[c++] Jak dokleić do skompil. EXEka text i go odczytać ??

0

Witam

Czy jest możliwość, żeby do raz skompilowanego pliku .exe dodać ciąg znaków, który ta aplikacja potrafiłaby odczytać i coś z nim zrobić?

Nigdzie nie znalazłem rozwiązania więc piszę tu ;]

Pozdrawiam
Mariusz

0

Jest to mozliwe , nalezy napisac program ktory doda nowa sekcje
do pliku , przeniesie wykonywanie kodu do tej sekcji wykona operacje ,i powroci do wykonania
kodu macierzystego programu.Takie cos ala wirus.
Kod nalezy pisac w asemblerze ( ja uzywalem MASM32 ), temat jest niestety rozwlekly i trudny.
Cos bede publikowal niedlugo na swojej stronie www(w budowie) + pomoc o budowie plikow exe i wirusach.(lada tydzien)
Kiedys bylo mase stron o cracking ,ale nie ma ( win32asm w przebudowie..), na pewno cos znajdziesz w sieci.
Pozdrawiam
dzejo
<url>

http://www.win32prog.republika.pl/asm/asm.html
</url>

0

dzejo a po co bawić się tu w wirusowanie i skakanie po sekcjach? Autor chce tylko doczepić tekst do skompilowanego exeka i ja sugeruję tutaj raczej zabawę z zasobami a nie sekcjami.

0
CyberKid napisał(a)

dzejo a po co bawić się tu w wirusowanie i skakanie po sekcjach? Autor chce tylko doczepić tekst do skompilowanego exeka i ja sugeruję tutaj raczej zabawę z zasobami a nie sekcjami.

Taaa, ale pozniej jeszcze chce z tym tekstem cos zrobic, a przeciez program oficjalnie o tym tekscie nie wie...

pozdrawiam
johny

0
Mariusz Paprocki napisał(a)

Czy jest możliwość, żeby do raz skompilowanego pliku .exe dodać ciąg znaków, który ta aplikacja potrafiłaby odczytać i coś z nim zrobić?

fakty, które można wyciągnąć z tego zdania są takie:

  • gość chce napisać program
  • do pliku tego programu będzie można dopisywać jakiś tekst
  • program ma ten tekst umieć obsłużyć

Gdyby natomiast aplikacja nie była napisana przez autora wątku to powinien on użyć sformułowania: ... do już skompilowanego programu, a coś takiego się tu nie pojawiło. Taka jest moja interpretacja problemu. Jeżeli się mylę to przepraszam ale w takim razie opis problemu jest mylący ;-)

[edited]
dzejo - taki sposób zabezpieczenia aplikacji nie jest nielegalny ;)

[edited2]
dzejo - nawet modyfikacja w taki sposób aplikacji wydanej przez firmę pana Billa nie jest nielegalna ;)

0

e...No ja zrozumialem ze do gotowej aplikacji. Tak tylko wtracilem pomysl , kiedys klecilem wirusa plikowego i wpadlem na pomysl
ze poprzez dodanie kodu do aplikacji mozna ja zabezpieczyc np. haslem przed uruchomieniem
przez niepowolane osoby , oczywiscie nie wszystkie aplikacje , no i poza tym to toporny sposob i nielegalny..
( sa inne metody) .
:-[
o rany nie mojej ale np. firmy Bila G. lub innej

0

dopisz ciag znakow na koncu pliku exe. zostanie zignorowany i nie bedzie mial wplywu na wykonanie a mozna go odczytywac i zapisywac w kazdej chwili. to akurat jest fajna sprawa w exekach...

0
Mariusz Paprocki napisał(a)

Czy jest możliwość, żeby do raz skompilowanego pliku .exe dodać ciąg znaków, który ta aplikacja potrafiłaby odczytać i coś z nim zrobić?

Dodać ciąg do raz skompilowanego exe... a teraz ten exe będzie to czytał?

Nie będzie tego czytał bo wcześniej nie czytał, a kod nie został zmieniony.

Doczepianie na końcu zajmie jedynie miejsce na dysku niepotrzebnym śmieciem,
i jeszcze do tego może spartolić exeka - informacje w nagłówku nieprawidłowe - rozmiar, sumy kontrolne;
a system, antywirusy i inne takie tam badają takie rzeczy i cholera wie co na to powiedzą. :-[

0

Niestety ale trzeba do nowej sekcji dodac kod , zmodyfikowac naglowek pliku (uzupelnic o odpowiednie dane) i to wszystko dziala . Wiem bo siedzialem nad tym ze 4 miesiace , poza tym to normalne dzialanie wirusow. Koncze te pezplodne dyskusje . Nara..

0

Taaa, ale pozniej jeszcze chce z tym tekstem cos zrobic, a przeciez program oficjalnie o tym tekscie nie wie...
Ale przecież można zaprojektować program tak, aby pobierał potencjalnie dopisane dane, np w zasobach

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1