Nadużywanie komentarzy i prowadzenie rozmów w nich

0

Już n-ty raz sam się na tym złapałem, że prowadzę rozmowy w komentarzach mimo, że są one dokładnie na temat całego wątku. Takie rozmowy ciężko śledzić, wyszukiwać i czytać.

Chyba jednak trzeba coś z tym zrobić, bo uznaję to za patologię. Zamiast do off-topowych docinek komentarze stały się miejscem regularnych dysput, które ciężko śledzić zainteresowanym.

Macie jakieś pomysły by jednak zostawić tę funkcjonalność dla wszystkich a nie tylko moderatorów, ale przywrócić sensowny balans między rozmową na temat a komentarzami pod postami?

0

Wszystko będzie "ograniczaniem". Nie da się ograniczyć komentarzy np. do 5-ciu pod postem, bo te 5 to mogą być bzdury, a szósty mógłby być sensowny.

  1. Ograniczyć do np. 50 komentarzy miesięcznie na użytkownika poza działami flame i offtopic. Każdy komentarz gdzie indziej zmniejsza licznik aż do wyczerpania.
  2. Dodać przy tworzeniu wątku checkbox "nie lubię komentarzy", jeśli autor go zaznaczy, nie da się komentować postów w tym wątku.
0

a nie lepiej zmniejszyć długość komentarza - jak będzie ograniczenie to to co teraz jest w komentarzu automatycznie będzie pisane jako post

0

+dodane będzie @(do kogo)

Czyli, jak napiszę komentarz do Misiekd, którego length > 255 znaków (?), to doda post następująco:
@Misiekd:
(komentarz)

?
(rzecz jasna - dopiero to ustalamy ;-))

0

A może dodać jednego checkboxa przy dodawaniu komentarza do ostatniego posta w temacie, jeżeli się go nie zaznaczy to zamiast komentarza zostanie dodany nowy post. Ewentualnie uatrakcyjnić opcję szybkiej odpowiedzi, tak aby łatwiej, szybciej i przyjemniej było odpowiedzieć niż komentować.

0

No... jakby szybka odpowiedź była taka jak w starej wersji... marzenia. ;(

Ja nie mam pomysłu, jak można odgórnie narzucić dyskusje na temat w postach, skoro odkąd istnieje internet to nie działa. ;P Trzeba się po prostu pilnować, no a służby specjalne mogą w razie czego poprawiać i upominać. :)

0

Powiem tak: mi to aż tak strasznie nie przeszkadza... Jedyne czego mi brakuje, to jakieś oznaczenie, że w danym temacie pojawiły się nowe komentarze.

0

somekind - czego Ci konkretnie brakuje w szybkiej odpowiedzi? pisz, pisz.. Coyote ewoluuje, wsio da się zmienić jeśli będzie miało sens

0

najbardziej brakuje podstawowych znaczników - code + lista. W starej wersji było jeszcze bold, underl., italic, kolor (chyba) itp. O ile teraz podstawowe formatowania to w sumie cztery takie same znaki to nie jest to problem to np. nigdy nie pamiętam jak jest aby coyote w ogóle nie ruszał tekstu, który jest w znacznikach, albo żeby było czcionką o stałej szerokości. Jeśli chcę wstawić tabelkę to zazwyczaj albo próbuję do skutku albo otwieram sobie na zakładce pełną odpowiedź i tam sprawdzam jak to było. Generalnie weźcie pod uwagę, że nie każdy pamięta jak się coś wstawia w poście (np. obrazek z załącznika - o ile się nie zmieniło to musi być {{Image:nazwa.bmp}} bo {{image:nazwa.bmp}} nie działa :/, tak samo zamiast szukać i wklejać cały link np. do http://4programmers.net/WinAPI/MessageBox można by dać tylko [[Delphi/MessageBox]] - ale kto pamięta, ba kto wie, że tak można poza garstką, która kiedyś czytała pomoc jak pisać arty).

Jeszcze odnośnie obrazków w załącznikach - nie dało by się na zakładce załączniki dodać obok ikonki do usunięcia załącznika coś jak wklej link do kodu? czy nawet po dodaniu załącznika obrazkowego jakiejś listy obrazków, gdzie po wybraniu wskakiwał by do postu link do obrazka? Zauważcie, że dużo ludzi dodaje obrazek jako załącznik ale mało kto go potem wkleja w post i żeby go zobaczyć trzeba w niego kliknąć - jak myślicie dlaczego tak jest? Ja uważam, że jak ktoś nie ma nerwów i nie chce mu się wertować kilometrów pomocy i faqu, a w dodatku jest nowy, to po prostu to oleje.

BTW2 szybka edycja się zdupcyła - okienko edycyjne pojawia się trochę małe
SzybkaEdycja.png

0

Komenatarze sa przeznaczone do tego, aby autorowi danego posta napisac jakas uwage (off-topic), nie wpieprzajac sie w glowny watek dyskusji. Bezzasadne jest odznaczanie watkow, w przypadku, gdy sa tam nowe komentarze, poniewaz to miejsce nie sluzy do prowadzenia dyskusji. Autor posta, do ktorego ktos dopisal komentarz - jest o tym powiadamiany i moim zdaniem to wystarczy.

Mozna dodac jakas informacje w formularzu dodawania komentarza, o tym, ze to miejsce sluzy do dodawania komentarzy do danego posta, ktorego to komentarz jest niezwiazanego z glowna dyskusja w watku

0
Misiekd napisał(a)

a nie lepiej zmniejszyć długość komentarza - jak będzie ograniczenie to to co teraz jest w komentarzu automatycznie będzie pisane jako post
tutaj chyba nie do końca zostałem zrozumiany - chodziło mi o to, że po zmniejszeniu ilości dozwolonych znaków user będzie pisał post a nie komentarz - nie chodziło mi o to, że to coyote będzie wrzucał długi komentarz jako post

0

Niech autor posta autoryzuje komentarze. Przykład: ktoś wpisał komentarz do mojego postu, dostaję prywatną wiadomość że ktoś dodał komentarz oraz jego treść. Mogę go zaakceptować lub nie - jeśli nie zaakceptuję to autor komentarza dostaje prywatną wiadomość że nie zaakceptowałem i powinien odpowiedzieć na post normalnie. Jednocześnie, zawsze mogę dodać komentarz do swojego postu i moderator też może.

W końcu jeśli to jest mój post to mogę się nie zgodzić na komentowanie go.

0

To by w zasadzie ograniczyło używanie komentarzy w ogóle. Nie będzie można w nich poprowadzić żadnej wymiany zdań, bo trzeba będzie czekać nie wiadomo jak długo, aż autor postu zaakceptuje.

Ale czy komentarze mają służyć do dyskusji...? Właśnie ten pomysł podoba mi się jak na razie najbardziej. Niektórzy lubią sobie po prostu w komentarzach popitolić o dupie maryni, i ciągnie się przez 50 komentarzy rozmowa między dwoma użytkownikami... Weźcie idźcie na czata...

0

A ja poproszę bana na komentarze, coby niektórzy nie latali po starych postach i bzdur nie pisali...

dzieciak.png

0

Może się wypowiem na temat komentarzy, jako "nowy (ale ogarnięty) na forum, początkujący kombinator":

Komentarze w tej formie jaką tutaj mamy, są moim zdaniem bardzo przydatne:

Wyobraźmy sobie, że mamy jakiś temat w stylu "Jak zrobić cośtam, używam funkcji tej i tej ale nie działa"

W drugim poście ktoś daje rozwiązanie, jednocześnie w komentarzu podaje w wątpliwość cały pomysł i podaje swój. Temat ewoluuje, koleje posty zawierają rozwiniecie rozwiązania problemu a w komentarzach prowadzona jest dyskusja, w której są uwagi. Na koniec, w ostatnim poście ktoś podaje extra super gites kod, wszyscy się zachwycają bo jest to rozwiązanie problemu ale jednocześnie nadal w komentarzach można prowadzić dysputy "ja bym to jednak zrobił inaczej bo to, to i tamto". Komentarze nie niszczą głównego wątku i bardzo często mogą być uzupełnieniem tematu.

Na innych forach jest niemożliwe rozdzielenie dyskusji pobocznej od głównego wątku !

A tutaj jest to i wygodne i przydatne. Z tego faktu, wszystkie moje problemy, pytania i pomysły będę pisał tu i dopiero jak nie znajdę rozwiązania to wybiorę się np na http://forum.unit1.pl itp. Jestem przekonany, że większość koderów-masterów-pałerów bardzo sobie ceni cały system tego portalu i wysiłek w niego włożony na pewno motywuje do udzielania się na forum.

Jedna mała sugestia: tło pola w którym dodajemy komentarz, powinno mieć delikatnie zarysowany napis w stylu: "Rozwiązania problemów oraz inne ważne wypowiedzi prosimy pisać w postach"

Albo: niech autor tematu/moderator/wszyscy? ma możliwość zamiany komentarza na post, jeżeli uzna, że wnosi on coś wartościowego do dyskusji

0
ALIENQuake napisał(a)

Na innych forach jest niemożliwe rozdzielenie dyskusji pobocznej od głównego wątku !

StackOverflow, DevPytania, CodeGuru...

0

Tyle, ze to nie forum somekind ;)

0

http://stackoverflow.com - anglojęzyczny wiec jest w drugiej kolejności dla poczatkujących
devpytania.pl - serwis może być, widać ze łatwo można pytać, a za pomoc otrzymuje się wyróżnienia
http://codeguru.pl - tylko .NET

A w google jak się wpisze programowanie to na pierwszym miejscu jest Wiki, na drugim ten serwis a na 3 jakieś coś, co ma ostatni news z 2006 roku = świeża owieczka ląduje tutaj :-]

0
ALIENQuake napisał(a)

świeża owieczka ląduje tutaj :-]

To zdecydowanie nie jest powód do radości.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1