MS VC++ 2005 express i OpenGL

Odpowiedz Nowy wątek
Gals
2006-06-14 16:14
Gals
0

Witam grono programistyczne ;) .. jako jeden z niezbyt doswiadczonych mam pytanie odnosnie MS VC++ 2005 express i biblioteki OpenGL. Otóż mam ogromny problem ze skompilowaniem chocby najprostszego programu wykorzystujacego OpenGL.. Generalnie wywalają mi sie bledy zwiazane z plikami naglowkowymi.. W ogole w katalogu include nie moglem znalezc najpopularniejszych headerow typu windows.h i innych ktorych domagal sie kompilator. NIe wiem czy dobrze zrobilem, ale niektore po prostu dorzucilem z katalogu popularnego Dev-cpp... no ale tez nie chodzi.. wyskakuja nadal dziwne bledy. Oczywiscie zaimplementowalem biblioteki OpenGLa. Prosze o jakąś wskazówke co zrobić.. żeby cos moc zrobic dalej.. chocby narysowac glupią linię.. jak to wszystko zaimplementowac, dokonac zmian w linkerze.. opcjach projetu czy cokolwiek... jesli nie sa to zbyt lamerskie pytania prosze o pomoc w tej kwestii ;) (bo juz na kolejne noce meczarni nie mam sily ;) ) Pozdrawiam, Gals.

Pozostało 580 znaków

2006-06-14 16:22

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

0

Wydaje mi się, że programy Visual Studia oparte na .net ( tym VC++ Ex) nie wspierają OpenGL, tylko standard Microsoftu- DirectX.
Na 95% mam pewność.
Dlatego na skopiowane pliki z zewnątrz reaguje alergią, czkawką i ogólnym osłaieniem organizmu ;)

Pozostało 580 znaków

Gals
2006-06-14 16:25
Gals
0
id02009 napisał(a)

Wydaje mi się, że programy Visual Studia oparte na .net ( tym VC++ Ex) nie wspierają OpenGL, tylko standard Microsoftu- DirectX.
Na 95% mam pewność.
Dlatego na skopiowane pliki z zewnątrz reaguje alergią, czkawką i ogólnym osłaieniem organizmu ;)

aha.. no to czuję sie oswiecony i zasmucony.. wiec pozostaje mi pewnie Dev-cpp.. btw ma ktos jakies zrodla, lnki do sciagniecia MSDN..?

Pozostało 580 znaków

2006-06-14 16:53

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

A ja szczerze mowaic to nie wiem jak to jest, bo moj VS 2005 ( pelna wersja nei Ex) pieknie dziala z openGL a z tego co mi sie zawsze wydawalo to baza dla obu wersji jest jedna.

jak sie myle to prosilbym o poprawienie mnie :)

Poizdrawiam.

Pozostało 580 znaków

Gals
2006-06-14 17:00
Gals
0
Assassin napisał(a)

A ja szczerze mowaic to nie wiem jak to jest, bo moj VS 2005 ( pelna wersja nei Ex) pieknie dziala z openGL a z tego co mi sie zawsze wydawalo to baza dla obu wersji jest jedna.

jak sie myle to prosilbym o poprawienie mnie :)

Poizdrawiam.

no to szczesciarz z Ciebie ;) a skad wziales pelnego VS 2005?? masz moze linka czy torrenta jakiegos czy cokolwiek?
PS. musiales jakos ustawiac specjalnie linkery i takie tam pierdoly zeby Ci ladnie chodzilo? jesli tak to moglbys do tego jakas mala instrukcje? ;)

Pozostało 580 znaków

2006-06-14 17:06

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Legalny z MSDN AA. wiec jak sstudiujesz to zapytaj sie na uczelni moze macie.

A probowales zainstalowac Platform SDK do tego Express Edycji Visuala?

A jesli chodzi o ustawienia to nie potrzebowalem, to znaycz bawilem sie glutem i po dodaniu plikow do katalogu wszystko ladnie chodzilo bez potrzeby dodawnaia niczego.

Pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2006-06-14 19:15

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Trzeba ściągnąć i zainstalować Platform SDK, dokonać kilka zmian w odpowiednich plikach konfiguracyjnych i będzie działać, szczegóły tutaj:
http://msdn.microsoft.com/vstudio/express/visualc/usingpsdk/

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0