eksponenta w AVR

Odpowiedz Nowy wątek
2017-02-17 17:00
0

Witam kolegów

Mam pewien problem - potrzebuję w programie na AVR Atmega8 zrobić działanie pwm = exp(x/21.668) gdzie z będzie się zmieniać z przedziału od 0 do 100. Da się to jakoś zrobić nie stosując zmiennoprzecinkowej arytmetyki (z pewnymi przybliżeniami) ?
Może jakieś rozwinięcie w szereg ? Czy ktoś robił już coś podobnego ?

Pozostało 580 znaków

2017-02-17 17:12
2

Skoro wartości x (zakładam, że o x chodziło, nie o z) są stałe i znane, to zrób tablicę wartości i po prostu wyciągaj ją stamtąd bez żadnych obliczeń.


Jeśli chcesz programować przeczytaj DRY&KISS
do tej pory myślałem, że twój nick to winterfresh - spartanPAGE 2017-02-17 17:20
@spartanPAGE: otóż nie, nie jest i nigdy nie był ;) - hauleth 2017-02-17 23:32

Pozostało 580 znaków

2017-02-17 17:25
0

Ok, jest to jakiś sposób, ale jeśli x jest liczbą całkowitą to mamy już na samym początku 100 rekordów :/

Ale co to za problem. Zakładając nawet, że przechowasz je jako 64 bitowe liczby to jest to 800 bajtów, ten komentarz jest większy niż to. - hauleth 2017-02-17 23:36

Pozostało 580 znaków

2017-02-17 18:18

Wyświetl sobie wartości swojej funkcji na konsoli i z pewnością wpadniesz na dobre rozwiązanie...
Nie wiem czy dokładnie o to chodziło ale na szybko...

#include <stdio.h>
#include <math.h>
#include <stdlib.h>
 
int main(void) {
    for(int i = 0; i <= 100; ++i) {
        printf("%d: %d\n",i, (int)(exp(i/21.668)));
    }
    return EXIT_SUCCESS;
} 

Wynik:

0: 1
1: 1
2: 1
3: 1
...
14: 1
15: 1
16: 2
...
96: 83
97: 87
98: 92
99: 96
100: 100 

Przesunięciem bitowym i odejmowaniem można ją spokojnie aproksymować.


Każdy problem w informatyce można rozwiązać, dodając kolejny poziom pośredniości,z wyjątkiem problemu zbyt dużej liczby warstw pośredniości — David J. Wheeler
edytowany 3x, ostatnio: Mokrowski, 2017-02-17 22:13

Pozostało 580 znaków

2017-02-18 14:57
0

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Pozostało 580 znaków

2017-02-18 19:08
0

Rozumiem że zmienna PWM wyrażana jest w procentach wypełnienia? Jaką ma to mieć rozdzielczość, tzn. do ilu liczy timer? To jest kluczowe, bo jak jest 16-bitowy to faktycznie tabelaryzowanie wszystkiego może kosztować, ale dla 100 możliwych wartości to raczej nie warto się zastanawiać...

Pozostało 580 znaków

2017-02-19 16:14
0

Założenie jest takie że tego PWM'a formuje układ WS2803 któremu po SPI podajemy 18 bajtów (odpowiadających 18 wyjściom) gdzie każdy bajt odpowiada wypełnieniu liniowo oraz tak że :
dla liczby 0 mamy 0% wypełnienia
dla liczby 255 mamy 100% wypełnienia
Założenie jest również takie, że system co 1ms pcha te 18 bajtów po SPI do WS2803.
Dzięki za wyjaśnienia. Macie Panowie rację, dziękuję, zrobię tak jak mówicie bo 100 bajtów danych to naprawdę niedużo.

Pozdrawiam i dziękuję.

Pozostało 580 znaków

2017-02-19 19:21
0

A procentowe wypełnienie jest Ci w ogóle potrzebne? Równie dobrze możesz od razu wygenerować sobie tabelkę wartości bitowych i z bani, np. tak (Python bo akurat miałem go pod ręką ;)):

ex_byte= [ int(round(x*255)) for x in [ exp(z/21.668)/100 for z in range(0,100)]]

Pozostało 580 znaków

2017-02-19 19:24
0

Słuchajcie zamykamy ten temat. Wiem że mogę i już wiem że proste to jest jak drut. Dzięki za wyjaśnienia wszystkim!

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0