[C++ Builder] Interfejs aplikacji

Odpowiedz Nowy wątek
2004-12-19 14:55
0

Witam,

Mam ogolne pytanie na temat wyglądu/interfejsu aplikacji. Od dawna szukam w internecie czegoś na ten temat i ciężko mi to idzie :D.

Chodzi mi o pisanie aplikacji które mają swoj specjalny wyglad graficzny (np. winamp), przyciski, scrolle, wszystko calkiem inaczej niz zwykle windowsowe API.

Czego mam szukać? Czy aby tak stworzyc aplikacje trzeba pisac od podstaw wszystkie "komponenty"? Macie moze namiary na kody zrodlowe programow ktore maja specjalny graficzny wyglad? Jakies stronki o tym, cokolwiek :D.

Pozdrawiam [browar]

Pozostało 580 znaków

2004-12-19 15:10
T72
0

Poczytaj sobie o struturze HRGN i o regionach napewno się przyda. W WARP'ie zdaje się o tym było sporo.

Pozostało 580 znaków

2004-12-19 17:02
0

HRGN tak, znam, juz to opanowalem, ale bradziej chodzilo mi o wnetrze okna niz o jego ksztalt :D. Na przyklad wielkim problemem jest stworzenie suwaka w odpowiednim kolorze, lub nawet na podstawie bitmap, ktory obsluzy cos takiego jak listbox.

Nie wiem teraz czy mozna to zrobic w jakis dosc prosty sposob, czy trzeba pisac go od podstaw...

Najlepszym rozwiazaniem byloby miec kod zrodlowy winampa :D (lub czegos podobnego), hehe, bo tam jest to wszystko pieknie rozwiazane.

Sorki ze zapytam, ale cio to WARP :D?

Pozostało 580 znaków

2004-12-19 18:40
T72
0

http://www.warp.arx.pl/ <- polecam

Pozostało 580 znaków

2004-12-19 20:14
0

Rzeczywiscie, swietna rzecz! :D sciagnalem sobie pierwsze 4 numery, ale reszta nie jest dostepna na stronie, skad moglbym sciagnac 5-9? Czy trzeba czekac? (PCWK nie kupuje...)

Pozostało 580 znaków

2004-12-19 20:48
T72
0

Nom niestety trzeba czekać :/ ale moge Ci wysłać bo chyba mam nowsze niż tamte.

Pozostało 580 znaków

2004-12-19 23:21
0

juras moge prosic o jakis kontakt mam sprawe co do wygladu programu...

Pozostało 580 znaków

2004-12-20 01:44
0

tkulej: Jasne, wal na gg 1428428...

T72: chetnie wzialbym te pdf'y, ale one duzo zajmują, mail odpada, gg raczej tez bo mam psv IP :/, najlepiej byloby poprzez jakis FTP (ktorego tez aktualnie nie posiadam :D), wiec jesli masz jakas mozliwosc to bylbym wdzieczny wielce, ale jesli nie to olej, poczekam :]...

A najgorsze jest to ze dalej jestem bezradny bo nie wiem jak zabawic sie w design programu :].

Ogolnie najwiekszym problemem jest suwaczek, cala reszta daje sie łatwo "poobklejac". A tutaj ni pomalowac, ni zakleić, a napisac suwaczek od podstaw :>, chyba jeszcze nie moj poziom :].

Pozostało 580 znaków

2004-12-23 20:43
0

T72 twoj numer gg z profilu jest dobry? pisalem w sprawie tych pdf'ów... Prosze jak mozesz napisz na GG: 1428428 , mam dostep do ftp, chetnie wzialbym od Ciebie te gazetki...

/ DLA OSOB poszukujacych odpowiedzi jak zmienic scrollbar, probowalem napisac komponent samemu, wyszło pokracznie :>, działał ale nie do konca, ale natrafilem na swietny kod: http:www.codeproject.com/dialog/coolscroll.asp , POLECAM! kolorowanie, podczepianie grafiki itp...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0