Coyote na czysto, prosto z CVS

0

Błędy, błędy, błędy...

Próba instalowania [tym razem na Apache! :)] Coyote na czysto.
Problemy w kolejności napotykania.

  1. Linki tworzone do forum
    a) olewają port
    b) są tworzone na podstawie wpisu FORUM_URL z coyote_config, który to wpis trzeba dodać tam ręcznie

  2. Linki na głównej stronie, np. w celu dodania nowego artykułu:
    O nas * Napisz artykuł * Jak możesz pomóc?
    Otwierają ukrytego DIVa ale nic się nie pokazuje, pole jest puste.
    [edited: ok, tu znalazłem, że przy instalacji powinny być dodawane 3 szablony: Main_site, New_Text, Howto ale nawet tu są problemy, gdyż próba dodania Template:New_Text zwraca błąd 404 - mod_rewrite jest włączony na Apache]

  3. Przy próbie przejścia do przykładowej kategorii o nazwie "Kategoria", która jest utworzona przy instalacji, otrzymujemy błąd serwera "Nieprawidłowe żądanie!, Error 400".

  4. Przy próbie wejścia do przykładowego działu na forum o nazwie "Moje forum" (utworzone podczas instalacji) otrzymujemy błąd SQL:

SQL Error         Unknown column 't.topic_moved_id' in 'on clause' (1054)
Error Message     SQL query failed
SQL Query         SELECT t.topic_id, t.topic_subject, t.topic_views, t.topic_replies, t.topic_type, t.topic_moved_id, t2.forum_subject, p1.post_user AS p1_post_user, p1.post_username AS p1_post_username, p2.post_user AS p2_post_user, p2.post_username AS p2_post_username, p2.post_time AS p2_post_time, u1.user_id AS u1_user_id, u1.user_name AS u1_user_name, u2.user_id AS u2_user_id, u2.user_name AS u2_user_name FROM coyote_topic t, coyote_post p1, coyote_post p2 LEFT JOIN coyote_forum t2 ON t2.forum_id = t.topic_moved_id LEFT JOIN coyote_users u1 ON u1.user_id = p1.post_user LEFT JOIN coyote_users u2 ON u2.user_id = p2.post_user WHERE t.topic_forum IN(0, 3) AND p1.post_id = t.topic_first_post_id AND p2.post_id = t.topic_last_post_id ORDER BY t.topic_type IN(0, 3) DESC, t.topic_last_post_id DESC LIMIT 0, 25

Dodatkowo, dlaczego pola w bazie mają kodowanie "latin1_general_ci" zamiast "utf8_polish_ci". Przez to w PHPMyAdminie widać podwójne krzaczory i nie można edytować normalnie danych :/

Dalej nie doszedłem :( Jutro wrócę do próby odpalenia Coyote na localu...

0

Na MySQL5.0 miałem to samo więc chwilowo odpalam Coyote na 4.x i chodzi prawidłowo.

Co do portów w linkach - trzeba to naprawić - ja celowo musiałem zamienić moje IIS (port 80) i Apache (8080), by Apache na porcie 80 to odpalał. Ale pamiętam, że w bugtrackerze kiedyś to było zgłaszane - nie mogę znaleźć, ale było na 100%.

Kolejne moje uwagi:

  • php ma domyślnie wyłączone tagi <? (z resztą o tym było wielokrotnie na forum) - instalując Coyote trzeba o tym pomyśleć, bo inaczej nie działa (to głównie @Marooned)
  • w dokumentacji przy opisie instalacji proponowałbym o tym napisać, tak samo jak przypomnieć ludziom, by ustawili automatycznie otwierany plik przy przeglądaniu katalogu na index.php (bo ani w IIS, ani w Apache taki nie jest).
0
  • php ma domyślnie wyłączone tagi <? (z resztą o tym było wielokrotnie na forum) - instalując Coyote trzeba o tym pomyśleć, bo inaczej nie działa (to głównie @Marooned)

Ja bym raczej proponował zmienić wszystkie <? na <?php, bo skrypty z <? mnie osobiście do pasji doprowadzają. sed + find i można zadziałać ;-)

0
  1. no tak, zmieniłem specjalnie PHP z 5 na 4.4.4 a tu jeszcze MySQL trzeba - to spory problem będzie, bo to część XAMPP :/
  2. domyślnie [co już niejednokrotnie pisałem] działają u mnie <? - a wersji PHP i serwerów miałem kilka :| no ale nie będę się upierał

Czyli jedyne wyjśce to zmienić MySQL? Ale ten błąd w zapytaniu jest "głupi" - może warto go przy tej okazji spróbować poprawić? Bo nie widze w nim logiki, pole w bazie istnieje :/

No i co z tym error 400?

0

Hmm... nie wykluczam, ze na CVS moze nie byc aktualnych plikow (szczegolnie chodzi o *.sql). Wypowie sie w dwoch sprawach:

  1. FORUM_URL - nie trzeba (przynajmniej w tej wersji co jest na serwerze - moze na CVS sie nie znalazlo). Na serwerze jest np. tak: http://forum.SERVER_HOST/ albo SITE_URLPomoc w tabeli coyote_custom.

  2. Co do znaku : w adresie to Twoj apache krzyczy bo wedlug specyfikacji po : powinien byc numer portu a nie jakis tekst. Hmmm, niestety nie wiem jak to wlaczyc, ale pamietam, ze tez kiedys mialem z tym problem.

0

Hmm, poszperałem w necie i.. popularny problem z dwukropkiem, gdyż na Windows oznacza on określenie dysku. Póki co wszystkie rozwiązania zawierają się w zdaniu "przejdź na linuxa" [bosko].

Adam, to może z łaski swojej wrzuć zmiany na CVS? :) Bo ludziska grzebią w Coyote a potem Ty nadpisujesz zmiany, bo masz zaległe na hdd :P

0

OK, w kwestii błędnych zapytań na MySQL 5.x

Tutaj został opisany problem: http://bugs.mysql.com/bug.php?id=15823
Wystarczy zmienić:
FROM tab1, tab2 LEFT JOIN
na
FROM (tab1, tab2) LEFT JOIN
i śmiga elegancko.

zmiany plików forum.php, search.php i viewtopic.php na CVS

Postaram się na dniach poprawić zapytania sprawiające kłopot na MySQL 5

Pozostają póki co 3 problemy:

  1. adres do forum [czekamy na upload Adama na CVS]
    <s>2) błąd 404 z dwukropkiem w adresie [nie do naprawienia?]</s>
    <s>3) błąd 400 przy wejściu do dowolnego artykułu</s>
0

Kolejne wieści dla mających problemy z zainstalowaniem Coyote.

Marooned napisał(a)
  1. błąd 404 z dwukropkiem w adresie [nie do naprawienia?]
    Zostało to naprawione przez Qyona [pliki na CVS] w ten sposób, że można zmienić separator przestrzeni nazw [domyślnie kłopotliwy dwukropek] na dowolny znak w pliku \include\const.php - stała NAMESPACE_SEPARATOR (na przykład na średnik czy co nam pasuje)
Marooned napisał(a)
  1. Przy próbie przejścia do przykładowej kategorii o nazwie "Kategoria", która jest utworzona przy instalacji, otrzymujemy błąd serwera "Nieprawidłowe żądanie!, Error 400".

Sporo mi zajęło dojście co jest nie tak. Problem w tym, że Coyote nie jest u mnie jako główna domena (www.example.org) tylko podkatalog (www.example.org/coyote/)

Aby to działało do pliku .htaccess należy dopisać ów katalog:
RewriteBase /coyote/

Dodałem tę linię na CVS [w komentarzu + odpowiedni opis]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1