim, bo w komentarzach zazwyczaj odpowiada się jakiemuś innemu komentującemu. :)

Powinno byc poprawione :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1