[wxWidgets]Jak ustawić kodowanie na ISO?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-19 12:31
EdekX
0

Tak jak w temacie. Uzywam wxDev-C++.

Pozostało 580 znaków

2006-11-19 13:21
0

A konkretnie? Kodowanie czego? Może na przyład masz plik z internetu w kodowaniu ISO-8859-2 i chcesz go otwierać w jakiejś kontrolce i wyświetlają się nieprawidłowo polskie znaki? A może o coś innego chodzi? Napisz tak, żeby nie trzeba było zgadywać.

Pozostało 580 znaków

2006-11-19 13:39
EdekX
0

Żeby w tekćcie, który wypisuje na ekran nie było krzaczków.

Pozostało 580 znaków

2006-11-19 14:41
0

Dalej nie wiem o co ci chodzi. Ale skąd się bierze ten tekst?

Pozostało 580 znaków

2006-11-19 17:48
Edek X
0

Z nikąd. Normalnie go wypisuje na ekran. Nie jest pobierany z żadnych plików.

Pozostało 580 znaków

2006-11-19 21:11
0

Powiem tak: dalej nie rozumiem o co chodzi. Jak wpisujesz tekst z klawiatury, to on jest wpisywany do czegoś, np. do wxTextCtrl. I tu nie ma problemu z polskimi znakami, bo są kodowane w domyślnym kodowaniu systemu, czyli Windows-1250. Tak jak je wpisujesz tak się wyświetlają, nawet nie trzeba myśleć o kodowaniu. Problem może być wtedy, kiedy taki tekst chcesz zapisać do pliku i otworzyć innym programem, który ma inne kodowanie. Ale ty nie masz takiej sytuacji, jak mi się wydaje. Ostatecznie nadal nie wiem z czym masz problem. Jak nie napiszesz tak, żeby było to zrozumiałe, to już więcej o nic nie będę pytał. A zapytania w stylu "Tak jak w temacie" raczej nie zawierają za wiele treści.

Pozostało 580 znaków

2006-11-21 21:07
Edek X
0

Tak wypisuje:

WxStaticText1 = new wxStaticText(this, ID_WXSTATICTEXT1, wxT("WxStaticText1"), wxPoint(159,28), wxSize(74,17), 0, wxT("WxStaticText1"));

Pozostało 580 znaków

2006-11-21 21:51
0

A ja piszę tak:
WxStaticText1 = new wxStaticText(WxPanel1, ID_WXSTATICTEXT1, wxT("ęąśż"), wxPoint(107,342), wxSize(32,17), 0, wxT("WxStaticText1"));
I mam dobrze. Co dziwne, ty nie masz w tym tekście polskich znaków, więc nie wiem jak może ci się potem coś źle wypisywać.

Pozostało 580 znaków

2006-11-21 22:00
Edek X
0

Dokładniej to: nie działą mi litera "ć" w tym programie jak wpisuje. Co jest grane?

Pozostało 580 znaków

2006-11-21 22:18
0

Mi też nie działa litera ć. Przywykłem do tego. Jak chcę, żeby koniecznie była, to ją wpisuję do notatnika, kopiuję do schowka i wklejam. To raczej kwestia środowiska, a nie wxWidgets, bo jak pamiętam w DevC++ też tak dziwnie miałem.

Pozostało 580 znaków

2008-10-07 19:44
0

:) żeby wpisać "ć" nie trzeba używać notatnika, wystarczy Shift+~ i dopiero wciskasz "c" i wychodzi... "ć"

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0