[C/C++] BGI w DJGPP?

0

Na tej stronie jest artykul o tym, jak stworzyc grafike BGI w C\C++. (Chcialem dodac ze uzywam do kompilacji GCC z DJGPP tj. pisze w notatniku i kompilude za pomoca GCC np. gcc plik.c -o plik.exe)
Podczas kompilacji pojawia sie masa bledow. Czy ktos moglby mi powiedziec co jest ne tak?

0

Czy ty wiesz w ogóle cio to gcc i bgi !!??
BGI jest pod kompilatory Borlanda, a nie pod GCC (DJGPP) !! Jak chcesz sie bawic w bgi to se sciagnij turbo c, a jak chcesz pozostac w djgpp to sciągnij se ALLEGRO. To jest najlepsza bilblioteka graficzna pod dosa, ma funkcje do klawiatury, dzwieku, myszki, timerów a nawet sa rozszerzenia do obslugi OpenGL.

0

mam alllegro od poczatku. Tylko mowie ze nie wiem jak obslugiwac ten dzwiek grafe itp. Jak sie na tym znasz to napisz moze arykuł o tym w dziale artykuly:). Nie znalazlem tam zadnej instrukcji na ten temat.

0

a poza tym jak chce skompilowac jakis przyklad z allegro to pojawia sie masa bledow i w ostatecznosci nie kompiluje mi go do pliku wykonywalnego typu exe. Juz nie mam sily ;-| . Chyba ze pojdzie na jakims innym kompilatorze,...? Bo mam tylko ten GCC z pakietu DJGPP

0

A zaglądałes czasem do katalogu docs w folderze allegro ?? Jest tam najpełniejsza dokumentacja i dlatego nie ma w necie zadnej strony o uzywaniu funkcji allegro. Jak chcesz skompilowac cos z allegro to moze dodałbys tak do programu biblioteke allegro - wpisz:
gcc -o -lalleg

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0