Qt nie widzi modułu multimedia

Odpowiedz Nowy wątek
2014-12-21 19:47
0

Witam
Otóż chciałem zaimplementować odtwarzanie dźwięku w Qt. Skorzystałem z tej strony https://qt-project.org/doc/qt-5-snapshot/qsound.html. I otrzymuję błąd "error: Unknown module(s) in QT: multimedia". Trochę to dziwne, bo wydaje mi się, że jak coś jest w dokumentacji to powinno działać.

Pozostało 580 znaków

2014-12-21 21:05
0

@lelel jak byk pisze qmake: QT += multimedia :D Czyli do pliku .pro dodajesz

QT += multimedia

A jak nie pomoże to daj kod programu.

edytowany 1x, ostatnio: maniek1310, 2014-12-21 21:09

Pozostało 580 znaków

2014-12-22 14:42
0

No właśnie o to chodzi @maniek1310, że to w tym miejscu wywala mi błąd.

A jeśli chodzi o kod to wygląda tak:

plik pro:

#-------------------------------------------------
#
# Project created by QtCreator 2014-12-21T09:31:46
#
#-------------------------------------------------

QT       += core
QT       += multimedia

QT       -= gui

TARGET = sound
CONFIG   += console
CONFIG   -= app_bundle

TEMPLATE = app

SOURCES += main.cpp

plik main.cpp:

#include <QCoreApplication>
#include <QSound>
 
int main(int argc, char *argv[])
{
    QCoreApplication a(argc, argv);
 
    return a.exec();
}

Pozostało 580 znaków

2014-12-22 15:54
kq
0

Spróbuj z + gui, multimedia zapewne linkuje do gui, więc nie możesz załadować bez też tej biblioteki.


Pozostało 580 znaków

2014-12-22 19:16
0

Zrobienie +gui nie pomogło, nadal to samo.

Pozostało 580 znaków

2014-12-22 21:42
Biały Krawiec
0

Stwórz nowy projekt z GUI i wtedy dodaj do pliku .pro Qt += multimedia

Pozostało 580 znaków

2014-12-23 12:59
0

To też nie działa.

Pozostało 580 znaków

2014-12-23 18:38
1

Trochę strzał w ciemno, ale czy przy instalacji nie odznaczyłeś instalacji modułów Qt? Ja instalowałem dość dawno temu, ale coś mi się kojarzy, że była opcja zaznaczania co instalować, a co nie.

Pozostało 580 znaków

2014-12-23 19:05
0

Instalacja u mnie polegała na wpisaniu w terminal
sudo apt-get install qtcreator

Jeżeli tak piszesz, to możliwe, że muszę coś jeszcze doinstalować. Zaraz zobaczę w graficznym interfejsie co tam mi się pokaże.

Pozostało 580 znaków

2014-12-23 19:13

Dobra
Zainstalowałem wszystkie add-ons, które miałem dostępne i działa.

Dzięki wszystkim, ktorzy próbowali mi pomóc, a w szczególności @Lukaszmey za podsunięcie pomysłu, gdzie może być źle.

Pozostało 580 znaków

2014-12-23 20:49
0

Czasmi na linuksie wyskakują błędy gdy programuje się w Qt. Polecam jeżeli nie masz to doinstalowanie tego.

sudo apt-get install libgl-dev

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0