pamięć międzyprogramowa winapi

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-09 22:54
0

Witam, robię sobie programik konsolowy(w końcu nie ma grafiki) i mam baaaaaardzo duży problem... chcę zrobić coś w rodzaju rozszerzenia programu-podaje ścieżkę do aplikacji, uruchamiam ją w trybie ukrytym i wysyłam do niej informacje o poleceniu a dostaje dane wyjściowe, lub aplikacja sama coś robi. Mam problem ze stworzeniem pamięci międzyprogramowej. Znalazłem kurs winapi do tego, ale tam pisze, że privilage muszę ustawić a w ustawianiu privilage pokazuje mi błąd-uchwyt do privilage nie jest czymś o nazwie "access token" cokolwiek to jest. Z kodu wynika to, że obiekt musi być typem HANDLE ale jak zrobić, żeby to działało? na razie tylko z tym mam problem, bo żeby dojść dalej przeszkadza mi ten kawałek kodu:

#include <windows.h>
#include <stdio.h>
#pragma comment(lib, "cmcfg32.lib")

BOOL SetPrivilege(
    HANDLE hToken,          // access token handle
    LPCTSTR lpszPrivilege,  // name of privilege to enable/disable
    BOOL bEnablePrivilege   // to enable or disable privilege
    ) 
{
    TOKEN_PRIVILEGES tp;
    LUID luid;

    if ( !LookupPrivilegeValue( 
            NULL,            // lookup privilege on local system
            lpszPrivilege,   // privilege to lookup 
            &luid ) )        // receives LUID of privilege
    {
        printf("LookupPrivilegeValue error: %u\n", GetLastError() ); 
        return FALSE; 
    }

    tp.PrivilegeCount = 1;
    tp.Privileges[0].Luid = luid;
    if (bEnablePrivilege)
        tp.Privileges[0].Attributes = SE_PRIVILEGE_ENABLED;
    else
        tp.Privileges[0].Attributes = 0;

    // Enable the privilege or disable all privileges.

    if ( !AdjustTokenPrivileges(
           hToken, 
           FALSE, 
           &tp, 
           sizeof(TOKEN_PRIVILEGES), 
           (PTOKEN_PRIVILEGES) NULL, 
           (PDWORD) NULL) )
    { 
          printf("AdjustTokenPrivileges error: %u\n", GetLastError() ); 
          return FALSE; 
    } 

    if (GetLastError() == ERROR_NOT_ALL_ASSIGNED)

    {
          printf("The token does not have the specified privilege. \n");
          return FALSE;
    } 

    return TRUE;
}

Programuje i programuje ,przychodzi człowiek "o niższej inteligencji" i rok pracy zmarnowany

Pozostało 580 znaków

2015-01-09 22:57
0

Doprecyzowanie-błąd jaki mi się pojawia to "The token does not have the specified privilege"
Po kolejnym obrobieniu kodu pisze błąd-Adjust token privileges error-acces danied

Z tego co widzę mam błąd w tworzeniu uchwytu do uprawnień aplikacji

HANDLE process;
HANDLE processToken;
process = GetCurrentProcess();
OpenProcessToken(process,TOKEN_QUERY or TOKEN_ADJUST_PRIVILEGES, &processToken);
SetPrivilege(processToken,SE_CREATE_GLOBAL_NAME,true); 

Programuje i programuje ,przychodzi człowiek "o niższej inteligencji" i rok pracy zmarnowany
edytowany 2x, ostatnio: Niikelion, 2015-01-09 23:41

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 10:49
0

Nikt nie wie, gdzie jest błąd? Zrobiłem wszystko zgodnie ze stroną microsoftu ale i tak nie działa...


Programuje i programuje ,przychodzi człowiek "o niższej inteligencji" i rok pracy zmarnowany

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 11:37
0

Może doprecyzuj:
Chcesz grzebać w pamięci innego procesu czy chcesz stworzyć wspólny obszar pamięci?


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 11:44
0

tworzę wspólny obszar pamięci... na stronie microsoftu napisali, że muszę mieć dostęp do tworzenia wspólnej pamięci. Do odczytu jeszcze nie doszedłem bo nie mam pamięci... cały czas mam błąd: access denied


Programuje i programuje ,przychodzi człowiek "o niższej inteligencji" i rok pracy zmarnowany

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 12:17
1
OpenProcessToken(process,TOKEN_QUERY or TOKEN_ADJUST_PRIVILEGES, &processToken);

"or"? Chyba miałeś na myśli co innego, bo "or" to operator logiczny.

Do stworzenia takiego obszaru, program musi mieć uprawnienia administratora.

edytowany 1x, ostatnio: ly000, 2015-01-10 12:17

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 12:23
0

wiem, że or to operator logiczny... uprawnienia administratora powiadasz? hmn tego nie napisali XD


Programuje i programuje ,przychodzi człowiek "o niższej inteligencji" i rok pracy zmarnowany

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 12:29
0

ogólnie to mój program jest odrobinę ponad moje możliwości bo próbuje zrobić rozszerzenia programu a znam podstawy...


Programuje i programuje ,przychodzi człowiek "o niższej inteligencji" i rok pracy zmarnowany

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 12:31
0

thx serwer działa pora na klienta... jak wszystko zadziała to zamknę wątek


Programuje i programuje ,przychodzi człowiek "o niższej inteligencji" i rok pracy zmarnowany

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 12:34
0

Jeżeli procesy mają wymieniać się informacją to polecam:

CreateFileMapping
CloseHandle
MapViewOfFile
UnmapViewOfFile
RegisterWindowMessage

To co próbujesz zrobić to bezpośrednia ingerencja jednego procesu w drugi,


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 12:41
0

no właśnie to co podałeś mam w kodzie, i jak serwer działa(konsola) to teraz została mi komunikacja przez ten kanał. Już od miesiąca siedzę nad tym i w końcu zdecydowałem się napisać o tym na forum... całą dokumentację o międzyprogramowych zmiennych przeczytałem i w miarę ogarniam :)


Programuje i programuje ,przychodzi człowiek "o niższej inteligencji" i rok pracy zmarnowany

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0