Blokada konta

0

Przy próbie wejścia na 4programmers pokazuje się komunikat:

Dostęp zablokowany
Powód: Na czas 1 godziny, dostęp do strony został Ci odebrany ze wzgledu na użycie programów typu Teleport lub WebCopier

Nigdy nie korzystałem z podobnych programów. W ciągu ostatnich 2 dni dostęp został zablokowany 3 razy. Nie wiem czy to może być to, ale ostatnio zainstalowałem Google Web Accelerator.

0

Zapewne ten akcelerator działa tak, że pobiera w tle wszystkie linki ze strony. Czyli działa tak, jak większość programów do robienia mirrorów. Stąd ban godzinny.

0

Tak, nav ma zapewne racje.

Jezeli nie - podaj dokladny URL, ktory powoduje blokade.

0

No to zróbcie jakiś warunek, który olewa kopiowanie linków przez Acceleratora.

0

Ten Google accelerator przedstawia sie jakos inaczej (user-agent) jezeli jest zainstalowany w przegladarce?

Bo jesli nie to niewiele mozna zrobic. Albo w ogole zrezygnowac z banowania.

0

Trochę offtopic, ale ponownie pytanie do Adama: czy będzie możliwość ściągnięcia serwisu offline? Bo tak raz na jakiś czas okazuje się, że by to się jednak przydało... No nie wiem, ale można by postawić jakiś portable serwer z okrojoną bazą z 4p... I powiedzmy do ściągnięcia za jakąś tam wpłatę na rozwój serwisu???

0
lukasz1235 napisał(a)

No to zróbcie jakiś warunek, który olewa kopiowanie linków przez Acceleratora

Jeśli ten program działa tak jak nav napisał to ban nie jest bezpodstawny.

0

Przerzuć się na opere to będziesz miał szybko, łatwo, przyjemnie i bez bana :)

* a weź uaktualnij Operę bo wcale takiej najnowszej to nie używasz.. * deus
// deus, a co to ma do rzeczy? ;) - Cold

0
Adam Boduch napisał(a)

Albo w ogole zrezygnowac z banowania.
No właściwie to można zrezygnować.
1) Słyszałem o takim prawie, które pozwala przechowywać dane na swoim komputerze, jeżeli są udostępniane w sieci.
2) Coyote jest na licencji GPL, a teksty są na Creative Commons
3) Czasami przydaje się mieć kopię na dysku, jak np. coś się stanie z netem

0

ad. 1,2,3 - nie zabraniamy trzymania tych danych na swoim komputerze ani nawet na ich kopiowanie w inne miejsce [zgodnie z licencją]

Zabraniamy za to masowego ściągania treści z naszej strony z prozaicznego powodu - obciążenie maszyny i łącza. Nie jesteś sam. Pomyśl też o innych. Tobie strona zadziała o 0.3s szybciej, a wszystkim innym przez to wolniej.

Tworzenie wyjątku rozpoznając po User Agent to furtka dla masowych ssaczy - bo np. w Teleporcie można ustawić jak ma się przedstawiać.
Ja bym zostawił system banowania jak jest. Dodaj regułkę omijającą 4programmers do tego akceleratora i będzie po kłopocie.

Fin

0

OK. A odnośnie zwalniania innym, to nie wiedziałem, że tak się dzieje. Poszkodowanych przepraszam.

0

i tak jest banalna furtka w tym zabezpieczeniu, tamta nie byłaby większa
nie możnaby wrócić do dawnego pomysłu żeby częściej udostępniać zrzut bazy danych ? wrzucać przez bota raz na miesiąc na jakiś zewnętrzny, choćby bezpłatny serwer i jak coś to tylko on siądzie

0

No wlasnie nie wiem, czy sie oplaca. W tych czasach wiekszosc osob ma staly dostep do neta..

0
Adam Boduch napisał(a)

No wlasnie nie wiem, czy sie oplaca. W tych czasach wiekszosc osob ma staly dostep do neta..

żebyś się nie zdziwił, jak wygląda wiekszość :( W każdym razie pomimo, że mam stały dostęp (teraz) ustawiam się w kolejce po 4p offline. Różnie bywa, a tak jak np. ostatnio u mnie zostałem pozbawiony neta w środku roboty na ponad trzy tygodnie. Dlatego wolę dmuchać na zimne... a czasem warto zerknąć na 4p chociażby po jakąś inspirację... :)

0

Adam Boduch napisał:

No wlasnie nie wiem, czy sie oplaca. W tych czasach wiekszosc osob ma staly dostep do neta..
Niby tak, chociaż jak napisał madmike awarię się zdarzają(głównie neo, której <ort>naszczęście </ort>nie posiadam). Myśle, że taka usługa mogłaby być płatna(sms'em-chyba najprościej i najwygodniej) - tak żeby zrekompensować straty spowodowane mniejszą liczbą odwiedzin(mniej razy wyświetlane reklamy) ;-) Skorzystają na tym chyba wszyscy :)

0

nie wiem czy to by akurat zmniejszyło liczbę odwiedzin. W każdym razie to byłby dobry pomysł... Może ankieta? :) Wyszłoby ile osób by było zainteresowanych 4p offline...

0

Nie no bez przesady, nie jestesmy az tacy chciwi zeby za to oplaty robic :P
Ale mowicie o bazie tylko? Wowczas user musialby sam sobie instalowac Apache i serwer SQL.

Czy w formie HTML ?

0

@Adam: instalacja Apache'a i MySqla to nic strasznego. Jakby jeszcze dolozyc w paczce jakis zestaw typu WAMP z jednostronnicowym opisem gdzie i jak kliknac to chyba kazdy by dal rady :)

0

to nawet nie jest problem z instalacją - jest trochę gotowych zestawów w rodzaju wampserver czy server2go + coyote + okrojona baza = ;) . ew. z jakimś prostym skryptem do instalacji...
Nie ma chyba sensu w formacie html, bo wtedy odejdzie np. możliwość przeszukiwania bazy offline....

0

Można by było zrobić coś w stylu Wikipedia offline.

0

Tylko kto by to wszystko zrobił?

  1. Napisał skrypty do tworzenia kopii bazy z wyciętymi tajnymi danymi [mail,hasła]
  2. Tworzył z tego jedną paczkę
    etc

Adama w to nie mieszajcie - bo rzeczywiście wtedy Coyote wyjdzie po DN Forever..

0
  1. Można zrobić taką kopię raz na jakiś czas
  2. Tego nie kumam :/
0

lukasz1235:

  1. no ale przecież nikt nie będzie tego robił ręcznie
  2. no np. wszystko wrzucone ładnie do archiwum

Moja propozycja - jeśli już w ogóle robić, to w czystej wersji HTML. Bez PHP, Apache, MySQL.

0

Narzut kodu wtedy będzie tak wielki, że nikt tego nie ściągnie. Pewnie z kilka giga wyjdzie.

0

Można udostępnić wersje offline poszczególnych działów ;P - np. C/Artykuły i gdzieś link do wersji offline, z podaną datą ostatniej aktualizacji archiwum. Chociaż nie wiem czy to dobry pomysł...

0
Coldpeer napisał(a)

no np. wszystko wrzucone ładnie do archiwum
Od kiedy robienie archiwum sprawia taki problem

Moja propozycja - jeśli już w ogóle robić, to w czystej wersji HTML.
Popieram też o tym myślałem.

Marooned napisał(a)

Pewnie z kilka giga wyjdzie.
E no... Przesadzasz na Wikipedii ile jest artów i grafiki, a wyszło tylko 8GB ;]

PS. Ile 4p zajmuje na serwie?

PS2. Chyba lepiej już założyć nowy topic na ten temat. Najlepiej jak jakiś mod albo admin wtedy będzie brzmiało poważniej :) Ankieta też by się przydała

0

Zalezy czy uwzglednimy rowniez forum, czy tylko artykuly. Jezeli rowniez forum to wygenerowanie HTML z kazdego watku moze troche zajac :)

0

W moim odczuciu nie ma większego sensu uwzgledniac forum ;) Ale to moje zdanie.

0

Kolejny raz popieram Coldpeera

0

udostępnianie w wygenerowanym html-u mija się z celem... olbrzymi rozmiar, brak wyszukiwania...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1