Propozycja promowania artykułów

1

Miałem spory problem z kategoryzacją tego wątku, mam nadzieję że się nie pomyliłem.

Mam od jakiegoś czasu pewien pomysł i jestem ciekawy czy ktokolwiek go podziela.

Otóż czasami ludzie piszą artykuły do serwisu. Niestety, mimo że dużo z nich jest ciekawych (artykułów, nie ludzi), często mało kto je czyta bo są pokazywane tylko na stronie głównej (a wielu stałych bywalców wchodzi od razu na forum), w dodatku w małej, pięcioelementowej ramce więc w kilka dni cała zawartość może się wymienić.
Adam kiedyś pisał że chciałby rozwoju innych (oprócz forum) aspektów serwisu - moim zdaniem byłby to krok w tę stronę.
Skoro komuś się chce pisać teksty to jednak warto byłoby to wykorzystać i w jakiś sposób promować.

Moja propozycja polega na tym żeby stworzyć jakiś, np. comiesięczny, "newsteller" w którym byłyby podawane, razem z krótkim opisem, linki do ciekawych artykułów napisanych w ten miesiąc (+ ewentualnie kilka najciekawszych telstów archiwialnych żeby nie poszły w zapomnienie).
Mogłoby to być np. w formie postu na forum, albo jeszcze jednego artykułu pełniącego rolę spisu treści po dziełach stworzonych w tym miesiącu (+ krótkie info o tym na forum żeby można było zwrócić uwagę), albo jeszcze coś innego, tutaj jest duże pole do manewru.

Jak uważacie, jest to dobry pomysł (niekoniecznie w formie którą ja proponuje) czy raczej przerost formy nad treścią?

0

Ja jestem za. Nawet na maila mógłby przyjść taki newsletter.

1

Równie dobrze w postaci pdf-a "przegląd 4programmers.net" - z numerami kolejnymi do pobrania. Może to by zachęciło do pisania...

0

Chciałem się tylko upewnić że temat umarł śmiercią naturalną?
Szkoda.

Chyba że wszyscy zaniemówili zaskoczenie genialnością mojego pomysłu? ;)

0

Nie umarł - czekamy na zdanie tych na górze...

BTW: zróbmy konkurencję SDJ - pod kątem miesięcznika w pdf z reklamami - podejrzewam, że może z niższymi ambicjami niż tamci, ale bardziej poczytny... Byłoby trochę kasy na serwer z reklam, promocja strony, promocja tych których artykuły zostałyby użyte...

0

Nie umarl. Po pierwsze chcialem podziekowac za zalozenie watku i zainteresowanie sprawa. Milo jest widziec, ze kogos to obchodzi.
Sam od pewnego czasu sie zastanawiam jak podwyzszyc i zwiekszyc poziom artykulow, ktory jest okrutnie niski. Nie sa to podobne artykuly, bardziej jak notatka nabazgrana na szybko. Obecnie nie mam czasu napisac nic wiecej ale wciaz mam ten temat na uwadze, zastanawiam sie nad tym :)

0

Ja myślę, że to jest świetny pomysł!

Jedną z tych form jest jak napisałeś, post comiesięczny z rozpiską oraz uwagami - które artykuły/gotowce są naprawdę dobre.

Ciekawe byłoby też nagradzanie "jakoś" użytkowników za pisanie artykułów/gotowców - ale to już chyba temat na osobny wątek.

0

Również jestem za. Comiesięczne powiadamianie na maila to świetna sprawa. Wydawanie w postaci zina również, lub możliwość eksportu do pdf, który był by zaopatrzony małym banerkiem - kasa na serwer jest a i tak każdy sobie potem to wytnie.

1

Malutka uwaga: pierwszy autor artykułu powinien być zawsze wyesponowany pod artykułem. Wiem, że jest historia, ale ludzie jednak piszą z chęci pokazania się. Nawet jak mu ktoś ten artykuł poprawi, skoryguje, to autor powinien być na pierwszym miejscu.

0

Dobry pomysł.

Nie wiem, czy zależy nam na takiej popularności, jednak jakby zorganizować kilku news writerów na ogólne tematy komputerowe, może o posunięciach wielkich firm, przyciągnęło by to ludzi, na strone główną a wtedy zestawienie artów w tabelce po prawej i więcej odwiedzin. Jednak tego typu zabieg przywiałby nie tylko programistów i profesjonalistów, a zwykłych trolli i ludzi mniej powiązanych z zagadnieniami o jakich to forum traktuje, niemniej popularność i wśród docelowej grupy znacząco by moim zdaniem wzrosła. Wiemy, że coś kosztem czegoś, i mam wrażenie, że z użytkownikami to jest jak z rozkładem normalnym i inaczej tego zorganizować się nie da. Zwiększając liczbę odwiedzin, przyciągniemy zapewne całe spektrum ludzi, a zatem i tych wartościowych ,o co nam chodzi.

0

Wlasnie autor zostal usuniety w nowej wersji :D
Ale myslalem, ze mozna cos takiego jak na filmwebie: "autorzy strony" albo "strone redaguja"

0

BTW: zróbmy konkurencję SDJ - pod kątem miesięcznika w pdf z reklamami - podejrzewam, że może z niższymi ambicjami niż tamci, ale bardziej poczytny... Byłoby trochę kasy na serwer z reklam, promocja strony, promocja tych których artykuły zostałyby użyte...

A jak Adam już skończy budować (za pieniądze z reklam) willę na hawajach to może się podzieli w forumowiczami :)

@Deti - Właściwie to dokładnie tak to sobie wyobrażałem. Chociaż artykuł jako spis treści również ma swoje zalety (nie gubiłby się po jakimś czasie) a i pdf (+ milionowe zarobki z reklam) brzmi dumnie ;)

@(autor_pod_artykułem) -
Domyślam się że został usunięty na wzór wiki. Wikipedia to ofc świetna rzecz. Ale z drugiej strony... Trzeba pamiętać że wiki to nie miejsce na artykuły - to baza wiedzy.
Więc zależy do czego teksty miałyby dążyć. Moim zdaniem lepiej by było koncentrować się na artykułach, a pisanie dokumentacji (ad. sporej ilości artykułów typu CreateProcess - nie żeby nie były przydatne ale... inni już to zrobili. Szczególnie że w tym przypadku to tylko tłumaczenie z MSDN) i podobne zostawić Wikipedii i stronom dedykowanym (jak MSDN właśnie).
Jeśli chciałbym "wypromować swoje nazwisko" - chociażby w celu zaimponowania pracodawcy czy przygotowując się do wydania książki - zależałoby mi żeby każdy kto wejdzie na stronę wiedział że to ja jestem autorem.

Ale myslalem, ze mozna cos takiego jak na filmwebie: "autorzy strony" albo "strone redaguja"

Zdarza mi się poprawić formatowanie w artykule albo tylko poprawić kilka literówek - niesprawiedliwe byłoby stawianie mnie na równej pozycji z kimś kto poświęcił sporo swojego czasu na opracowanie tematu. @seealso wikipedia a artykuły.

@lukas_gab - nie jest to zły pomysł, ale ci news writerzy zapewne nie wezmą się z powietrza ;) Co innego pisać artykuły a co innego zobowiązać się do pisania kilka razy w miesiącu tekstu na temat który cię być może zupełnie nie interesuje. Wróżę że to się nie uda.

0

@msm: wiesz, mozna oddzielic "modul" wiki (dzieki ktoremu tworzymy encyklopedyczne hasla - np. opis elementow jezyka programowania) od modulu artykulow. W module artykulow, np. niemozliwa by byla edycja danego tekstu. ALBO mozliwa, ale wlasnie - wyswietlany bylby autor danego tekstu. Tak, czy inaczej trzeba cos zmienic ;)

Mozna tez zrobic liste autorow artykulu, wraz z procentowym "wkladem" w tresc (wklad bylby liczony na podstawie ilosci rewizji tekstu oraz ilosci zmian wprowadzonych w tekscie np. chociaz poki co nie mam pomyslu na algorytm).

0

Proponuję prostsze rozwiązanie niż podział wiki na wiki i artykuły - blokowanie.
Jak autor napisze artykuł i nie będzie chciał, by był kiedykolwiek modyfikowany - to niech zablokuje. Dodatkowo, zrobimy jakiś szablon z miejscem na nick/nazwisko/bio autora, który na początku takich lepszych, poważniejszych artykułów będzie można wstawić.

0

Ew. jeszcze jedno rozwiązanie - zezwolenie na wprowadzanie zmian w dokumencie, ale żeby zostały przyjęte i wyświetlane autor bądź moderator musi zaakceptować.

0

Ok, blokowanie artykulu jest nawet juz zaimplementowane. Tyle, ze poki co ta funkcjonalnosc jest wlaczona moderatorom ;)

Innym pomyslem, ktory mam w glowie od dluzczego czasu, jest promowanie tych lepszych na stronie glownej (rotacyjnie). Jak to ma dzialac? Obecnie mamy modul "Nowosci", ktory umozliwia publikowanie newsow podajac URL strony zew. lub wew. oraz ocenianie przez userow "wartosciowosci" danej strony klikajac na ikonke "+" oraz "-"; od tego zalezy pozycja na liscie nowosci.

Mozna dodac taka mozliwosc (glosowania) w stopce danego artykulu. Oddanie plusika na dany tekst, automatycznie przypominaloby o wartosciowosci danego tekstu, na stronie glownej.

0

Skoro już była mowa o zachowaniu autora - taka informacja, np. Ilość artykułów mogłaby się znaleźć w profilu (czy jakiekolwiek wyróżnienie jako "pisarza"), czy być nawet wyświetlana pod nickiem - tu by też mogła zadziałać swojego rodzaju "zazdrość" - on napisał, to ja też spróbuję.

0

Blokowanie może nie być najszczęśliwsze, w przypadku znalezienia w starym artykule błędu lub nieaktualności, a oryginalny autor nie ży- nie wykazuje aktywności.
Jednak z drugiej strony pokazywanie autora powinno być.

0

Ach, zablokowany zawsze można odblokować.

0

a co myslicie o tym, zeby dodatkowo np na dole forum badz u gory obok bannera reklamowego umiescic box "ostatnie 5 tekstów" (jak na glownej)

0

ZA! - Większość osób w tej chwili wchodzi wyłącznie na forum, może nawet nie wiedzą o artykułach. U góry - niech z ciekawości sprawdzą.

0

Hmm, u gory? Nie jestem przekonany jak to mialoby wygladac :/ Na dole - predzej. Po prostu nie moge sobie wyobrazic wygladu tego u gory - nad trescia watku.

0

A przy okazji, może czas by było przejrzeć komentarze pod artykułami i co poniektóre pousuwać. Po pierwsze dlatego, że niektóre albo niewiele wnoszą, albo są nie na temat.

0

Ależ ja uparty jestem :]

Niedawno sobie przypomniałem o tym temacie, zajrzałem a tu proszę, już pół roku minęło. Zdecydowałem złośliwie nie dać się pokonać i wskrzesić wątek spośród zmarłych raz jeszcze.

Wiem że admini serwisu mieli i mają ważniejsze rzeczy do robienia w Coyote. Niektórzy pewnie mają nawet, o zgrozo!, prywatne życie. Wolałbym po prostu dostać jasną odpowiedź w stylu 'nie mamy czasu ani ochoty na pisanie takich udziwnień' albo 'nie' albo 'tak'. Mam nadzieję że nie proszę o wiele ;)

PS. Z jakiego powodu się nagle obudziłem?
Po prostu - po raz pierwszy od jakiegoś czasu wchodzę na stronę główną (najczęściej od razu na forum) a tam wszystkie artykuły nowe. W tym na przykład o pisaniu OS-a w Pascalu (?), albo rozbudowany tekst o Singletonie. Gdyby nie przypadek, nigdy bym tych artykułów nie zauważył, a i tak nie wiem czy coś naprawdę ciekawego mi nie uciekło... Ciekawe ile wyświetleń mają te artykuły a ile mogłyby mieć.
No i demotywująca dla potencjalnego autora musi być świadomość że mało kto zauważy jego dzieło.

0

Niedawno sobie przypomniałem o tym temacie, zajrzałem a tu proszę, kolejne pół roku minęło :)

Ponieważ w redmine wisi zgłoszenie naszego Patryczka http://redmine.boduch.net/issues/383, chciałem wskrzesić ten temat: czy licznik wyświetleń jest potrzebny?

Operacje rozszerzające grupowania group by
Model Oracle

Spójrzcie na sam dół artykułu, tu dziewczyna była ciekawa czy/ile razy ktoś czyta to co napisała, że na własną rękę umieściła liczniki w artykule. Czyli jednak potrzebne :) (btw: liczniki umieszczone za moją zgoda :D)

Swoją drogą to pozwoliłoby na wyświetlenie listy najbardziej popularnych/najczęściej czytanych artykułów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1