zużycie pamięci

Odpowiedz Nowy wątek
jaaaaaaaaaaaaaaaaaa
2014-10-10 14:30
jaaaaaaaaaaaaaaaaaa
0

Witam
Poszukuję sposobu na duże zmniejszenie użycia pamięci tego kodu
http://4programmers.net/Pastebin/3420

Pozostało 580 znaków

2014-10-10 14:49

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

0

Uzywaj 4 bitow do zapisu cyfry, nie 8.

Pozostało 580 znaków

jaaaaaaaaaaaaaaaaaa
2014-10-10 14:51
jaaaaaaaaaaaaaaaaaa
0

Dzięki, dał byś jakiś link do przeczytania?

Pozostało 580 znaków

2014-10-10 14:53

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 12 godzin temu

0
vector<bool>?
Nie lepiej std::bitset? - kq 2014-10-10 15:28
Teraz mnie to zastanawia. Tylko jaka przewaga? - spartanPAGE 2014-10-10 15:31
Wygodna konwersja z i do uint64_t i std::string. - kq 2014-10-10 15:34

Pozostało 580 znaków

2014-10-10 14:54

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

0

O czym? Zrobienie tego jest serio proste.

0 - 0000
1 - 0001
2 - 0010
3 - 0011
4 - 0100
5 - 0101
6 - 0110
7 - 0111
8 - 1000
9 - 1001

Do tego robisz jakas klase, ktora opakowuje operacje wyciagania tych liczb z charow, podmieniasz to z obecnym stringiem i gotowe.

Pozostało 580 znaków

jaaaaaaaaaaaaaaaaaa
2014-10-10 15:00
jaaaaaaaaaaaaaaaaaa
0

czyli zamienić liczbę na binarną i ją przekazać do funkcji

Pozostało 580 znaków

jaaaaaaaaaaaaaaaaaa
2014-10-10 16:46
jaaaaaaaaaaaaaaaaaa
0

no_name, mimo wszystko nie rozumiem twojego rozwiązania, przecież podanie ciągu binarnego do tej funkcji da zły wynik

Pozostało 580 znaków

jaaaaaaaaaaaaaaaaaa
2014-10-10 16:48
jaaaaaaaaaaaaaaaaaa
0

tutaj chodzi o liczby, rzędu 50000 cyfr, więc typy liczbowe nie wchodzą w gre

Pozostało 580 znaków

jaaaaaaaaaaaaaaaaaa
2014-10-10 17:19
jaaaaaaaaaaaaaaaaaa
0

http://4programmers.net/Pastebin/3424
nowy past

Pozostało 580 znaków

2014-10-10 19:39

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Jak ktoś jest w stanie dokładniej wytłumaczyć sposób no_name to proszę o priv

Pozostało 580 znaków

2014-10-10 19:57

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

0

Nie wiem zbytnio czego nie rozumiesz.
#Robisz sobie typ, ktory trzyma wewnetrznie jakis bitset/tablice charow/whatever.
#W kazdy jeden bajt wkodowujesz 2 liczby (1 gornej czesci oktetu, 2 w dolnej czesci oktetu)
#Definiujesz potrzebne ci operacje arytmetyczne
#Modyfikujesz swoja funkcje, zeby korzystala z nowego typu.

edytowany 1x, ostatnio: n0name_l, 2014-10-10 19:57

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0