wyswietlanie w kolumnach

Odpowiedz Nowy wątek
2005-02-25 09:43
0

mam kawalek kodu, wszystko dziala tylko jak zrobic aby ta mini baza byla wyswietlana w kolumnach pewnie trzeba zrobic cos z cout<< ale co?? np:

pies: rasa: wiek:

adolf dog 120
stalin jamnik 54
reksio wilczur 34

oto ten kod ktory posiadam:

void wyswietlanie() {

f=fopen("PIES","rb");
while(1) {
fread(&dog,sizeof(dog),1,f);
if(feof(f))break;

cout<<"Imie psa"<<dog.imie;
cout<<"Rasa"<<dog.rasa;
cout<<"Wiek"<<dog.wiek;

}
getch();
}

Pozostało 580 znaków

2005-02-25 10:10
guestt
0

Mozesz zrobi tak, ze kazda kolumna ma np. 10 znaków długości, i odejmujesz długośc łańcucha od długosci kolumny i wychodzi ci pozycja (druga kolumna: + 10; trzecia kolumna + 20) i potem ustawiasz kursor funkcją goto(x,y);

Pozostało 580 znaków

2005-02-25 11:02
0

Kombinujesz z manipulatorami setw() i left, right

#include <iostream>
#include <iomanip>
using namespace std;

int main()
{
   cout << "|" << "costujest" << "|" << endl;

   cout << "|" << setw(15) << "costujest" << "|" << endl;

   cout << "|" << setw(15) << left << "costujest" << "|" << endl;
}

Na wyjściu dostaniesz:

|costujest|
|      costujest|
|costujest      |

Pozdrawiam, /\/\aRC!||Ec!
Czy wiesz co Twój KOD robi w nocy?

Code::Bollocks ;-P : eof()/feof(), srand()/rand(), fflush(), string, float (0.1), scanf(), getline(stream,string).

Lamer captured...
System ready.
_
:-P

Pozostało 580 znaków

2005-02-26 11:58
0

ale wy mnie nierozumiecie, ten program zapisuje do pliku dane, ktore zapisalem i obojetnie ile bedzie tych danych to ma mi to odczytac w kolumnach, to nie ma byc przypisane na sztywno!., jak ktos chce to moge przeslac ten program.

Pozostało 580 znaków

2005-02-26 12:07
0
pionar napisał(a)

ale wy mnie nierozumiecie, ten program zapisuje do pliku dane, ktore zapisalem i obojetnie ile bedzie tych danych to ma mi to odczytac w kolumnach, to nie ma byc przypisane na sztywno!., jak ktos chce to moge przeslac ten program.

Bez przesady...
Masz wszystko czego potrzebujesz. Nie potrafisz użyć pętli?


Pozdrawiam, /\/\aRC!||Ec!
Czy wiesz co Twój KOD robi w nocy?

Code::Bollocks ;-P : eof()/feof(), srand()/rand(), fflush(), string, float (0.1), scanf(), getline(stream,string).

Lamer captured...
System ready.
_
:-P

Pozostało 580 znaków

2005-02-26 17:41
0

ja bym zrobil tak:

licze ilosc linii w tekscie:

ifstream in("plik");
string temp;
int count;
while(getline(in, temp))
    count++;

ustawiam karetke na poczatek pliku:

in.seekg(0, ios::beg);

dla kazdej linii wczytuje po slowie:

for(int i = 0; i < count; i++) 
    for(int j = 0; j < 3; j++) //j < 3, albo j < ilosc wyrazow w linii
        in << slowo;

proste, prawda?


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0