Wyglad nowego forum

0

Pracuje wlasnie nad forum w nowej wersji projektu. Ooj duzo mi zostalo jeszcze.

Niemniej jednak chcialbym Was zapytac o zdanie w jednej, dwoch sprawach.

  1. http://coyote.boduch.net/demo/Forum

W ostatniej kolumnie zawarlem informacje o ostatnim temacie i autorze. Co myslicie o formatowaniu daty w ten sposob: "dzisiaj, 17:45", "wczoraj, 12:00", "2 dni temu" itp itd

  1. http://coyote.boduch.net/demo/Forum/Webmastering

Mysle, aby wywalic kolumne "Autor", informacje o autorze i dacie przeniesc pod nazwe tematu.

0

Ja tam wolę datę mieć zapisaną wszędzie w tym samym formacie, dobrze jakby się dało ustawiać czy chcemy widzieć "08-07-2010 17:40" czy "dzisiaj, 17:40". Okno szybkiej odpowiedzi za duże, domyślna czcionka zbyt krowia.

0

Ten (#85C226) zielony jest PASKUDNY!

0
Qyon napisał(a)

Ten (#85C226) zielony jest PASKUDNY!

Ten zielony jest faktycznie zbyt zielony. W porównaniu do aktualnego zielonego jest za zielony ;/

Btw. wysyłanie posta z gościa:
Fatal error: Cannot use object of type Page as array in /home/adam/boduch.net/coyote/helper/url.helper.php on line 118

0

Format mozna ustawiac w panelu uzytkownika. Ale jest to format zgodny z funkcja strftime().

Inny pomysl jest taki, aby daty starsze niz 2 dni wyswietlane byly zgodnie z formatem ustalonym w panelu uzytkownika, a te "mlodsze", w formie dzisiaj, 13:34, wczoraj, 12:12. I to jednolicie - w calym serwisie.

@Demonical Monk: mysle, aby w ogole zrezygnowac z osobnych stron z formularzami odpowiedzi/pisania nowego tematu. Aby po prostu formularz byl u dolu strony, w danym forum, gdzie chcemy pisac - lub - w temacie, w ktorym chcemy odpowiedziec.

Prosze zglaszaj bledy w Redminie (http://redmine.boduch.net/projects/coyote-cmf). Jezeli edytujesz dany post, to jest duza szansa, ze tego nawet nie przeczytam, bo mi odpowiedzi przychodza na e-maila, do watkow wowczas nie zagladam jezeli nie odpisuje, tak jak teraz ;)

Zgodnie z tym, co w Redmine jest, forum jest zrealizowane dopiero w 30% wiec wieeele rzeczy po prostu nie dziala - nie zostalo zrobionych. No, ale bledy mimo wszystko mozna zglaszac w Redmine :) Wszystkie przegladam.

Kolejne nowe funkcje na forum do przeduskutowania:

  1. Tagowanie postow. To Marooned kiedys wspominalal.
  2. Sortowanie postow po wartosciowych wypowiedziach. Oczywiscie wszystko zostaloby po staremu - posty wyswietlane od najstarszego do najmlodszego ;) Ale dodatkowa mozliwosc sortowania postow po najbardziej wartosciowych wypowiedziach.

Inne sugestie co do forum, czy ogolnie - calego serwisu - mozna zglaszac w Redmine, w zakladce "Zagadnienia".

0
Adam Boduch napisał(a)

@Demonical Monk: mysle, aby w ogole zrezygnowac z osobnych stron z formularzami odpowiedzi/pisania nowego tematu. Aby po prostu formularz byl u dolu strony, w danym forum, gdzie chcemy pisac - lub - w temacie, w ktorym chcemy odpowiedziec.

Czyli cofamy się do okresu wczesnych grup dyskusyjnych - brak poglądu postu przy wysyłaniu? Inna sprawa, że tam specjalnie potrzebny nie był, tutaj jest.

0

A kto powiedzial, ze nie bedzie podgladu postu?

0

Twój skrypt, Twoja decyzja. Po prostu nie wyobrażam sobie zabawy w podgląd i poprawę postu razem z przeładowywaniem całego wątku/działu, szczególnie przy postach quetzalcoatla, bswierczynskiego czy niektórych moich - objętość dziesięciu prac maturalnych razy kilka na stronę.

0

Funkcjonalność nowego tematu pod listą tematów wydaje mi się dziwna i zbędna. Przeważnie klikam po tematach a nie piszę nowe, więc dla mnie jest to tam zupełnie niepotrzebne.

0

Lepiej byłoby coś w stylu „08-07-2010 23:52 (wczoraj)”, bo w okolicy północy (a to przecież całkiem realna godzina wysyłania posta) pojęcia „dzisiaj”, „wczoraj” stają się dość umowne.

0

@deus: ponownie - nie mowilem, ze nie bedzie podgladu. Tez nie wyobrazam sobie nieposiadania tej opcji. Zobacz np. tutaj http://coyote.boduch.net/demo/Edit/Wiki_test (login: demo, haslo: 123). Tam jest przycisk "Podglad" i generuje sie podglad bez przeladowania strony.

@pako1337: Dzieki za opinie. Oczywiscie jest to sprawa do przedyskutowania. Mozna np. ladowac ten formularz dynamicznie AJAXowo po kliknieciu w odpowiedni przycisk.

@Azarien: racja. Zaczerpnalem ten pomysl po prostu z innych for :) Temat do dyskusji.

0

OK, jak bez przeładowywania strony to jest aż tak źle. Wypadałoby żeby panel dodawania był, tak jak obecnie szybka odpowiedź, wysuwany dopiero po kliknięciu odpowiedniego przycisku.

0
pako1337 napisał(a)

Funkcjonalność nowego tematu pod listą tematów wydaje mi się dziwna i zbędna.
mam podobne zdanie - w pierwszym momencie jak otwarłem forum to nie byłem pewny czy jestem w nowym poście czy w dziale. Mało to intuicyjne wg mnie.

0

<joke>A i jeszcze najważniejsze - DLACZEGO NIE MA code=delphi W EDYTORZE? Toż to zamach jest normalnie ... </joke>

0

<joke 2.0>No właśnie, gdzie jest button od Pythona, przecież to prawie dwa razy popularniejsze niż Delphi?</joke>

Adam, dałoby się dać comboboksa jak na pastebinie zamiast buttonów dla faworyzowanych języków? Ew. po prostu button 'kod' robiący za rozwijaną listę.

0

Po prostu mialem takie ikonki :P
@deus: dodalem zgloszenie http://redmine.boduch.net/issues/8

Ok, wiec zrobie tak, ze formularz dodawania nowego tematu/odpowiedzi bedzie domyslnie ukryty.

0
  1. Nagłówki w postach to jest sprawa stosowana rzadko. Przycisków do nich być nie musi według mnie.
  2. Po wejściu do działu wygląda jakby się od razu weszło do jakiegoś tematu przez ten formularz na dole. Może domyślnie go ukrywać?
  3. Nie ma przycisku "odpowiedz" w wątku, jak jestem niezalogowany? Formularza też nie ma.
  4. Wchodzę do wątku, puszczam pusty temat i dostaję przy temacie:
  • Podana wartość jest pusta
    • Pole nie może być puste

Po co aż dwa błędy? ;-)

  1. Jak się wstawia linki zewnętrzne? Składnia jak w starym Coyote czy może teraz jakiś a'la Markdown czy w ogóle coś nowego?

+1. Tagowanie postów (a raczej wątków) - za.
+2. Ocenianie postów - za. Ja wiem, że kiedyś to mieliśmy i się nie sprawdziło, ale na DevPytania na przykład się sprawdza. Plus możliwość posortowania po ocenach w danym wątku. Plus globalna "karma".
+3. Oznaczanie danej odpowiedzi jako "rozwiązujące" problem w danym wątku? Jak ten ptaszek na wspomnianych devpytaniach. I wyróżnianie takich wątków w widoku forum. Jak [solved] które wieki temu ktoś zaproponował.

0

Dzieki za opinie Ktosiu.
Jak mowilem - nie jest jeszcze gotowe nawet w polowie forum :P Stad dodawania odpowiedzi nie ma jeszcze ;) Dodalem na SVN po to, aby zapytac was o te zmiany tylko...

Jezeli chodzi o skladnie, to pozostanie taka jak obecnie + pare nowych rozwiazan. Jak tutaj: http://coyote.boduch.net/demo/Test_parserow

Na forum trzeba bedzie ograniczyc pewne rzeczy, jak np. wstawianie szablonow. No i w postach pozostawic mozliwosc uzywania podstawowego htmla :)

W ogole przydaloby sie "odswiezyc" wyglad forum. Nie mowie juz o zmianach ikonek bo te obecne sa "byle jakie" wygladaja jakby byly w paincie rysowane ;) Ale ogolnie - nadac nowy "oddech" dla forum.

Co do ukrywania formularza - to ok, bedzie ukrywany. Po kliknieciu "Nowy temat" czy "Odpowiedz" ow formularz bedzie sie wysuwal.

0

Nie wiem, ja jakoś jestem przeciwny wszystkim SOGom, karmom i innym bajerkom. Czy to jest na prawdę potrzebne? To forum jest inne właśnie dlatego, że każdy wygląda jak normalny user, administratorzy nie mają nicków w oczojebnym czerwonym, nie ma liczników postów przy widoku posta, nie ma "pomógł" albo warnów...

0

<mojezdanie>Ja bym nie miał nic przeciwko temu, aby admini/modzi mogli oceniać każdy post -> punkty powędrują na konto usera. Taki system oceniania czy ktoś zasługuje już na bana na otrzeźwienie, czy nie.</mojezdanie>

0
  1. wielka odpowiedź w widoku wątków? jeśli już, to koniecznie schowana - ja też 2x myślałem, że wszedłem do wątku z otwartą szybką odpowiedzią
  2. brakuje mi unikalnej funkcji obecnego Coyote, której długo szukać w innych forach, a która jest świetna - combo z działami przy pisaniu wątku - nigdy nie rozumiałem potrzeby wchodzenia do działu, w którym chcę stworzyć wątek - bardzo proszę o powrót - dzięki temu byliśmy krok przed resztą
  3. Demonical ma rację - czysto i klarownie.. wszelkie wykresy, kolorowe nicki, gwiazdki do oceny jakości postów.. ok, ale jako rozszerzenie - u nas wyłączone [wręcz nie napisane]
  4. wywalić "dodaj stronę do zakładek" - działa tylko w IE, user sam wie jak się dodaje stronę - chyba, że to jakieś kojotowe zakładki, to trza by zmienić nazwę jak "dodaj do obserwowanych" - pożądana funkcja!
  5. mogę wątek stworzyć, ale nie widzę możliwości odpowiedzi (anonim)
  6. daty - proszę by domyślna data była zgodna z ISO 8601, która obowiązuje w Polsce - czyli YYYY-MM-DD HHss - oczywiście możliwość zmiany w panelu usera (long date i short date też by było miłe - używane w zależności od miejsca - jak data dołączenia usera - krótka (rok, miesięc, dzień) - data napisania posta - długa (data i godzina))

błędów CSS nie wymieniam, za wcześnie

generalnie świetna robota :)

PS.
To co Qyon napisał - takie rzeczy powinny być możliwe przez niezależnie napisane rozszerzenia - czy framerork i kod forum/strony umożliwiają takie modyfikacje bez zmiany głównego kodu? jakieś hooki jak w MediaWiki?

0

Dzieki Marooned za odpowiedz.

Jak mowilem - odpowiadania na posty jeszcze nie ma :D Poki co nie uporam sie z tym formularzem.

Co do dat, to jest mozliwosc ustalania formatow dat, w profilu uzytkownika (juz zrobione). Chodz mi o to, aby jezeli post czy komentarz jest dodany dzisiaj, zamiast daty, byla wyswietlana godzina - np.

<span title="09-07-2010 16:08 [tutaj w formacie daty jaki jest ustawiony w panelu]">dzisiaj, 16:08</span>

Jezeli post byl pisany wczoraj, data wyswietlana jest normalnie, zgodnie z formatem wybranym w panelu uzytkownika.

Tez jestem przeciwny kolorowym nickom, gwiazdkom itp. Jednak ustawianie postu jako wartosciowego (bez zadnej dodatkowej punktacji dla usera [no dobra, to akurat mozna przemyslec]) i sortowanie po wartosciowych odpowiedziach ma uzytkownikom pomagac w odnalezieniu rozwiazania danego problemu. Chodzi mi tutaj o zaimplementowanie tej funkcji znanej ze stackoverflow.

Co do rozszerzalnosci projektu. Nie wiem jak to wyglada w Wiki, ale:

  • we frameworku jest mechanizm triggerow (czyli to samo co hooki chyba)
  • forum samo w sobie jest modulem
  • w projekcie mozliwe jest dolaczanie wtyczek, ktore z kolei sa dolaczne do modulow

Czyli wyglada to tak (z punktu widzenia usera):

  1. Admin instaluje modul forum w projekcie
  2. Modul instaluje sie w projekcie dodajac w profilu uzytkownika potrzebne mu pola (np. licznik postow, pole sluzace do dodawania avatara) i inne rzeczy ;)

Moduly sa rozszerzeniem dla aplikacji. Sa one integrowane z aplikacja i traktowane de facto jako integralna czesc aplikacji.

Wtyczki nie moga dzialac samodzielnie. Sa dolaczane do modulow. I tak np. wtyczka komentarzy zostala przeze mnie wlaczona w module forum, dzieki temu moge komentowac rozne watki - tak jak tu: http://coyote.boduch.net/demo/Forum/Webmastering/3,temat_w_webmasteringu

0
Adam Boduch napisał(a)

Dzieki Marooned za odpowiedz.

Jak mowilem - odpowiadania na posty jeszcze nie ma :D Poki co nie uporam sie z tym formularzem.

Co do dat, to jest mozliwosc ustalania formatow dat, w profilu uzytkownika (juz zrobione). Chodz mi o to, aby jezeli post czy komentarz jest dodany dzisiaj, zamiast daty, byla wyswietlana godzina - np.

<span title="09-07-2010 16:08 [tutaj w formacie daty jaki jest ustawiony w panelu]">dzisiaj, 16:08</span>

Jezeli post byl pisany wczoraj, data wyswietlana jest normalnie, zgodnie z formatem wybranym w panelu uzytkownika.

Tez jestem przeciwny kolorowym nickom, gwiazdkom itp. Jednak ustawianie postu jako wartosciowego (bez zadnej dodatkowej punktacji dla usera [no dobra, to akurat mozna przemyslec]) i sortowanie po wartosciowych odpowiedziach ma uzytkownikom pomagac w odnalezieniu rozwiazania danego problemu. Chodzi mi tutaj o zaimplementowanie tej funkcji znanej ze stackoverflow.

Ale jak prowadzimy dialog, to temat po posortowaniu zrobi się bezsensowny.

0

To prawda, dlatego musi byc opcja sortowania ;))

0

Ja jestem przeciwny jakiemukolwiek ocenianiu/odznaczaniu/zdobywaniu nagród czy co tam jeszcze się da wymyślić - proponuję przeczytać http://4programmers.net/Forum/650256#650256 i pomyśleć jeszcze raz (swoją drogą, czemu to nie jest w perełkach, chociażby dla samej ankiety?)

Jest normalne, fajne forum i wszystkim to odpowiada, po co udziwniać?

edit: z drugiej strony... jeśli ktoś naprawdę szukałby odpowiedzi na forum zamiast utworzyć od razu nowy temat to może rzeczywiście jakieś zaznaczenie przez autora tematu - "ten post rozwiązał problem".

0

Jestem przeciwny jakiemukolwiek 'liczbowemu' ocenianiu, szczególnie wyłącznie przez moderatorów i administratorów. Starczy, że już jeden konflikt Qyon vs AdamPL wynikający z mocno subiektywnej oceny naprostowałem, kolejnych nie chcę widzieć. Dla 'uprzywilejowanych' użytkowników obecna forma skromnego dopisku pod nickiem jest wystarczająca.

Liczba postów czy pochwał działa negatywnie, szczególnie na nowych użytkowników. Przechodziłem to za czasów starego forum UW-Team, mając coś koło jednej pochwały na 3 posty miałem 'ciekawe' stosunki z niektórymi newbie - onieśmieleni, przyjmujący wszystko na wiarę, zwracający się nawet per 'pan' konkretnie do mnie, uważający opinię tak 'wybitnie ocenianego' użytkownika za rozstrzygającą, czasem bojąc się pytać o niejasności. Jeszcze poważniej traktowany był Gynvael z rangą 'przyjaciel' (w rzeczywistości z uprawnieniami administratora, piszący elaboraty a'la bswierczynski) z liczbą postów przekraczającą tysiąc. Z drugiej strony liczba 'pomógł' często przesądzała o wyborze/jakości rozwiązania z punktu widzenia zadającego pytanie - osoby, które nabiły sobie statystyki na hello-worldach były poważniej traktowane niż użytkownicy piszący konkretne, rozbudowane odpowiedzi z mniejszą liczbą 'pomógł'. Czy tego właśnie chcemy, dzielenia na lepszych i gorszych wedle numerków, sztucznego stwarzania dystansu? Statystyka kłamie, ludzie popełniają błędy, nikt nie wie wszystkiego... Przecież jednym z filarów 4programmers jest polityka otwartości i równości.

Jeżeli chodzi o ostrzeżenia to byłbym za, chociaż wypadałoby to sensownie rozwiązać, podejście '3 warny i dobranoc' nie jest sprawiedliwe. Mając np. paragraf o pisaniu poprawnie cepa miałby bana gdzieś do czasu aż mu wnuki dorosną...

Ocenianie odpowiedzi per wątek, czy wskazanie rozwiązania, nie jest złym pomysłem - albo podświetlenie postu i odpowiedni link na początku [przejdź do rozwiązania], albo wzięte ze stackoverflow, ważne jednak aby był to alternatywny tryb wyświetlania, podstawowym powinien być obecny.

BTW, Adam, co sądzisz o paragrafie 4.8 w nowej odsłonie serwisu?

PS jak chcecie napisać 'deus, nie pij więcej' to się nie krępujcie, mam jeszcze drugiego Portera i nie zawaham się go użyć.

0

Co do dat, to chodzi mi o to, by domyślna nie była "09-07-2010 16:08" ale "2010-07-09 16:08" - jesteśmy największym serwisem programistycznym w Polsce, dawajmy przykład i trzymajmy się standardów - od czegoś są. Zawsze Adamie możesz sobie w profilu zmienić na "09-07-2010 16:08" :)

Co do oznaczania. Sama idea nie brzmi źle - ale zostawiłbym ją na fazę drugą, jak nowy kojot zacznie działać, przyzwyczaimy się i wtedy będzie można urządzić dyskusję jak to widzimy i jak to zaimplementować.

Siedzę w tej właśnie chwili (i jeszcze 2 dni tak posiedzę) w Gdańsku na Wikimanii, mnóstwo rozmów o użyteczności, odczuciach użytkownikach, zmianach i przyzwyczajeniach. Ogrom tych zmian opiera się na dyskusji zainteresowanych użytkowników. Dlatego na Wikipedii tak wiele czasu zajmuje wprowadzenie małej zmiany. Możemy połączyć korzyści. Skorzystać z dyskusji ale zmiany przeprowadzić szybciej. Nie mamy 300 milionów unikalnych odwiedzin miesięcznie, by być aż tak ostrożni ja oni, ale rozmowa przed wprowadzeniem takich zmian może uchronić przed pójściem złą drogą.

W myśl zasady: wilk syty i owca cała.

[edited]
Deus powyżej napisał bardzo wartościowego posta. Dobry wpis.
I tak - system warnów by się przydał. Ban na xx godzin/dni jest często nierozumiany przez użytkowników - nawet stałych bywalców [patrz: ostatnia akcja z polaczkiem]

0

Dobrze, widzę, że karma/oceny nie odpowiadają większości. Rozumiem sprzeciwy - to tylko luźna uwaga była.

Ale określanie tematu jako "rozwiązany" nie jest takie głupie. Z dodatkowymi założeniami: zrezygnować z sortowania czy czegokolwiek, po prostu wyróżniać post rozwiązujący. Dlaczego? Może nawiązywać do całej dyskusji, więc lepiej go zostawić w "toku". Ewentualnie link/przycisk "przejdź do rozwiązania".
I brońcie Ori nie zrobić tego w stylu forów Technetu, gdzie najpierw są posty "rozwiązujące", a potem cała dyskusja (i te posty po raz drugi), bo nigdy nie mogę tam znaleźć tego, co trzeba.
Dodatkowo cały wątek może być oznaczony w jakiś sposób na liście wątków.

Pytanie: czy pozwalamy na wielokrotne oznaczanie "ten post załatwił sprawę"? Mogą istnieć dwa lub więcej równorzędne rozwiązania, choć zazwyczaj autor już po pierwszym się nie odezwie...

Za ostrzeżeniami też jestem za, miałem o tym wspomnieć. Ale nie muszą to być żółte kartki rodem z dobrychprogramów (i zasada, że 3 zółte = out). IMO mogą to być po prostu drobne notatki widoczne tylko dla moderatorów, a czy i kiedy będzie ban to już zależy od cierpliwości któregoś.

A co do daty:
dzisiaj może być i "dzisiaj, o 19:13", ale nie "dzisiaj, godzinę temu" czy wręcz "miesiąc temu" a'la Blip.pl, gdzie się o dacie nie można zorientować szybko. Dla dat starszych niż jeden dzień proponuję standardowy format ISO 8601. No, może bez sekund.

0
deus napisał(a)

Jestem przeciwny jakiemukolwiek 'liczbowemu' ocenianiu, szczególnie wyłącznie przez moderatorów i administratorów. Starczy, że już jeden konflikt Qyon vs AdamPL wynikający z mocno subiektywnej oceny naprostowałem, kolejnych nie chcę widzieć. Dla 'uprzywilejowanych' użytkowników obecna forma skromnego dopisku pod nickiem jest wystarczająca.
Właśnie wobec takich konfliktów uważam, że pozytywna jednak ocena kogoś, komu chce dać bana mogłaby skłonić do przemyślenia tego ponownie.

0
Ktos napisał(a)

Za ostrzeżeniami też jestem za, miałem o tym wspomnieć. Ale nie muszą to być żółte kartki rodem z dobrychprogramów (i zasada, że 3 zółte = out). IMO mogą to być po prostu drobne notatki widoczne tylko dla moderatorów, a czy i kiedy będzie ban to już zależy od cierpliwości któregoś.

Ostrzeżenia czasowe, oznaczane jakimiś "chorągiewkami", wygasające po np. miesiącu, ale po zebraniu trzech brak możliwości pisania na forum. To powszechny system i sprawdzony. Na dodatek ma jakiś walor resocjalizacyjny, bo:

  • użytkownik przy każdym swoim poście widzi, że ma być grzeczny;
  • bo jak nie będzie grzeczny, to będzie miał urlop od forum;
    System, w którym blokuje się możliwość zalogowania (nie pisania!) jest największym absurdem tego forum. To nic nie daje, skoro zbanowana osoba i tak może pisać, no ale to już wina możliwości wpisywania anonimowych postów tutaj. Chociaż w sumie tym większy sens mają te wkurzające "odznaczenia" przy avatarze bardziej zadziałają na wyobraźnię niż niemożność pisania.
    Inna rzecz, że banowanie za niezrozumienie dowcipu, inne poglądy czy niezatemperowane kredki jest słabe, bardzo słabe.

IMHO wyświetlanie dat jako dat, a nie "dzisiaj", "wczoraj" jest lepsze, bo np. po zescreenowaniu strony zawsze jest wiadomo, z kiedy to było. (Tak, nie umiem sprawdzać daty utworzenia pliku.)

Oznaczanie odpowiedzi jako pomocnych, tak jak na CodeGuru, jest dobrym pomysłem.

Tak w ogóle, to w temacie jest "wygląd", a Wy o funkcjonalności offtopujecie. ;P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1