Własna kontrolka TextBox

Odpowiedz Nowy wątek
2015-02-18 22:44
Masturbed
0

Witam, chciałbym stworzyć własną kontrolke która pozwalałaby na wpisywanie tylko liczb, mogą to tez być liczby z przecinkiem, wszystko ma być wpisywane w textBox. Pisze w C++ dlatego trudno o znalezienie jakiegoś w miare poradnika, próbowałem robić tak jak w tym tutorialu przez MSDN: https://msdn.microsoft.com/library/ms235628%28v=vs.90%29.aspx ale coś nie wychodzi,

if(e->KeyChar == ',')
             {
                 if(this->tBox2->Text->Contains(",") &&
                     !this->tBox2->SelectedText->Contains(","))
                     e->Handled=true;
             }

             else if (!Char::IsDigit(e->KeyChar) && e->KeyChar !=0x08)
                 e->Handled = true;

Taki kod posiadam w evencie textBoxa, jak zrobić kontrolke działająca w tym stylu ?

Pozostało 580 znaków

2015-02-18 23:52
0

Pisze w C++
C++/CLI tak dokładniej

tu jest przykład w C#:
https://msdn.microsoft.com/en[...]ry/ms229644%28v=vs.80%29.aspx
musiałbyś przetłumaczyć na C++/CLI, głównie zamieniając kropki na :: albo -> albo zostawiając jak jest ;-)

Pozostało 580 znaków

2015-02-19 13:45
Masturbed
0

Stworzyłem własną kontrolkę w której mam pole w którym mogę wpisywać tylko liczby oraz ze można wpisać jedynie jeden przecinek, ale mam teraz pytanie, tworzyłem to poprzez nowy projekt Windows Form Aplication Library, tam dodałem w pole po prostu "TextBox" i go edytowałem, zrobiłem rebuilda, plik .dll dodałem do toolboxa i wszystko elegancko mogę sobie wyciągać tą kontrolkę jak chce ale teraz jest pewien problem, chciałbym dodać tej kontrolce pewne właściwości które można bedzie zmienić, bo niby jest to tylko kontrolka z TextBox, ale nie moge zmienić w niej np. koloru wpisywanych liczb, albo czcionki, jak to dodać ?

Pozostało 580 znaków

2015-02-20 14:06
0

tworzyłem to poprzez nowy projekt Windows Form Aplication Library, tam dodałem w pole po prostu "TextBox" i go edytowałem,

ładniej byłoby po prostu dziedziczyć klasę po TextBox:

ref class MyTextBox : public TextBox
{
   ...
};

i odpuścić sobie designer. automatycznie będziesz miał wszystkie właściwości które ma TextBox.

Pozostało 580 znaków

2015-02-23 14:43
Masturbed
0

Ale chodzi mi o to żebym potem mógł tą kontrolke "przenieść" na inny komputer np. i też móc ją zastosować, dlatego trzeba mi kontrolke w formie dll, chyba że jest jakaś inna możliwość

Pozostało 580 znaków

2015-02-23 15:19
0

to co wyżej napisałem jest niezależne od tego czy DLL czy nie DLL.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0