[C]Jak biblioteka przechowuje dane?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-10 23:12
CASM
0

Witam

Mam chec napisania malaej biblioteczki dla Linuxa w C. Dokladniej mowiac zastepujaca podstawowa biblioteke wejscia/wyjscia (chce troche zmedernizowac funkcje i sie nauczyc optymalizacji itp). Biblioteczka nie bedzie duza i bedzie obslugiwala praktycznie tylko klawiature i ekran plus do tego rozne rzeczy typu wyswietlanie fragmentu tekstu ze "stringa" itp.. Chce podszkolic mocno swoj C :) Ale mam 1 problem:

Jak biblioteka przechowuje dane? np ze tryb taki i taki jest wlaczony? Wystarczy stworzyc zmienna globalna w bibliotece i tyle? mowimy o bibliotece typu *.h co zawiera tylko zbior funkcji i tyle a nie jakiejs zewnetrznej dolanczanej dynamicznie :P

Pozostało 580 znaków

2006-11-11 09:05
0

plik .h to nie biblioteka !! tylko naglowek, jak sie pisze biblioteke to w .h masz same definicje tylko, ewentualnie jakies makra czy funkcje statyczne.
Co do przechowywania danych to robisz zwykla zmienna gdzies w kodzie i udostepniasz ja za pomoca extern w innych modulach lub jezeli zmienna dotyczy tylko jednego pliku *.c to deklarujesz ja jako static.


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0