BDE Polskie znaki

Odpowiedz Nowy wątek
2006-06-03 23:47

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

Witam!
Być może problem trywialny, bo nigdzie potrzebnych informacji nie znalazłem,
ale BARDZO proszę o pomoc, jeśli ktoś wie.
Otóż program korzysta z BDE, tabele są kodowane standardowo tzn. Paradox
Wszędzie - we wszystkich DBEditach, DBGridach itp. znaki (a danych jest
wprowadzonych naprawdę dużo) są wyświetlane prawidłowo i równiez wprowadzają
się poprawnie z klawiatury.
Jeśli jednak te same dane "wyciągnę" SQL-em (obiekt TQuery) pojawiają się
"krzaczki" (nawet w takim samym DBGrid-zie).
SQL jest niezbędny (wydruki na których też zamiast np."ś"pojawia się kwadracik), więc rozwiązanie metodą jest nie do przyjęcia.
Czy ktoś wie jak ten problem rozwiązać?
Może jest jakaś możliwość konfiguracji TQuery (czy może czegoś innego...),
aby poprawnie przenosił polskie literki?

LANGDRIVER w Drivers/Native/Paradox
i System/INIT sa identyczne "Pdox ANSI Polish" ale zmieniłem dopiero po utworzeniu tabel,
probowalem sptworzyc nowe po zmienie ale nic nie pomogło
identyczne.
nie wiem jak sprawdzic i ewnetulanie zmienic LANDRIVER używanych(wygenerowanych) tabel.
Prosze o pomoc>

Pozostało 580 znaków

2006-06-04 13:01

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0

Nie mam pojecia, moze sprobowac UTF8?


boli nas twoja stopka

Pozostało 580 znaków

2006-06-04 23:18

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

Juz znalazłem rozwiązanie oczywiscie było trywilne, w DataBaseDeskop otorzyłem tabele i Restukture tam sie ustawia jezyk.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0