Odwołanie w tablicy

Odpowiedz Nowy wątek
2015-02-07 00:58
Panix
0

Jak odwołać się do indeksu tablicy a nie jego zawartości?

Pozostało 580 znaków

2015-02-07 01:00
0

Napisz co chcesz zrobić. Pokaż kod.

edytowany 1x, ostatnio: ly000, 2015-02-07 01:00

Pozostało 580 znaków

2015-02-07 01:02
Panix
0
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{
   int tablica[10];

   int i;

    for(i=0; i<10; i++)
        if(*tablica/3)
            tablica[i]=5;

        else
            tablica[i]=2;

    for(i=0; i<10; i++)
        printf("%d\n",tablica[i]);

}

Chce żeby indeksy tablicy które są podzielne przez 3 miały wartość 5 a jak nie to 2

Pozostało 580 znaków

2015-02-07 01:08
0
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{
   int tablica[10];

   int i;

    for(i=0; i<10; i++)
        if(i%3 == 0) // wystarczy podzielic modulo przez 3 i porównac do zera
            tablica[i]=5;

        else
            tablica[i]=2;

    for(i=0; i<10; i++)
        printf("%d\n",tablica[i]);

}
edytowany 1x, ostatnio: Westen, 2015-02-07 01:08

Pozostało 580 znaków

2015-02-07 01:10
0

Indeks nie może mieć wartości. Indeks to jedynie pewna liczba, która posługujesz się, by dotrzeć do danego elementu tablicy.
Prawdopodobnie chodzi ci o to:

 if(i % 3 == 0)

Pozostało 580 znaków

2015-02-07 01:13
Panix
0

Dzięki, dobrze że głupota nie boli, czasem mi się wydaje że jestem ograniczony umysłowo.
A co w takim razie z indexem 0? Bo to taki mankament.

Pozostało 580 znaków

2015-02-07 01:15
0

Zero jest podzielne przez wszystko.

Pozostało 580 znaków

2015-02-07 01:21
Panix
0

Heh, czas wrócic do podstawówki. Jeszcze raz dzięki :)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0