Backup postów

0

Czasami podczas pisania postu coś może się stać z przeglądarką (np.u mnie się często crashuje) lub z innych powodów nasz post pisany długimi minutami trafi w otchłań, z której nigdy nie wróci.
Dlatego IMHO, warto byłoby zrobić backup postów działający na takiej zasadzie, że jak zacznę pisać post, to co np.minutę, jego kopia zostanie zapisana na serwerze, a w razie nagłego wyłączenia przeglądarki będzie można poprzez specjalne menu przywrócić ten post i kontynuować jego pisanie, zamiast pisać cały od nowa.
Co o tym myślicie?

0

IMHO Dobry pomysl.

0

Skoro ci się crashuje przeglądarka, to czemu nie zmienisz na inną?
Ja jak pisze szczególnie długie teksty (jakieś recenzje czy coś na allegro) to pisze je sobie w notatniku i zapisuje co jakiś czas.

0

I jeszcze w temacie, bo post się "zestarzał": Kilka sugestii.

adf88 napisał(a)

Dawno mnie mnie nie było na 4p. Loguję się dziś a tu proszę, jak się pozytywnie zmieniło. Jest świetnie. Moje gratulacje.

Tak mi na myśl wpadło kilka propozycji dotyczących okna edycji postów.

  1. Możliwość zmiany rozmiaru czcionki z toolbara (np. taki drop-down jak dla kolorowania składni), być może również zmiana koloru czcionki.
  2. Kopia bezpieczeństwa pisanego tekstu:
  • jeśli użytkownik edytuje post, periodycznie uploadować treść na serwer
  • podczas zamykania strony edycji wysłać na serwer informację iż została ona zamknięta "prawidłowo"
  • podczas otwierania strony strony edycji, jeśli brak wpisu o "prawidłowym" zamknięciu, przywrócić tekst zapasowy
  1. Przełączając się na podgląd pisanego posta i wracając z powrotem do edycji tracimy historię zmian tekstu (tą co przeglądarka pamięta i którą możemy przywracać przez CTRL+Z). Może więc stworzyć osobne warstwy dla zakładek "treść/załączniki/podgląd" i tylko zmieniać ich widoczność zamiast zawsze przeładowywać?
0

ja tam bym był za tym aby to w ciachu siedziało. Tu nie chodzi o samą przeglądarkę ale miałem parę razy tak, że się post po prostu nie dodał (wyskoczył błąd coyote) a wstecz nie przywróciło tekstu wcześniej napisanego

0

Ciekawy pomysł ale kopie na serwerze muszą być usunięte w przypadku kiedy user nie wyśle posta i nie będzie ich można odczytać.
Inaczej to zagraża prywatności internauty.

0

W cookies nie mozna trzymac: male limity sa na limit tresci jaka mozna w cookies przechowac.

0

Po co Wam na serwerze milion razy skopiowany tekst w rodzaju np. "moderator to dupa wołowa", który jakiś użytkownik chciał napisać, ale jednak zrezygnował z tego pomysłu?
Przeglądarka internetowa sama przywraca tekst po wywaleniu się, a jak ktoś używa Chrome, IE czy Opery, to jego problem. Po co dublować funkcjonalność?

Rozumiem takie działanie w przypadku maili, bo ich nikt nie będzie osobiście inwigilował. Ale tutaj, z uwagi na złośliwość niektórych moderatorów, nie ma tej pewności. Odpowiadam za to, co opublikowałem po wciśnięciu przycisku "Wyślij", a nie za to, co ktoś tam sobie wygrzebał w bazie.

0

@somekind - nie wiem, ale na przykład zacznij pisać, kliknij przypadkowo dajmy na to link albo w jakiś inny sposób przejdź na inną stronę, kliknij wstecz... I wszystko znikło.
IMO ciasteczko by wystarczyło, ale jeśli komuś nie szkoda marnować miejsca na serwerze to dla mnie tym lepiej :>

0

To serwis i forum, nie mały system blogowy na czterech redaktorów. Swoimi zabawami najpewniej zamęczycie serwer na śmierć.

0

Jeśli już, to local storage - od tego jest. Posta zapisze, a serwera nie tknie.

0

Zostalo zrobione na localstorage.

0

Mógłbyś testować JS zanim go zacommitujesz?

null has invalid __iterator__ value
var onSubmitShortcut=function(a){if(a....his).text().substr(0,40)+"...")}})}});

(Tak, tak, wyczekiwany serwer testowy będzie na nowej infrastrukturze)

0

U mnie dziala. Sprawdzam i testuje na kazdej przegladarce. Ctrl+R? Prosze zglos na redmine.boduch.net, podaj dokladne kroki postepowania oraz przegladarke.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1