Urzadzenia CD...

0

Witam huh najpier musze to napisac bo dawno tu nie zagladalem BARDZO DAWNO ale przez ostatni rok prawie nie mialem czasu programowac ;(

nic am problema... mam programa i ComboBox (chyba tak sie to nazywa jzu dawnio nie zagladalem do Builidera :::*) i prog wykrywa mi dostepne urzadzenia typu CD DVD itp... i teraz pytanie jak zrobic by w ComboBox nie bylo napisane do kazego urzadzenia CD-ROM tylko do urzadzenia ktore jest DVD bedzie DVD a CD bedzie CD + za kazdym bedzie nazwa tj model np.

+-------------------------------+
| DVD Toshiba SD-R5112 |
| CD-RW Samsung SW 252F |
+-------------------------------+

to powyzej to combo box :> hehe :D i jak zrobic zeby to wygladalo mniej wiecej tak bo np. programy takie jak NERO lub inne pokazuja mi to w taki sposob a nie tylko CD i nic wiecej... ? jakies propozycje i kod jakis mile widzany ;)

anybody ? ... :/

0

http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=39079

Zwracaj uwagę na to jak piszesz.
To nie jest rozkaz tylko prośba!!
Przez takie błędy, które tutaj czytam sam czasami popełniam takie banały.


Pozdrofka for all programmers!! [cya]

0

hyh, pewnie mozna to jakos prosto zrobic, ale tak tez powinno dzialac:

  1. otworz dostep do zadanego urzadzenia cdrom poprzez CreateFile (np \.\CdRom0 i kolejne numery)

  2. uzyj DeviceIoControl z kodem IOCTL_MOUNTDEV_QUERY_UNIQUE_ID co powinno zwrocic strukture typu MOUNTDEV_UNIQUE_ID z unikalna nazwa urzadzenia, poniewaz pewnie ich nie masz w plikach .h to ich definicja moze wygladac np tak:

    typedef struct _MOUNTDEV_UNIQUE_ID {
    USHORT UniqueIdLength;
    UCHAR UniqueId[512];
    } MOUNTDEV_UNIQUE_ID, *PMOUNTDEV_UNIQUE_ID;

#define MOUNTDEVCONTROLTYPE ((ULONG) 'M')
#define IOCTL_MOUNTDEV_QUERY_UNIQUE_ID CTL_CODE(MOUNTDEVCONTROLTYPE, 0, METHOD_BUFFERED, FILE_ANY_ACCESS)

  1. zamknij uchwyt urzadzenia przez CloseHandle

w UniqueId dostaniesz tekst zawierajacy pelna nazwe cdromu, wersje, GUID itp

hali

0

@hali dzieki

@raf dud pffffffffffffffffffff

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0