tablice, pliki, imiona ...

0

witam. mam pewne pytanie. chodzi o to, ze mam 12 plikow tekstowych, kazdy na inny miesiac, w ktorych znajduja sie imiona solenizantow. imiona sa poukladane w plikach tak samo, jak elementy zwyklej tablicy. czy jest mozliwosc deklaracji tablicy w jakiejs tam sobie funkcji i wczytywania jako jej elementow, elementow zapisanych w tych wlasnie plikach? serdecznie pozdrawiam.

0

Podaj przykład takiego pliku

0

"Maslawa, Mieczyslawa, Mieszka","Bazylego, Makarego, Narcyzy",
"Arlety, Danuty, Lucjana","Anieli, Elzbiety, Tytusa" ... itp.

Chodzi o to, ze moglbym w kodzie programu zadeklarowac 12 tablic lancuchow znakowych, z tym, ze byloby to raczej nieestetyczne, dlatego chcialbym zawartosc tych tablic wczytywac z innych plikow. Pozdrawiam.

0

Chodzi o to, ze moglbym w kodzie programu zadeklarowac 12 tablic lancuchow znakowych, z tym, ze byloby to raczej nieestetyczne

To zadeklaruj tablicę wskaźników o rozmiarze 12, po przydzielaj pamięć i wczytuj do niej dane:

char *tab[12];

dlatego chcialbym zawartosc tych tablic wczytywac z innych plikow

A co Ci to da, że wczytasz z innych plików?

0

A to mi to da, ze bede dane wczytywal z pliku i nie bede zasmiecal kodu. Na szczescie wszystko juz dziala. Dzieki za pomoc. Pozdro.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0