Jak pobrać aktualną datę?

0

Nie chodzi dokładnie o aktualną datę, ale o to, że muszę: "Proszę założyć aktualna datę jako 31.12.2012"

I użyć do tego funkcji getdate(), ale nie mam pojęcia jak jej się używa.

0

Nie wiem jak Twoja wersja Google, ale moja daje coś takiego np.
http://programmershub.blogspo[...]2009/09/turbo-c-get-date.html

0

Po co założyłeś nowy temat, w dodatku obcinając ważne informacje. Masz 2 wersje zadania:
1) łatwiejszą - obecna data to 31.12.2012
2) trudniejszą - pobrać aktualną datę za pomocą getdate()
Mieszanie tych 2 rzeczy nawet na oko nie ma sensu.

0
twonek napisał(a):

Po co założyłeś nowy temat, w dodatku obcinając ważne informacje. Masz 2 wersje zadania:
1) łatwiejszą - obecna data to 31.12.2012
2) trudniejszą - pobrać aktualną datę za pomocą getdate()
Mieszanie tych 2 rzeczy nawet na oko nie ma sensu.

Pobrałem datę korzystając z GetLocalTime().

Zajrzyj do mojego kodu: http://wklej.org/id/1488467/

Teraz myślę jak zrobić żeby jak np. ktoś urodzi się 18 marca. To myślę jak zrobić żeby od zmiennej 'wynik' - odjąć liczbę dni ze stycznia, czyli 31, zaś lutego, czyli jeśli to rok przestępny 29, i 18 dni z marca. Niby w zadaniu jest, że 31 dni ma miesiąc, ale chciałbym tak dla siebie. Jak coś wymyślę napisze. Jak moglibyście to sprawdźcie kod i coś doradźcie.

1
int getNumberOfDays(int month)
{
int numberOfDays = 0;
    if(month == 1 || month == 3 || month == 5 itd..)
        numberOfDays = 31;
    else if(month == 2)
        //sprawdz czy jest przestepny jezeli tak to 29 dni jezeli nie to 28
    else
        numberOfDays = 30;
return numberOfDays;
}

a potem jak chcesz odejmowac

    wynik-=getNumberOfDays(month)

oczywiście to jest rozwiązanie dla pełnych miesięcy a nie np. 18 dni
chyba nic nie pochrzaniłem, pisałem na stronie

0
tffsts napisał(a):
int getNumberOfDays(int month)
{
int numberOfDays = 0;
if(month == 1 || month == 3 || month == 5 itd..)
numberOfDays = 31;
else if(month == 2)
//sprawdz czy jest przestepny jezeli tak to 29 dni jezeli nie to 28
else
numberOfDays = 30;
return numberOfDays;
}

a potem jak chcesz odejmowac

wynik-=getNumberOfDays(month)

oczywiście to jest rozwiązanie dla pełnych miesięcy a nie np. 18 dni
chyba nic nie pochrzaniłem, pisałem na stronie

Właściwie już prawie skończyłem: http://wklej.org/id/1488581/

Pytanie do Was jak w tej klasie getNumberOfDays(int month) umieścić drugą tego typu:

 int getCheckLeapYear(int rok_ur)
{

    int x = 0;
    if ((rok_ur % 4 == 0 && rok_ur % 100 != 0) || (rok_ur % 400 == 0))
    {
        x = 29;
    }
    else
    {
        x = 28;
    }
    return x;
}

I przypisać zaś to tak np.: numberOfDays=getCheckLeapYear(rok_ur);

Albo jak inaczej wykombinować, żeby już w tej klasie sprawdzany był czy rok_urodzenia jest przestępny i jeśli tak wybierał wartość "29" ??

Mam problem, bo nie potrafię zadeklarować klasy wewnątrz funkcji main(), bo zaś mam błąd "this function is illegal", a ze zmiennej rok_ur, przed main(), nie mogę korzystać. Macie pomysł?

@EDIT

Załatwiłem to instrukcją warunkową, ale pomóżcie mi ogarnąć to tak, żeby w klasie już było jakoś sprawdzone czy rok narodzin i rok aktualny jest przestępny jeśli tak to liczba dni w lutym wynosi odpowiednio 29, jeśli nie 28.

To kod tych instrukcji, którymi to załatwiłem:

/*Instrukcja warunkowa dodająca 1 dzień jeśli rok aktualny jest rokiem przestępnym*/
    if ((rok % 4 == 0 && rok % 100 != 0) || (rok % 400 == 0))

    {
        dni_z_miesiaca_akt += 1;
    }

/*Instrukcja warunkowa dodająca 1 dzień jeśli rok narodzin był rokiem przestępnym*/
    if((rok_ur % 4 == 0 && rok_ur % 100 != 0) || (rok_ur % 400 == 0))
    { 
        dni_z_miesiaca_ur += 1;
    }

@EDIT 2

Skończyłem niech ktoś sprawdzi -> http://wklej.org/id/1488788/

PS: Macie pomysł jak skrócić kod, zoptymalizować?

I jakie urozmaicenia macie pomysł?

@EDIT 3

Końcowy programik:

(1) Oblicza ilość przeżytych dni.
(2) Dzień tygodnia w którym się urodziło.
(3) Ilość dni do najbliższych urodzin.

Kod: http://wklej.org/id/1489352/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0