Zwracanie indeksu

0

Chodzi o to, że mam podane liczby (np. Program ma wylosować 10 liczb z przedziału 1-100) i nie chcę, aby program zwracał największą czy najmniejszą liczbę, ale sam indeks. Czyli np. przy zestawie:

25 65 43 78 95 12 34 54 27 84

W klasycznej wersji program by zwrócił 95 jako max i 12 jako min, prawda? A ja chcę, aby program wyświetlił takie komunikaty (wiem, że robi się to za pomocą formuły printf) :
"Największa liczba znajduje się na pozycji nr 5"
//5 jest wynikiem działania programu
"Najmniejsza liczba znajduje się na pozycji nr 6"
//6 jest wynikiem działania programu

Nie pytam się o sortowanie, bo ktoś już pytał się wiele lat temu jak znaleźć największą liczbę za pomocą sortowania, a najmniejszą znajduje się analogicznie, chodzi mi tylko o zwracanie samego indeksu.

2

W czym jest problem? Zamiast liczby wypisz indeks i tyle.

0
kq napisał(a):

W czym jest problem? Zamiast liczby wypisz indeks i tyle.

Problem w tym, że nie wiem, jaka formuła odpowiada za zwracanie samego indeksu.

2

Jaka formuła znowu? Pokaż kod.

0
kq napisał(a):

Jaka formuła znowu? Pokaż kod.

Mam kod z tego tematu kogoś innego z 2018 roku. Tam program zwraca najmniejszą/największą liczbę a ja chcę zwrócić sam indeks. Kod znajduje się tu:

https://4programmers.net/Forum/C_i_C++/304567-zwracanie_najwiekszej_liczby?page=1

Tylko bez zliczania, ile razy dana liczba występuje, bo to jest sprawą drugorzędną.

1

zamień printf(" \n\n%d najwiekszy numer" , t); na printf(" \n\n%d indeks największej liczby" , i);

0
KamilAdam napisał(a):

zamień printf(" \n\n%d najwiekszy numer" , t); na printf(" \n\n%d indeks największej liczby" , i);

Okej, dziękuję :) Czyli po prostu tę zmienną trzeba podmienić na "i", tak? Nawet jak są 2 pętle?

0

Pokaż swój aktualny kod jeśli chcesz abyśmy się do niego odnieśli.

0
kq napisał(a):

Pokaż swój aktualny kod jeśli chcesz abyśmy się do niego odnieśli.

Już nie trzeba, bo chyba zrozumiałem temat.

3
irek5000 napisał(a):

Już nie trzeba, bo chyba zrozumiałem temat.

A to niby jakim cudem?
Wziąłeś cudzy kod bo nie potrafiłaś napisać swojego.
Potem nie wiedziałeś jak poprawić ten cudzy kod - a poprawka była proste.
A na koniec założyłeś temat i dostałeś gotowca.

Gdzie tu było miejsce na zrozumienie?
Ewidentnie chodziło ci tylko o zaliczanie zadania, a nie nauczenie się czegokolwiek.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0