Problemy z szybkością ładowania się strony

0

Witam, nie wiem czy to tylko u mnie ale naprawde bardzo topornie chodzi to forum, kiedys było ok ale teraz bardzoi wolno sie wszystko laduje, mam dobrą stałkę, rowniez wchodze na stronke w pracy na szybkim laczu z Netii i jest to samo, czasami nic sie nie laduje tylko wczyta sie jakas dziwna szata graficzna. Ale ogolnie wczytywanie roznych działow oraz postow trwa bardzo dlugo.
To taka moja obserwacja.

0

Mi od dłuższego czasu śmiga aż miło.

0

Mnie też przymula. Są momenty, gdzie jest chwila, ale zdecydowana większość przypadków to tempo uśpionego hipopotama. Czasami nawet tak długo się zbiera, że wyrzuca 404. O ile pamiętam, to sytuacja taka jest od czasu wprowadzenia Kojota a'la Wiki.

0

Przy zgłaszaniu i obserwowaniu takich przymułów zawsze patrzcie na dół "Czas generowania strony:" aby wiedzieć, czy to kwestia generowania strony czy łącza.

0

Ja też mam ten problem i to od dłuższego, myślałem, że tylko u mnie, ale nie - sprawdziłem. Wczoraj o jedenastej(wiezcorem) w ogóle nie mogłem nic zrobić na 4P. Teraz czas generowania strony teraz to tylko 0,0811sek, jakoś wieczorem było nawet chyba z 5sek, ale to nieważne, mało ma wspólnego z czasem wyświetlenia - 2min. Bardzo często zdarza się, że strona się nawet nie załaduje, tylko po 2min ładowania strony (ustalanie adresu serwera 4programmers.net/Forum) wyskakuje komunikat - "nie można odnaleźć serwera 4programmers.net, sprawdź czy nazwa... cośtam, cośtam" i czasami odświerzam 4 razy i dopiero załapuje. Jak już ustali adres i jest "oczekiwanie na 4programmers.net..." to już załaduje. Myślałem, że to DNS-y może siadają gdzieś, ale raczej nie, bo wszystko śmiga nieźle do wieczora, a jak wszyscy nagle się zwalą na forum to jest kaplica. Wydaje mi się, że to łącze serwera, na którym jest 4P, zapycha się do tego stopnia, że serwerom DNS wydaje się, że nie ma tego komputera w ogóle w sieci... Mogę się mylić, ale potwierdzeniem mojej tezy może być to, że jak już się połaczy z serwerem to, najpierw prze min 5sek widać tylko górne menu i logo, potem kolejne 5sek dolne menu i reklama, potem cała reszta, ale bez emotikonek, na które trzeba czekać czasami całe wieki...

0
Marooned napisał(a)

Przy zgłaszaniu i obserwowaniu takich przymułów zawsze patrzcie na dół "Czas generowania strony:" aby wiedzieć, czy to kwestia generowania strony czy łącza.

Problem łącza?
Mam szybkie łącze z Netii i wszystko laduje sie w mig natomiast tylko to forum przymula, moze akurat mam takie polaczeni i gdzies po drodze cos tnie, ale na pewno nie jest to iwna lacza. Pozatymw domu mam to samo, czesto jest tak ze po kliknieciu czeka sie i czeka i czasami wyrzuci 404.</quote>

0

Potwierdzam, często mam tak ze wszsytkie strony chodzą dobrze a 4p zamula.. ewidentne zapchanie łącza

0

Podczas ładowania tego posta, 23.8888 s. Reszta stron śmiga. Zapytań sql - 17.
// Ładowanie 2

0.4271s, zapytań sql 12.

Najczęściej jest tak, że prędkość działania forum przypomina wykres sinusa.

0

Witam tak jak teraz godzina 13:50 forum chodzi u mnie tak ze nie mozna pracowac na nim.
Na pokazanie wiadomosci czekalem chyba z pol min po czym ukazalo sie forum w takiej postaci :
http://www.mg.4en.com.pl/www.gif

Na dole napis Czas generowania strony: 2.8353 sek. (zapytań SQL: 8)

Dodam ze reszta stron dziala bez zarzutu nawet strony microsoftu, msdn dzialala sto razy szybciej i nic sie nie dzieje.

Sprawdzalem predkosc netu na http://www.numion.com/yourspeed3/ i mam taki wynik (wiec chyba nie jest zle z netem):

user image

W domu mam to samo wiec to chyba nie wina netu.</image>

0
Glina napisał(a)
Marooned napisał(a)

Przy zgłaszaniu i obserwowaniu takich przymułów zawsze patrzcie na dół "Czas generowania strony:" aby wiedzieć, czy to kwestia generowania strony czy łącza.

Problem łącza?
Mam szybkie łącze z Netii
</quote>Chodziło mi o łącza 4p...

0

Dodam jeszcze, że dzisiaj ze 4 razy po 5minutowym ładowaniu ukazało mi się 4P bez css-a - wspaniała kombinacja białego tła z czarnym tekstem i niebieskimi/fioletowymi linkami :-D
a poważnie to wieczorem serwery reklam adocean i jeszcze jakieś są jeszcze bardziej zapchane niż serv 4P(po 2min oczekiwaniu na połączenie z 4P czekałem jeszcze dodatkowe 3 na reklamę :/

0

Ja nie wiem, co się dzieje, ale u mnie Fx po otworzeniu forum 4p zaczyna zżerać 100% procesora :/. Nie ma problemów na innych stronach, więc chyba coś z 4p jest nie tak :/

0

ok, też zauważam jakieś przymuły :/

0

Hmmm... skoro mowicie ze czas generowania jest na przyzwoitym poziomie to ciezko powiedziec co to moze byc. U mnie chodzi dobrze, moze apache cos muli? Chociaz nie - wowczas byloby to uwzglednione w czasie generowania strony.

Patrzylem w statystykach ruchu i dzienny transfer (sredni) jest na poziomie 200 kb/s wiec raczej niski. Jezeli problem bedzie sie powtarzal, poradze sie firmy hostingowej, co moze byc przyczyna.

0

Hmm... Ale jak Apache muli przy wysyłaniu już wygenerowanej przez PHP strony, to może to nie być uwzględnione w "czasie generowania strony".

0

ta strona: Czas generowania strony: 32.1713 sek. (zapytań SQL: 14)
jakis temat w dziale JS: Czas generowania strony: 22.3410 sek. (zapytań SQL: 14)
temat platnosci sms w dziale Off-Topic: Czas generowania strony: 40.5106 sek. (zapytań SQL: 14)

0

Spokojnie spokojnie, bylo lekkie zamieszanie i teraz wszystko wraca do normy, mysle ze po malym dopieszczeniu apache i mysql znow bedziemy cieszyc sie dlugo trwajaca idylla ;)

0

Pedros, mysle ze powinienes przywrocic poprzednie ustawienia konf. apache. Teraz procesor obciazony non stop 80-90%, teraz np. ta strona laduje mi sie 16 sek.

0

Z listy wyszukiwarki odpaliłem 4 strony. Na każdej z nich na oko:
"Czas generowania strony: 25.8204 sek. (zapytań SQL: 16)"
masakra

0

Minęło pół tygodnia, a źle jak było, tak jest. Mój dzisiejszy rekord:
"Czas generowania strony: 33.0140 sek. (zapytań SQL: 15)"
Niestety, często jest też numer w stylu "czas ładowania 0.5" czy inny normalny czas, a strona ładuje się ok. pół minuty lub dłużej. Może rzeczywiście coś jest nie tak z łączem serwera?

// Edited:
Spokojnie, to był rekord na 1 dzień. Teraz np. miałem 63 sekundy. Do 90 nigdy nie doszło z prostego powodu - jeśli coś zbyt długo się ładuje, przerywam.

0

Nie, bo teraz jest ok.
Dziś był koszmar! Na tyle, że odpuściłem se 4p bo nerwów nie miałem.

Duży ruch i coś siada.. nie wiem, apache czy mysql, ale ma za małą wydolność.

0

to i tak masz dobrze bo ja ponizej 20 to dawno nie mialem a rekord to z tego co pamietam ok 70

dodane rano
strona glowna forum: Czas generowania strony: 91.8625 sek. (zapytań SQL: 6)

0

To ja mam jeszcze lepiej
Forum Perełki = Czas generowania strony: 94.4785 sek. (zapytań SQL: 12)

0

A ja mam tak że czasem klikając linka na forum włącza mi sie okienko ściągania pliku, np viewtopic.php i ściąga sie kod php, co wg wszelkich zasad funkcjonowania server-side jest niemożliwe! po kilku kliknięciach dopiero może łaskawie wczyta się strona.

Moja przeglądarka to firefox 2.0

0

To błąd FF2.0 - do szewskiej pasji mnie doprowadza!! Bywa, że po 5 razy z rzędu nie mogę posta napisać czy na forum wejść bo mi plik .php ściąga - na różnych forach, nie tylko 4p.
Na ircu też o tym ludzie pisali.

Czekam na łatkę FF, bo już mnie krew zalewa.

0

to nie błąd FF ale samego silnika Gecko - Na moim 'małpiszonie' / SeaMonkey/ pojawia się identyczny problem ale tylko w przypadku 4p /ten 'cyrk' występuje przy problemach z szybkością połączenia\generowania strony/. Max czas generowania jaki mnie spotkał to > 100 s. :/

0

szlag mnie zaraz trafi. chciałem wejśc na forum perełki to czekałem sobie pawie 3 minuty... [ Czas generowania strony: 176.7758 sek. (zapytań SQL: 11) ] ale to nic... Chciałem wejść na ten temat a strona ładuje się i ładuje się... To poszedłem sobie papu zrobić wracam po około 10 minutach, strona załadowana ale patrze na dół i prawie z krzesła spadłem... [ Czas generowania strony: 976.5054 sek. (zapytań SQL: 11) ] Co tu jest grane o_O?

0

albo Pedros coś namieszał, albo serwer się nie wyrabia... tak czy inaczej jest to bardzo wkurzające.

0

Hmmm ciezko powiedziec. Niezbyt czesto korzystam poznym wieczorem, ale w dzien smiga b. dobrze. Wiec widocznie poznymi godzinami nie wyrabia. Hmmm wczesniej bylo ok? Tzn. pare dni/tygodni temu?

0

Godzina ~14: Czas generowania strony: 22.8925 sek. (zapytań SQL: 16) (ten wątek). Nie nazwałbym tego śmiganiem, a do wieczora jeszcze daleko :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1