Uciążliwy błąd szybkiej edycji

0

Odkryłem błąd, dość poważny, jak sądzę, w mechanizmie szybkiej edycji (forum, ale portal pewnie też). Otóż, jak podczas używania wspomnianej funkcji (znaczy edytując posta) kliknie się ponownie ten przycisk zmiany zostaną skasowane i zostanie wczytana poprzednia (przed edycją) wersja posta. Np. jak masz post o treści abc i chcesz zmienić go na abcdef przy użyciu szybkiej edycji, to jak podczas edytowania przed zapisaniem zmian klikniesz znowu przycisk szybkiej edycji, to stan wróci do "abc". Chyba nie muszę mówić jakie to uciążliwe, gdy masz do dodania "nieco" więcej niż 3 literki...

Propozycja rozwiązania: Ukrycie przycisku szybka edycja na czas edycji (tzn. dopóki user nie kliknie przycisku Zapisz albo anuluj). Ew. ostrzeżenie, lub na początku zrobienie zmiennej "starypost" i zapisywanie do bazy na bieżąco (zdarzenie OnChange w textarea), a gdy user klika anuluj zapisywanie do bazy zawartości zmiennej "starypost".

0

It's not a Bug, it's a Feature!

0
deus napisał(a)

It's not a Bug, it's a Feature!

A tak poważnie? Bo to naprawdę jest uciążliwe, zwłaszcza jak się przypadkowo kliknie tak jak ja, kiedy się o tym błędzie dowiedziałem. A jeśli to naprawdę feature, to może chociaż jakieś potwierdzenie poprzez javascript:confirm?

0
Darkhog napisał(a)
deus napisał(a)

It's not a Bug, it's a Feature!

A tak poważnie? Bo to naprawdę jest uciążliwe, zwłaszcza jak się przypadkowo kliknie tak jak ja, kiedy się o tym błędzie dowiedziałem. A jeśli to naprawdę feature, to może chociaż jakieś potwierdzenie poprzez javascript:confirm?

Jakoś mi nigdy przez te kilka lat na forum nie udało się missclicknąć w szybką edycję podczas zmieniania treści postu, mimo że co drugi post jest edytowany, bo przypomnę sobie coś po napisaniu, ewentualnie wyślę "stuba" i potem chce rozwinąć bardziej myśl... Po pijaku sie nie pisze :D

0

A tak poważnie? Bo to naprawdę jest uciążliwe, zwłaszcza jak się przypadkowo kliknie tak jak ja, kiedy się o tym błędzie dowiedziałem. A jeśli to naprawdę feature, to może chociaż jakieś potwierdzenie poprzez javascript:confirm?
Tak na poważnie, to nie klikaj.. (jak tam można w ogóle omyłkowo kliknąć?)
Raz ci się kliknęło, teraz wiesz co się stanie, nie ma potrzeby niczego tutaj zmieniać.

Jeśli już o zmianach mowa, to należałoby dezaktywować przycisk Publikuj po stronie klienta natychmiast po kliknięciu: w tej chwili przypadkowe kliknięcie go dwa razy wysyła posta na serwer dwa razy. Drugi post co prawda jest blokowany przez timeout 60 s, ale.

0

Oj nie bądz tego taki pewny. Już parę razy udało mi się dodać podwójnie post przez podwójne kliknięcie i zgłaszałem post do usunięcia, a czasami ktoś się sam kapnął i wywalał. To jest może nie tyle denerwujące, co uciążliwe w moderacji , no chyba ze mod nie ma co robić to niech sobie usuwa ;p </php>

0
lukas_gab napisał(a)

Oj nie bądz tego taki pewny. Już parę razy udało mi się dodać podwójnie post przez podwójne kliknięcie i zgłaszałem post do usunięcia, a czasami ktoś się sam kapnął i wywalał. To jest może nie tyle denerwujące, co uciążliwe w moderacji , no chyba ze mod nie ma co robić to niech sobie usuwa ;p </php>

Sam możesz usuwać swoje posty... Wchodzisz w normalną edycję i klikasz Usuń...

0

Chyba ze nie jest się zalogowanym akurat ;p

0
Demonical Monk napisał(a)

Sam możesz usuwać swoje posty... Wchodzisz w normalną edycję i klikasz Usuń...
Nie musisz, pod awatarem masz ikonkę [X].

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1