Filmy w c++

0

Witam... Chciałbym zrobić prosty program do animacji... niestety nie wiem jak to zrobić w c++.
Jakiej biblioteki powinienem się nauczyć?Czy allegro będzie działać czy muszę zapoznać się z inną biblioteką graficzną?
Niestety w google nie znalazłem żadnej pomocy...

0

W C++ Builderze to kilka sekund pracy.
http://www.videolan.org/vlc/

0

zwykły c++ z bibliotekami nie builder

0

Nie ma tak, zawsze musisz albo użyć jakieś biblioteki albo zacząć wyważać otwarte drzwi.

0

Jakiej biblioteki powinienem się nauczyć?

na przykład Qt lub WinApi
Myślę po prostu, że chodzi ci tylko o to, że nie chcesz pracować w IDE z wbudowanym interfejsem graficznym do budowania okien dla C++, a napisać to odręcznie i tak później będziesz używał pierwszej opcji, ale fajnie zobaczyć jak działa druga opcja
W Winapi robisz okienko dodajesz batony nagrywanie stop tworzysz kontekst kolejne batony do rysowania po kontekście piszesz jakieś narzędzie do ruszania narysowanymi kreskami implementujesz przycisk nagrywanie stop robisz zapis do pliku w własnym formacie piszesz do programu odtwarzacz animacji którzy będzie wyciągał z pliku info i robił potrzebne rzeczy na kontekście.
Problem może być tu tylko z przeciąganiem kresek aby powstała animacja, chyba że myślisz o sposobie jak się robiło za młodych lat 100 małych karteczek rysujesz coś na tym na każdej z osobna obwijasz gumką i szybko puszczasz(oczywiście opcja z przeciąganiem kresek działa tak samo z tą różnicą, że karteczki tworzą się same a my tylko poruszamy odpowiednimi elementami na jednej karteczce).

P.S. Allegro nie używałem, ale wiem po opisach, że i przy jego użyciu to zrobisz, mniej fachowo bo to biblioteka głównie do prostych gierek 2D, ale kto na to patrzy.

0

niestety chodzi mi o program składający film z obrazków... a allegro miał robić te obrazki...
nie wiem jakiej biblioteki użyć do robienia filmów w formacie mp4

1

ffmpeg. nawet z konsoli Ci zrobi jak Ci się nie chce pisać kodu do obsługi tego ;) http://www.ffmpeg.org/faq.htm[...]gle-pictures-into-movies_003f

Dobra, jak własny i może być dependency na ffmpeg, to z ffmpeg libavcodec i libavformat + dokumentacja i przykłady na http://www.ffmpeg.org/doxygen/trunk/index.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0