Visual studio code + kompilator z VS2017

Odpowiedz Nowy wątek
2018-03-12 21:49

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

Lokalizacja: Katowice

0

Zainstalowałem Visual Studio 2017 Community oraz Visual Studio Code + C/C++ extension. Chcę zbudować program z wykorzystaniem kompilatora z Visual Studio. Utworzyłem task budowania msbuild, ale budowanie się nie udaje:

> Executing task: msbuild /property:GenerateFullPaths=true /t:build <

msbuild : The term 'msbuild' is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. Check the spelling of the name, or if a path was includ
ed, verify that the path is correct and try again.
At line:1 char:1
+ msbuild /property:GenerateFullPaths=true /t:build
+ ~~~~~~~
    + CategoryInfo          : ObjectNotFound: (msbuild:String) [], CommandNotFoundException
    + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException

The terminal process terminated with exit code: 1

Pozostało 580 znaków

2018-03-13 08:56

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 21 godzin temu

sciezka pewnie masz zle podana dla msbuild.
dodaj msbuild do PATH

Pozostało 580 znaków

2018-03-13 19:23

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

Lokalizacja: Katowice

0

Faktycznie teraz odpala budowanie projektu, choć chyba nie o to mi chodziło. W każdym razie znalazłem opis tutaj: Building your C++ application with Visual Studio Code
Dosyć skomplikowane wydaje się wywołanie kompilacji. Można jakoś ominąć tworzenie pliku build.bat’? Bo jak rozumiem, to taki plik, trzeba wrzucić do każdego utworzonego projektu?

Pozostało 580 znaków

2018-03-14 08:00

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 21 godzin temu

0

poczytaj o makefile

Pozostało 580 znaków

2018-03-14 08:08

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

Lokalizacja: Katowice

0

Makefile jest mi znane. Ale czasami potrzebuję sprawdzić jakiś mały fragment kodu, czegoś spróbować itd. Pod Linuxem odpalam edytor, terminal, jedno polecenie z palca i mam aplikację zbudowaną. Pod Windowsem próbowałem z pakietem CYGWIN, ale działało to niemiłosiernie wolno ;-(. Jest teraz jeszcze opcja z linuxem w WIN10, ale to też się słabo sprawdziło.

Pozostało 580 znaków

2018-03-14 08:16

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 21 godzin temu

1
If you want to build your application from VS Code, you will need to generate a tasks.json file:

Open the Command Palette (Ctrl+Shift+P).
Select the Tasks: Configure Tasks... command, click Create tasks.json file from templates, and you will see a list of task runner templates.
Select Others to create a task which runs an external command.
Change the command to the command line expression you use to build your application (for example g++).
Add any required args (for example -g to build for debugging).
You can also change the label to be more descriptive.
You should now see a tasks.json file in your workspace .vscode folder that looks something like:

{
    "version": "2.0.0",
    "tasks": [
        {
            "label": "build hello world",
            "type": "shell",
            "command": "g++",
            "args": [
                "-g", "helloworld.cpp"
            ]
        }
    ]
}
If you'd like to be able to build your application with Tasks: Run Build Task (Ctrl+Shift+B), you can add it to the build group.

{
    "version": "2.0.0",
    "tasks": [
        {
            "label": "build hello world",
            "type": "shell",
            "command": "g++",
            "args": [
                "-g", "helloworld.cpp"
            ],
            "group": {
                "kind": "build",
                "isDefault": true
            }
        }
    ]
}

For more information on tasks, see Integrate with External Tools via Tasks.

tak tylko sie da poprzez visual studio code

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0