Propozycja - ustawianie własnych kolorów składni

0

Dobrze by było, jakby można było w panelu ustawień użytkownika ustawić sobie własną czcionkę do kolorowania składni. Jest to raczej proste zadanie do zrealizowania (np. szablonem css zapisanymi na koncie użytkownika), a przydatne, każdy lubi oglądać kod we własnych kolorach.

0

ja osobiscie raczej bym z tego nie korzystal, bo generalnie nie ma dla mnei znaczenia jakie jest kolorowanie składni... ale to co zauwyalem, to ze warto by uwzglednic slowa kluczowe C# w tagach cpp

0

othello: Dlaczego? C++ to C++, a C# to C#. Po prostu już lepiej dać znacznik <code class="csharp"></code> bardziej widoczny - bo kolorowanie C# istnieje :-)

0

A to nie wiedzialem wybaczcie - zawsze uzywalem tagow cpp. A w ogole jakos nie widzialem opisow tagu code nigdize.. zawsze myslalem ze mozna tylko code bez "=" dawac... ok niewazne

0

Jak nie własne kolory to przynajmniej zmieńcie kolory dla c++. Teraz jest normalnie jakiś koszmar - słowa kluczowe wyglądają jak liczby, a łańcuchy i znaki już inaczej. Preprocesor i metody (po kiego grzyba w ogóle metody kolorować ?) również niebieskie.
Chyba jedyne co to komentarze mają dobry kolor :D

0

Dodaj sobie do Firefoxa jakiś skrypt z GreaseMonkey albo rozszerzenie, które będzie Ci ładowało Twój CSS na danej stronie. Nie ma sensu tego implementować w Coyote.

A co do tagu <code class="xxx">kod</code>, to w miejsce XXX można podać: actionscript, ada, apache, asm, asp, bash, c, caddcl, cadlisp, cpp, csharp, css, c_mac, delphi, html4strict, java, javascript, lisp, lua, mpasm, nsis, objc, oobas, oracle8, pascal, perl, php-brief, php, posh, python, qbasic, smarty, sql, vb, vbnet, visualfoxpro, xml

adf88 - ściągnij include/geshi/cpp.php, zmień, pokaż swoją propozycję i jak większość będzie za, to się wrzuci na serwer.

0
adf88 napisał(a)

Chyba jedyne co to komentarze mają dobry kolor :D

Co rozumiesz przez dobry? Mi na przyklad odpowiada takie formatowanie. Kwestia gustu.

0
johny_bravo napisał(a)
adf88 napisał(a)

Chyba jedyne co to komentarze mają dobry kolor :D

Co rozumiesz przez dobry?
Dobry w sensie, że pasuje do swojej funkcji - nie rzuca się w oczy na tle kodu.
Najbardziej nie pasuje mi właśnie, że liczby wyglądają jak słowa kluczowe a łańcuchy już inaczej. To już prędzej niech liczby będą w kolorze łańcuchów, a słowa kluczowe inaczej.
Drugie co jest wg mnie totalnym bezsensem to kolorowanie metod. Tak jakby były ważniejsze od typów i zmiennych ?

Marooned napisał(a)

adf88 - ściągnij include/geshi/cpp.php
Yyy, skąd ? Jakieś źródła coyote'a ściągać ?

0
adf88 napisał(a)

Yyy, skąd ? Jakieś źródła coyote'a ściągać ?
Dzizaz.... wyjdź z łaski swojej do działu, w którym założyłeś ten wątek - na samej górze znajdziesz magiczny napis "Najnowsze kody źródłowe, dostępne na serwerze CVS" ...

Ale raczej skorzystaj z drugiej opcji - prywatnego pliku CSS po stronie klienta.

0
adf88 napisał(a)

Jak nie własne kolory to przynajmniej zmieńcie kolory dla c++. Teraz jest normalnie jakiś koszmar - słowa kluczowe wyglądają jak liczby, a łańcuchy i znaki już inaczej. Preprocesor i metody (po kiego grzyba w ogóle metody kolorować ?) również niebieskie.
Chyba jedyne co to komentarze mają dobry kolor :D

Wypraszam sobie. Chyba nie widziałeś co było wcześniej... Schemat kolorowania jest wzorowany na Visual C++.

0
DzieX napisał(a)

Wypraszam sobie. Chyba nie widziałeś co było wcześniej... Schemat kolorowania jest wzorowany na Visual C++.
No i właśnie szkoda, że tak jest. Kolorowanie w Visual'u ostało się chyba bardzo dawnych czasów, nawet pogrubienia czcionki w nim brak. Wiadome, że nikt nie lubi zmieniać przyzwyczajeń i dlatego tak się ciągnie.
Osobiście nie "wychowywałem" się na Visual'u i pisze jak ja to widzę, jak mi intuicja podpowiada.

Dobrze by było chociaż mieć możliwość wyboru jednego z kilku stylów. Sam mogę kilka zaproponować.

Marooned napisał(a)

Dodaj sobie do Firefoxa jakiś skrypt z GreaseMonkey albo rozszerzenie, które będzie Ci ładowało Twój CSS na danej stronie
No z tego co widzę kolorowanie nie jest w css tylko na sztywno "<font color=..."

0

Ups, no tak, mea culpa......
Na sztywno, bo jak z CSS, to można na jednej stronie używać w GeSHi tylko jednego stylu - czyli albo C++ albo Delphi, albo..
Zapomniało mi się ;)

Tak więc... Twoja propozycja z miejsca w tym momencie odpada, bo nie będziemy dla każdej osoby trzymali osobnych plików konfiguracyjnych GeSHi - sorry.
Możesz jedynie wrócić do propozycji przedstawienia w ankiecie innym swoich kolorów i można to zmienić globalnie.

0

Byle nie było tyle kolorów co w oryginalnym, bo @adf88 uwierz - to wcale nie pomaga.

0

czemu nie przerobicie tego żeby można było stosować kilka styli na jednej stronie z zastosowaniem styli, wystarczyłoby np zmienić żeby cały kod był np w < span class="csharp"> i wtedy już można w stylach odróżnić
.csharp .keyword od
.php .keyword
trochę się namnoży w arkuszu stylów ale on jest i tak tylko raz raczej ściągany

0

Bo korzystamy z zewnętrznego rozwiązania i wszelkie zmiany sprawiają problem przy aktualizacji - a mamy tak mało chętnych rąk do pracy, że to odpada.

0

A ja proponuje dodac combo dla tagow code (tzn rodzaje tagow), zamiast przycisku. Bo ja np nie mialem pojecia ze mozna wpisac code= dla roznych jezykow i pewnie nie tylko ja.

Na pewno to gdzies w helpie jest, ale zupelnie w innym miejscu i malo kto pomysli zeby tego szukac (zwlaszcza nowi uzytkownicy).

0
Adamo napisał(a)

czemu nie przerobicie tego żeby można było stosować kilka styli na jednej stronie z zastosowaniem styli, wystarczyłoby np zmienić żeby cały kod był np w < span class="csharp"> i wtedy już można w stylach odróżnić
.csharp .keyword od
.php .keyword
trochę się namnoży w arkuszu stylów ale on jest i tak tylko raz raczej ściągany

Marooned napisał(a)

Bo korzystamy z zewnętrznego rozwiązania i wszelkie zmiany sprawiają problem przy aktualizacji - a mamy tak mało chętnych rąk do pracy, że to odpada.

Marooned: nie trzeba grzebać w bebechach geshi, aby osiągnąć to co powiedział Adamo. Można zrobić to w ten sposób:

  1. Wygenerować dla każdego języka osobny arkusz styli (np. podczas instalacji systemu):
function generate_styles() {
	$styles_dir = 'styles/';
	$langs = glob('geshi/*.php');
	$geshi =& new GeSHi('', '');
	
	foreach ($langs as $lang) {
	    $lang = substr($lang, 6, -4);
		$f = fopen($styles_dir . $lang . '.css', 'w');
		$geshi->set_language($lang);
		if ($f) {
		    fwrite($f, $geshi->get_stylesheet());
		} else {
		    echo 'Could not write';
		    exit(1);
		}
		fclose($f);
	}
}
  1. Zaraz po zainstancjonowaniu obiektu klasy GeSHi trzeba wywołać enable_classes().
  2. Podczas parsowania strony w Coyote na pewno jest jakaś informacja o tym, jakie kawałki kodu mają być pokolorowane za pomocą jakiego stylu. Czyli np.:
function xyz($snippets) {
	foreach ($snippets as $snippet) {
		$lang = $snippet['lang'];
		$text = $snippet['text'];
		if ($template->get_style($lang . 'css') == false)
			$template->set_style($lang . 'css');
		$geshi->set_language($lang);
		$geshi->set_source($text);
		// reszta rzeczy
	}
}

I już. To powinno generować mniej więcej taki wynik:

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="c.css" />
int
``` Arkusz styli wygląda mniej więcej tak: ```css .c .imp {font-weight: bold; color: red;} .c .kw1 {color: #b1b100;} .c .kw2 {color: #000000; font-weight: bold;} /* i tak dalej */ ```

Wtedy każdy będzie mógł sobie dowolnie zmieniać arkusze za pomocą jakiegoś tam rozszerzenia do FF.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1