Wygląd okien

Odpowiedz Nowy wątek
2015-02-24 13:51
Mały Terrorysta
0

Witam. Ostatnio uczę się c++, jak na razie wszystkie moje programy wykorzystywały konsolę. Nadszedł czas by to zmienić. Oglądałem kreator w visual studio i mam pytanie czy da się zmienić więcej opcji wyglądu tego okna np. tak jak w visual basicu żeby wyglądały mniej więcej tak:
user image
http://positron.pw/netheme/

Pozostało 580 znaków

2015-02-24 13:53
1

Jezeli chcesz pisac w c++ okienkowo to masz 3 glowne opcje
1) uzywac qt
2) uzywac WinAPI i napisac wlasny kreator
3) uzywac visual studio, ale wtedy to juz nie jest c++ a CLI (taki c++ z .NET)

ja polecam zmienic jezyk na c# np. Jezeli chcesz c++ to wtedy opcja 1

edytowany 1x, ostatnio: fasadin, 2015-02-24 13:54
ale pkt. 3 nie wymusza używania .NET - Azarien 2015-02-24 14:47

Pozostało 580 znaków

2015-02-24 14:05
msm
1

3) uzywac visual studio, ale wtedy to juz nie jest c++ a CLI (taki c++ z .NET)

Te themes wyglądają na ogólne .NETowe themy dla winformsów (co jest ciekawe, bo nigdy o tym nie słyszałem, a powinno być w takim razie do wykorzystania w C#). Jesli tak, to możesz ich użyć w C#, F# oraz C++\CLI (microsoftowa odmiana C++) - wtedy de facto możesz użyć dokładnie takich samych skórek w "C++".
Przy czym, o ile nie musisz tego z jakiegoś powodu robić w C++, prościej by było od razu w C# wtedy (albo VB).

Jeśli nie, patrz post @fasadina wyżej

to samo mu doradzilem, zeby zmienil na c# :) - fasadin 2015-02-24 14:06
wiem, to pewnie najlepsza opcja. Btw. znalazłem te themy z HF, i wychodzi na to że rzeczywiście da sie ich używać w dowolnym języku .NETowym (po przetłumaczeniu z VB oczywiście) - msm 2015-02-24 14:08
fajnie wygladaja. Moze sprobuje ktoregos dnia ;) - fasadin 2015-02-24 14:10
@MSM nie trzeba tłumaczyć z VB, tylko raz skompilować tak jak jest do DLL-ki i bezpośrednio używać w C# czy C++/CLI. - Azarien 2015-02-24 15:01

Pozostało 580 znaków

2015-02-25 16:09
Mały Terrorysta
0

Języka na C# nie będę zmieniał, mam już napisany pewien dosyć obszerny (jak dla mnie) program i teraz chciałem tylko napisać do niego okienko z konfiguracją :/
@fasadin @MSM
Myślałem nad tym ale z tego co wiem to w qt nie uzyskam takiego wyglądu, to samo z winapi.
A moglibyście podać jakiś materiał / podpowiedzieć jak dodać motyw i z tego korzystać?
C# nie zamierzam się uczyć.

@Azarien
Też prosiłbym o jakieś instrukcje jak to zrobić, szukałem w necie ale nie znalazłem nic o kompilowaniu takiego czegoś do dll.

Oto motyw którego chciałbym użyć, ma dwie wersję i dwa pliki, dla c# i vb.
http://elitevs.net/nstheme.html

Kody jak komuś nie chcę się pobierać:
C#:
NSTheme:
http://pastebin.com/gMH5eksk
ThemeBase154:
http://pastebin.com/rd56sY1L
VB:
NSTheme:
http://pastebin.com/ipXtcEfF
ThemeBase154:
http://pastebin.com/rm3PfHvt

Pozostało 580 znaków

2015-02-25 16:16
1

musi byc mozliwe zrobienie w WinAPI

Jakby inaczej C# to robil? Z czym by sie komunikowal jak nie z systemem operacyjnym ktory udostepnia Ci API (WinAPI)

zwłaszcza że Windows Forms jest biblioteką „cienką”, tzn. jest dość bezpośrednim opakowaniem na WinAPI i korzysta ze standardowych systemowych kontrolek (swoją drogą ostatnio pisałem własną bibliotekę .DLL kontrolek w czystym WinAPI i też jak najbardziej da się) - Azarien 2015-02-25 16:29
Ja jednak nie jestem duzym fanej robienia gui :D mam dwie lewe rece jezeli chodzi o wyprodukowanie czegos ladnego - fasadin 2015-02-25 16:36
@fasadin: polecam przeczytać wytyczne Microsoftu dotyczące desktopowego GUI. można znaleźć starszą wersję dla XP i nowszą dla Visty (jak mniemam obowiązującą też dla 7 i 8). można się wielu rzeczy dowiedzieć jak komponować okno, czego nie robić i dlaczego. - Azarien 2015-02-25 16:42

Pozostało 580 znaków

2015-02-25 16:23
1

w konsoli:

c:\windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319\vbc /target:library /reference:system.windows.forms.d
ll nstheme.vb

vbc dla Visual Basic, csc dla C#.

Tylko że ten kod się nie kompiluje, bo brakuje jakiegoś ThemeContainer154. To znaczy że brakuje jakiejś zewnętrznej biblioteki, albo potrzeba więcej plików źródłowych niż tylko ten jeden.

Pozostało 580 znaków

2015-02-25 16:54
Mały Terrorysta
0

@fasadin
Źle się wyraziłem, jest możliwe ale to mija się z celem, za dużo przy tym roboty :/
@Azarien
Udało mi się to skompilować, nie wyrzuciło żadnych błędów, tylko teraz jak tego używać?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0