button w oknie static

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-23 00:17
0

Moj problem polega na tym ze mam kontrolke okna potomnego static, ktora jest bialym prostokatem, i wydziela mi prawa czesc aplikacji. W tej wlasnie czesci chce w odpowiedzi na dwukrotne klikniecie myszki w liste wyswietlic buttony.
Utworzylem osobna funkcje, ktora wywolywana jest w obsludze WM_COMMAND. za pomoca CreateWindow w petli tworzy mi odpowiednia liczbe buttonow. niestety nie wiem dlaczego buttony te wcale sie nie pojawiaja. Czyzby kontrolki okna potomnego(tutaj buttony) mozna bylo tworzyc tylko w obsludze WM_CREATE? troche to dziwne. prosze o pomoc

<url>http://www.grafrobal.xt.pl/progs/screen_prog.jpg </url>

Pozostało 580 znaków

2006-09-23 08:17
0

Pokaz kod odpowiedzialny za tworzenie buttonow.

Pozostało 580 znaków

2006-09-23 10:08
0

jest tak
1) w WM_CREATE tworze listboxa i statica(bialy prostokat po prawej w ktorym pozniej wszystko umieszczam )
static wyglada tak:

hwndRect = CreateWindow(TEXT ("static"), NULL,
WS_CHILD | WS_VISIBLE | WS_VSCROLL |
WS_BORDER | SS_WHITERECT,
0, 0, 0, 0,
hWnd, (HMENU) 9, wskOkna, NULL) ;

2) przy wyborze katalogu z listboxa
czyli w obsludze WM_COMMAND
if (LOWORD (wParam) == ID_LIST && HIWORD (wParam) == LBN_DBLCLK)

tutaj odpalam funkcje WyswietlBitmapy ktora wyswietla mi w petli wszystkie bitmapy w staticu.
zaraz po tym natomiast chce odpalic kolejna funkcje WyswietlButtony ktora pod kazda miniatura wyswietli mi button.
pojedynczy button :

hwndButton[0] = CreateWindow(TEXT("button"),
TEXT("930831_pr_a"),
WS_CHILD | WS_VISIBLE | BS_PUSHBUTTON,
25,192+50+5,128, 7*cyChar/4,
hwndRect,(HMENU) 1,wskOkna,NULL);

oczywiscie polozenie sie zmienia przy kazdym

I to sie wlasnie nie udaje.

kiedy umieszczam w WM_CREATE utworzenie buttona to oczywiscie sie pojawia. sek w tym ze one maja sie pojawic dopiero po kliknieciu w liste wraz z bitmapami

http://www.grafrobal.xt.pl/progs/screen2.jpg

Pozostało 580 znaków

2006-09-23 10:51
0

1) sprawdź, co zwraca CreateWindow
2) sprawdź, czy cyChar nie jest mniejsze od 1
3) sprawdź czy hwndRect to ten sam hwndRect tworzony w WM_CREATE
4) podobnie sprawdź wskOkna

Pozostało 580 znaków

2006-09-24 23:04
0

:]

okazalo sie ze to wina cyChar. chociaz do konca nie rozumiem dlaczego skoro w WM_CREATE wartosc tej zminnej wcale nie przeszkadzala w utworzeniu buttona.

Ale tak czy inaczej teraz kiedy jej nie uzywam wszystko jest ok:]

wielkie dzieki za pomoc.

to pewnie jeszcze nie koniec moich problemow, pewnie niejedno jeszcze w trakcie wyjdzie...
ale do przodu:]

pozdro

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0