Wielolinijkowe literały tekstowe w C

Odpowiedz Nowy wątek
2019-09-09 01:55
0

Jak podzielić w codeblocks długi tekst w stringu bez używania \n? Gdy kliknę enter w połowie tekstu to jest błąd w tym codeblocks.

#include <stdio.h>
int main (void)
{
   puts ("Nasza funkcja main zawiera tylko jedno polecenie do wykonania: zakończ funkcję z wynikiem 0. 
Liczba ta będzie zwrócona do systemu operacyjnego jako wynik działania programu. ");
   return 0;
}
edytowany 1x, ostatnio: kq, 2019-09-09 05:47

Pozostało 580 znaków

2019-09-09 05:48
kq
11
#include <stdio.h>
int main (void)
{
   puts ("Nasza funkcja main zawiera tylko jedno polecenie do wykonania: zakończ funkcję z wynikiem 0. "
         "Liczba ta będzie zwrócona do systemu operacyjnego jako wynik działania programu. ");
   return 0;
}

W C i C++ literały możesz umieszczać jeden za drugim i utworzą jeden długi. "a""b" = "ab". Jeśli chcesz znak nowej linii, musisz umieścić go explicite jako \n


edytowany 1x, ostatnio: kq, 2019-09-09 05:49

Pozostało 580 znaków

2019-09-09 13:11
4

Ewentualnie można użyć specjalnego znaku w przypadku długich literałów można się posłużyć symbolem \ który informuje, ze kontynuacja instrukcji będzie w nowej linii:

#include <stdio.h>
int main (void)
{
   puts ("Nasza funkcja main zawiera tylko jedno polecenie do wykonania: zakończ funkcję z wynikiem 0. \
Liczba ta będzie zwrócona do systemu operacyjnego jako wynik działania programu. ");
   return 0;
}

Swoją drogą bardzo mało używana konstrukcja, najczęściej w makrach. Dlatego trochę zapomniana ;)

mam wątpliwości czy to się skompiluje - AnyKtokolwiek 2019-09-09 19:32
@AnyKtokolwiek czemu na się nie skompilować? Popatrz, że nawet kolorowanie składni działa. A tu przykład http://ideone.com/Gb4Eas - Mr.YaHooo 2019-09-09 23:06

Pozostało 580 znaków

2019-09-09 14:21
0

Dzięki za odpowiedzi, w innych językach programowania wystarczyło kliknąć enter w IDE i miałem podzielony tekst w kodzie źródłowym bez dodawania go w osobne "" czy korzystania z /. IDE o nic się nie pluło, ale zdaje sobie z tego sprawę, że na innym monitorze taki kod będzie inaczej wyglądał. Więc trzeba wybrać " " lub /.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0